Sefa diplomatiei americane Condoleezza Rice are necazuri. Din toate directiile, provocate si de prieteni si de dusmani. Trimisa de presedintele american George W. Bush sa-i pregateasca pe israelieni si pe palestinieni pentru marele Summit al pacii ca
Sefa diplomatiei americane Condoleezza Rice are necazuri. Din toate directiile, provocate si de prieteni si de dusmani. Trimisa de presedintele american George W. Bush sa-i pregateasca pe israelieni si pe palestinieni pentru marele Summit al pacii care va avea loc in noiembrie 2007 la Washington, ea se izbeste si la Ierusalim si la Ramallah de rezistente greu de inteles. Bush vrea sa-si incheie mandatul prezidential cu o victorie politica memorabila: infiintarea statului suveran Palestina si o reconciliere istorica israeliano-palestiniana. Summit-ul de la Washington e destinat sa marcheze evenimentul. Dar personajele principale ale piesei nu se supun vointei americane. Din prudenta, din ego national, din conformism. La Ramallah, Rice i-a spus lui Mahmoud Abbas (Abu Mazen), presedintele Autoritatii Palestiniene scindate, ca Summit-ul de la Washington va promova intemeierea statului Palestina, dar e absurd ca partenerii la tratative sa soseasca la Washington doar asa, de florile marului. Ca pentru acest lucru, Abbas si premierul israelian Ehud Olmert trebuie sa semneze un Tratat premergator. Si ce va cuprinde acest dociment? -a intrebat-o palestinianul. La Ierusalim, Rice s-a intalnit cu responsabilii israelieni si le-a spus ca in noiembrie, la intalnirea de la washington vor fi abordate "probleme critice" si ca presedintele Statelor Unite i-a cerut sa actioneze intr-un ritm accelerat "si agresiv" pentru a pregati terenul unui Summit de succes. "Sa semnam un document comun cu palestinienii? Si ce va prevede el?'- a intrebat Ehud Olmert. Abu Mazen si probabil Ehud Olmert se vor intalni cu George W. Bush saptamana viitoare la sesiunea Adunarii Generale ONU care va avea loc saptamana viitoare la New York. Marel Boss le va spune prin viu grai despre ce este vorba.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.