Din motive diferite, dar care pot fi conjugate in planul luptei pentru putere, se va produce prabusirea a doua personalitati de varf. Mircea Geoana si Calin Popescu Tariceanu. Primul va fi indepartat de la conducerea PSD fie dupa esecul motiunii de c
Din motive diferite, dar care pot fi conjugate in planul luptei pentru putere, se va produce prabusirea a doua personalitati de varf. Mircea Geoana si Calin Popescu Tariceanu. Primul va fi indepartat de la conducerea PSD fie dupa esecul motiunii de cenzura, fie in urma rezultatelor slabe pe care partidul le va obtine la europarlamentare. Cel de-al doilea, Calin Popescu Tariceanu, va pierde presedintia PNL, chiar daca va ramane premier. Motivul va fi cerbicia acestuia. Consecventa, vecina cu incapatanarea, prin care el refuza o intelegere pe termen lung cu stanga socialista.
Aparent, din nou Basescu face jocurile. Se intalneste, mai mult sau mai putin in taina, cu Mircea Geoana, punand la cale combinatii pentru daramarea Guvernului Tariceanu 2. Si fie instaurarea unui Guvern PD, fie declansarea alegerilor anticipate. Intrucat PD a declarat raspicat, si nu o data, ca este exclusa, in actuala legislatura, orice combinatie la guvernare cu PSD, cade ipoteza unui Executiv majoritar care sa incheie mandatul legislativ de patru ani. Daca Guvernul Tariceanu 2 se prabuseste, Legislativul fie va accepta un Guvern minoritar PD-PLD - ceea ce probabil nu se va intampla, intrucat celelalte partide refuza sa intre in jocul lui Basescu, dandu-i acestuia mana libera sa taie si sa spanzure - fie va intra in celalalt scenariu refuzat sistematic, si anume alegerile anticipate. Avandu-l ca initiator pe acelasi Traian Basescu. Pentru a pune paie pe foc, seful statului asmute DNA si Parchetul General intr-un ultim asalt, sinucigas pentru ele sub aspectul credibilitatii, dar eficient ca santaj: sunt deschise, in serie, dosare penale impotriva oamenilor politici care se opun planurilor urzite la Cotroceni. Se incearca, astfel, decredibilizarea in forta a Guvernului, precum si slabirea opozitiei din PSD pe care o intampina Mircea Geoana atunci cand dialogheaza balbait cu Basescu. Un Basescu lipsit de orice fel de credibilitate externa, dar bucurandu-se, in schimb, de o larga popularitate printre cetateni lipsiti de o elementara educatie si cultura politica.
Am facut mai sus afirmatia ca seful statului conduce jocurile doar aparent. Urmeaza sa explic de ce. Pornesc de la aceeasi premisa pe care am invocat-o si in alte ocazii, si anume ca, din multiple motive, unele generoase si etice, altele de natura meschina, Parlamentul va evita orice scenariu care poate conduce la o scurtare a mandatului. Deci la anticipate. Intrucat, in interiorul clasei politice, Basescu este perceput drept inamicul numarul unu, este la fel de logic ca Parlamentul va incerca din rasputeri sa evite si cel de-al doilea scenariu vizat de Cotroceni, si anume instaurarea unui Guvern ultraminoritar PD-PLD, care i-ar conferi lui Basescu puteri nelimitate. O combinatie cu PSD ar fi sinucigasa si pentru o tabara, si pentru alta. In aceste conditii, logic, nu mai ramane decat ipoteza supravietuirii Guvernului Tariceanu 2. Dar astazi ne aflam, din nou, in plina criza politica, alimentata practic, in principal, de trei lideri. De Traian Basescu, si am consemnat ce doreste acesta, de Mircea Geoana, impins din interior si ademenit de la Cotroceni in directia unei miscari sinucigase, si Calin Popescu Tariceanu, care refuza cu obstinatie singura modalitate prin care si-ar putea scoate partidul din clenci, adica din cadere libera, pe termen mediu si lung.
Cei care l-au impins pe Geoana in scenariul mortal al motiunii de cenzura - care, in mod evident, va fi respinsa - urmeaza sa-l elimine de la conducere. Curand. Cat il priveste pe Tariceanu, el va fi, ca premier, tinut in continuare in sala de reanimare, conectat la tuburile de oxigen oferite de parlamentarii care nu vor sa plece acasa inainte de termen, dar, in schimb, pentru supravietuirea in viitor a PNL, va fi eliminat din functia de presedinte al acestui partid. Pentru a lasa loc unei aripi dispuse sa incheie o alianta de centru-stanga, care ar putea permite liberalilor accesul la guvernare si dupa 2008. Daca am dreptate, Basescu va ramane cu ochii in soare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.