La 1 ianuarie se va introduce impozitul pe venitul din vinzarea produselor agricole.

De la inceputul anului viitor, veniturile obtinute din vinzarea produselor agricole catre unitati specializate vor fi impozitate cu 2%, cota de impunere urmind sa creasca la 3% in 2009 si 4% in 2010, au declarat ieri agentiei MEDIAFAX surse oficiale. Propunerea vine din partea Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) si este inclusa in proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului fiscal, au mentionat sursele citate.

ĄDe la 1 ianuarie 2008, veniturile obtinute din valorificarea produselor agricole, vindute catre unitati specializate pentru colectare sau unitati de procesare industriala, vor fi impozitate cu 2%. Pentru o predictie bugetara pe termen mediu s-a decis anuntarea noilor cote de impunere pentru urmatorii doi ani", au explicat sursele.

Agricultorii sustin insa ca impozitul ar trebui aplicat la profit, si nu la venit ĄDaca impozitul este de 2% din venituri, desi nivelul pare simbolic, este, de fapt, mare, pentru ca veniturile din vinzarea produselor agricole pot fi mari, dar profiturile sint foarte reduse. Daca este vorba de impozitarea veniturilor, este foarte grav, pentru ca ti se ia 2% din tot ce incasezi, in conditiile in care profitul tau este foarte mic. E ca si cum as impozita societatile comerciale pe cifra de afaceri", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu.

Cota de impunere a cistigurilor din agricultura de anul viitor este prevazuta in Codul fiscal valabil pentru acest an. Actul arata ca impozitul va fi retinut la sursa. Adica, procesatorul care va cumpara bunurile produse de agricultori va retine 2% din pret, bani pe care-i va vira la stat la 25 ale lunii urmatoare celei in care s-a efectuat tranzactia. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat luni ca proiectul de modificare a Codului fiscal are in vedere extinderea bazei de impozitare, asa cum s-a anuntat in momentul deciziei de majorare a pensiilor, dar a negat ca impozitele vor fi majorate. Printre modificarile pregatite de MEF se numara modalitatile de plata a Taxei pe Valoarea Adaugata, precum si distribuirea dividendelor in timpul anului.

Vosganian a mai explicat ca vor fi eliminate masurile simplificate pentru plata TVA in cazul lucrarilor de constructii-montaj, pentru ca formula actuala este greoaie pentru firme si reprezinta o aminare a veniturilor pentru bugetul de stat.