Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) da din nou tonul schimbarilor politice "la centru", fapt dovedit inca de la inceputul lui aprilie, cand "ruperea" efectiva a Aliantei D.A. s-a produs mai intai in acest "Parlament" al Capitalei. S
Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) da din nou tonul schimbarilor politice "la centru", fapt dovedit inca de la inceputul lui aprilie, cand "ruperea" efectiva a Aliantei D.A. s-a produs mai intai in acest "Parlament" al Capitalei. Sedinta de ieri a fost scena anuntului teatral facut de liderul consilierilor generali ai PSD, Doru Giugula, privind demisia celor din grupul politic pe care il conduce.
"Paguba-n ciuperci"
"Paguba-n ciuperci", a remarcat primarul general Adriean Videanu, aparent dezinteresat de vestea demisiei consilierilor PSD, insa fara sa-si poata ascunde un aer de satisfactie. Pierderea este, intr-adevar, doar de partea social-democratilor, intrucat grupul lor de consilieri, "amputat" anul trecut de plecarea a 7 membri la alte partide, a facut ca restul de 12 reprezentanti ai PSD sa nu mai conteze la vot, nici macar cand edilul Capitalei avea nevoie de acceptul a doua treimi din CGMB pentru adoptarea proiectelor privind patrimoniul.
Pe scurt, comentariul edilului Capitalei a fost ca demisia consilierilor PSD este un gest politicianist si de imagine, dar benefic pentru oras: "Demisia consilierilor PSD din CGMB nu afecteaza activitatea consiliului. Activitatea membrilor PSD nu a facut decat sa dauneze orasului. S-au opus la fiecare proiect, au creat scandaluri inutile si nu au venit cu nici o initiativa benefica pentru Capitala. Demisia lor, gestul lor de astazi, poate fi apreciat ca o paguba in ciuperci".
PSD mai pierde doi consilieri
Lovitura de gratie a primit-o, insa, grupul consilierilor PSD chiar in timpul sedintei, cand alti doi membri, Liviu Goncea si Mihai Voicu, au anuntat ca nu demisioneaza, in ciuda asigurarilor date lui Marian Vanghelie. Astfel, doar zece dintre cei 12 consilieri PSD din CGMB si-au depus demisiile la secretariatul Primariei Capitalei, ceilalti doi participand la sedinta CGMB. "As dori sa luati act ca numai o parte dintre consilierii PSD si-au dat demisia. Eu nu demisionez din PSD si nici din CGMB. Eu sunt Liviu Goncea", a anuntat consilierul municipal Liviu Goncea, de la tribuna sedintei CGMB. La randul sau, consilierul Mihai Voicu a spus ca nu si-a depus si nici nu are de gand sa faca acest gest.
Esec lamentabil
Situatia a devenit si mai tragica pentru demisionari in momentul in care au aflat ca trebuie sa astepte sedinta ordinara din octombrie pentru a le fi recunoscute demisiile, intrucat cea de ieri avea statut de sedinta extraordinara. Sedinta ordinara a CGMB se organizeaza o singura data pe luna, la solicitarea primarului general sau a consilierilor municipali. Mircea Valentin, presedintele de sedinta al CGMB, a anuntat, in plen, ca demisiile consilierilor PSD vor intra in vigoare numai dupa ce se va aproba un proiect de hotarare in acest sens si se vor discuta in cadrul unei sedinte ordinare de consiliu.
Cu alte cuvinte, demisionarii sunt siliti de lege sa-si pastreze calitatea de consilieri generali pana la prima sedinta din luna viitoare, pe care o va convoca Videanu.
Demisia care s-a dorit un gest impresionant, facut chiar de Ziua Bucurestilor, si care sa tulbure viata politica in intreg week-end-ul, a esuat lamentabil.
Consilierii PSD vor fi inlocuiti cu membrii Aliantei D.A.
Conducerea PSD a renuntat sa desemneze inlocuitori pentru consilierii demisionari, astfel ca ei vor fi inlocuiti in CGMB, potrivit legii alegerilor locale, de reprezentanti ai Aliantei D.A., intrucat aceasta nu s-a desfiintat din punct de vedere juridic. Locurile ramase vacante vor fi completate, potrivit legii, cu supleanti ai formatiunii politice care a obtinut cele mai multe voturi la ultimele alegeri locale. "In situatia in care se produc mai multe demisii, Consiliul General o sa completeze mandatele ramase vacante cu o lista de supleanti ai partidului din care consilierii au demisionat. Daca partidul de pe a caror lista provin demisionarii nu completeaza cu supleanti, se va aplica punctul 10 din articolul 92 al legii 67/2004 - privind alegerile locale - si anume, locul ramas vacant este completat din lista de consilieri ai carui partid a luat cele mai multe voturi la ultimele alegeri. Adica Alianta D.A., formatiune politica care, din punct de vedere juridic, nu s-a desfiintat", a precizat Catalin Deaconescu, prefectul Capitalei.
Desemnarea noilor reprezentantilor in CGMB va fi negociata, insa, cu siguranta, intre PD si PNL, partide care au format Alianta D.A. si care in prezent se afla in conflict. Fiecare din cele doua partide ar urma sa desemneze sase reprezentanti, care ii vor inlocui pe cei doispreze consilieri demisionari ai PSD.
Stan: "PSD n-are altii mai buni ca noi"
"Noi ne-am dat demisia din motive care ne-au interesat - si ii intereseaza, probabil, si pe alegatori: ca nu puteam sa facem nimic. Tot ce doream noi sa facem, iesea altceva. Sa va dau exemple: Pasajul Basarab, de la 62 de milioane de euro a ajuns la 320 de milioane de euro; dotarea pentru RATB cu autobuze fara minim de dotari; trecerea unor terenuri din patrimoniul public in cel privat, si dupa aceea concesionate fara licitatie - si multe, multe altele. Noi am stabilit ca ne dam demisia, ca sa ne disociem de ceea ce se intampla in CGMB si de primaria condusa de Videanu. Partidul nu va desemna pe altii, pentru ca altii mai buni ca noi nu are; noi am fost in capul listei. Sa desemneze din randul Aliantei D.A. Sa aiba ei tot-tot, dar si responsabilitatea, la sfarsit de mandat, sa arate ce-au facut timp de patru ani. Noi vom participa in continuare la sedinte, vom sta pe randurile din spate, ca simplii cetateni, sa vedem cum decurge activitatea Consiliului General, si in acelasi timp sa ne si documentam. Sa vedem ce se mai intampla pana la alegerile din primavara, ca sa avem o monitorizare stricta", ne-a declarat Victor Stan, unul dintre consilierii demisionari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.