In Spania, mii de romani traiesc in mizerie, la culesul viei. Spaniolii au plecat, pe bani buni, sa culeaga viile francezilor.

Stau prin corturi, prin magazii, prin ferme parasite, claie peste gramada. Gatesc afara, la foc, se spala si isi
In Spania, mii de romani traiesc in mizerie, la culesul viei. Spaniolii au plecat, pe bani buni, sa culeaga viile francezilor.

Stau prin corturi, prin magazii, prin ferme parasite, claie peste gramada. Gatesc afara, la foc, se spala si isi spala rufele la vreun rau. De curent electric sau toalete nici nu se pune problema. Sunt imagini din viata sezonierilor romani care muncesc in aceasta perioada la cules de struguri in Spania. Sunt "culegatorii de lumea a treia". "Dar in Romania am castiga pentru aceeasi munca 5 euro pe zi", le striga joi unul dintre lucratori ziaristilor de la Tele Cinco. "Aici se plateste bine", a adaugat un altul, raspunzand la intrebarile jurnalistilor socati de "conditiile inumane" in care traiesc cei peste 1.000 de imigranti romani veniti pentru cules in oraselul Santa Marta de los Barros. Reprezinta doar o mica parte din cei peste 20.000 de imigranti (cifra vehiculata de presa iberica) care muncesc ilegal in aceasta toamna la culesul viei in Spania. Insa imaginile cu sezonieri care locuiesc in mizerie sunt la fel de valabile si pentru multe din cazurile celor care s-au angajat legal.


CRIZA DE MANA DE LUCRU. Autoritatile spaniole trebuie sa impace si organizatiile care protesteaza fata de modul in care sunt tratati sezonierii imigranti, dar si patronatele din agricultura, confruntate in acest an cu o mare criza de mana de lucru. In asteptarea momentului in care guvernul va ridica moratoriul care limiteaza accesul romanilor pe piata muncii, multi viticultori au ales sa angajeze la negru. Sanctiunea pe care o risca, potrivit Tele Cinco, este cuprinsa intre 6.000 si  60.000 de euro.


Cat despre plata, un sezonier care culege la vie primeste 40-50 de euro pe zi. "Indiferent daca e roman sau spaniol, se plateste la fel", a asigurat unul dintre reprezentantii patronatelor din agricultura, recunoscand si ca, daca n-ar fi fost romanii, via ar fi ramas neculeasa. De exemplu, in regiunea Bandajoz, agricultorii au anuntat ca au nevoie, pentru a strange strugurii de pe 4.000 de hectare, de 500 de culegatori. Nici un spaniol nu s-a aratat interesat de oferta.


CEI DIN LUMEA INTAI. Si asta pentru ca pot alege sa mearga in Franta, unde sunt "culegatori din lumea intai", dupa cum ii numeste El Pais, facand comparatie cu imigrantii romani care traiesc in mizerie. Anul acesta, 11.000 de spanioli sunt plecati in Franta, ca sezonieri, la struguri. Potrivit legii franceze, nu pot fi platiti cu mai putin de 8,5 euro pe ora de lucru (fata de Spania, unde media este de 5,5 euro). Pe langa acesti bani, in Franta spaniolii au asigurate gratuit cazarea si partea de asigurari sociale, care presupune si alocatie pentru copiii pe care-i au acasa - noteaza El Pais. Locurile in care sunt cazati spaniolii, fermele viticole din sudul Frantei, nu numai ca au bucatarie, apa calda si baie, dar arata si sunt mobilate ca intr-un catalog de amenajari interioare.
Cu 35 de ani in urma insa, spaniolii treceau si ei prin ce trec romanii care traiesc si muncesc azi la ei in tara, in mizerie, la cules, pentru 50 de euro pe zi. Era 1972 - an in care 100.000 de spanioli au plecat ca sezonieri sa culeaga viile francezilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.