Presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a declarat pentru Mediafax, ca, la fel ca si presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu, a semnat deja motiunea de cenzura si a apreciat ca are toate sansele sa treaca.

"Vreau sa confirm ca am semnat
Presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a declarat pentru Mediafax, ca, la fel ca si presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu, a semnat deja motiunea de cenzura si a apreciat ca are toate sansele sa treaca.

"Vreau sa confirm ca am semnat motiunea de cenzura, la fel ca si domnul Ion Iliescu, si din punctul de vedere al PSD cred ca aceasta are toate sansele sa treaca", a afirmat Vacaroiu.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat sI el , vineri, pentru Mediafax, ca a semnat motiunea de cenzura, desi are o serie de obiectii legate de aceasta, pe care si le mentine.

Intrebat de ce a semnat pentru depunerea motiunii, in cazul in care are si isi mentine obiectiile legate de aceasta, Iliescu a raspuns: "Pentru ca am decis sa o depunem. Depunerea motiunii nu e un lucru rau. Motiunea este o analiza pertinenta si necesara in legatura cu guvernarea de dreapta, luata in ansamblu, din ultimii trei ani".El a apreciat ca o asemenea dezbatere in Parlament este binevenita. "Mai departe sunt alte chestiunii... Asta tine de discernamantul politic pentru ce urmeaza", a mai spus Iliescu.


SANCTIUNILE, O GRESEALa. Presedintele Senatului a mai aratat ca, daca se vorbeste despre semne de intrebare legate de sustinrea motiunii in Parlament, aceste semne de intrebare ar trebui sa fie legate de votul parlamentarilor PD si al independentilor din PLD. ""Pot sa apara semne de intrebare  legate de votul parlamentarilor PD si PLD, pentru ca motiunea critica guvernarea de dreapta inceputa in anul 2004 si ar insemna ca PD si PLD sa-si critice proprii ministri", a mai spus Vacaroiu.

Nicolae Vacaroiu a mai aratat ca, "in toata aceasta avalansa de declaratii si contradeclaratii", preocuparea sa este "gasirea unei formule de guvernare competente cu sustinere parlamentara", pentru ca tara trebuie sa fie guvernata.Vacaroiu a anuntat deja recent ca dezbaterea motiunii de cenzura va avea loc in data de 3 octombrie. El a mai spus ca excluderea parlamentarilor din PSD care nu vor vota motiunea de cenzura ar fi "o mare greseala", o astfel de masura fiind "nestatutara" si, in opinia sa, "o imprudenta".    

"Dupa parerea mea anuntarea excluderii parlamentarilor care nu voteaza motiunea de cenzura a fost o mare greseala. Ea inseamna inceputul unui dictat de partid. Nu poti sa bagi pumnul in gura cuiva care este impotriva. Va dau un exemplu: nu au votat 20 si atunci hai sa-i dam afara din partid. Pe ce baza? Nu ai argumente si asta ar insemna dupa fiecare birou permanent pe care il avem noi la PSD, cine este impotriva, ar trebui dat imediat afara. A da, poti sa-i spui ca la viitoarele alegeri, cand se fac listele electorale - domnule, tu nu prea ai fost de partea noastra, asta e! - Dar este foarte greu sa cred ca-i vom putea exclude", a declarat presedintele Senatului . Vacaroiu a mai declarat ca nu crede ca aceasta decizie se va lua in cadrul Partidului Social Democrat, iar aplicarea ei necesita schimbarea actualului statut al Partidului Social Democrat.


AVERTISMENT DE LA GEOANA. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a afirmat, vineri, la Craiova, ca toti parlamentarii partidului au obligatia sa voteze motiunea de cenzura care va fi depusa la inceputul saptamanii viitoare, avertizand ca cei care nu o vor vota "nu vor avea o viata prea usoara", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Geoana sustine ca PSD nu are obligatia de a sustine Cabinetul Tariceanu dar ca are obligatia de a spune ca nu merita sa guverneze.    "Nu ne spuneti noua ca avem obligatia de a sustine acest Guvern. Nu avem aceasta obligatie de a sustine acest guvern neperformant, dar avem responsabilitatea de a spune ca acest guvern nu merita sa guverneze Romania", a declarat Geoana.

Presedintele PSD afirma ca parlamentarii partidului au obligatia de a vota motiunea pe care formatiunea o va depune luni "Avem o decizie luata in cadrul Comitetului Executiv al PSD in care toti senatorii si deputatii partidului au obligatia de a semna si de a vota motiunea. Eu sunt convins ca o vor vota pentru ca au sansa ca dupa 17 ani sa treaca o motiune a carei importanta creste miza ei. Nu se aseamana cu niciuna din motiunile pe care le-am depus si care au trecut", a mai spus Geoana.


POSIBIL ESEC .Liderul PSD apreciaza ca eventualul esec al motiunii s-ar datora celorlalte partide parlamentare care trebuie sa-si asume guvernarea PNL. "Nu ma intrebati pe mine cum vor vota celelalte partide motiunea de cenzura. Daca altii nu voteaza motiunea, atunci sa se explice ei. Daca altii din alte partide nu voteaza inseamna ca sunt multumiti de modul cum e guvernata Romania si de cum se traieste in Romania", a afirmat presedintele PSD.Geoana considera ca un rezultat negativ la votul pe motiune ar putea fi influentat de "teama" organizarii de alegeri anticipate. "Daca nu o vor vota inseamna ca le convine situatia actuala sau le e teama de anticipate, pentru ca sunt mari sanse sa se ajunga si acolo, daca nu ne vom intelege. Noi nu ne temem de anticipate", a mai spus Geoana


Vacaroiu - Blaga, potrivit ca premier
Vasile Blaga ar fi potrivit sa ocupe postul de prim-ministru intr-un eventual guvern format de Partidul Democrat (PD), crede social-democratul Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, care spune ca il cunoaste pe liderul democrat de peste 35 de ani si ii apreciaza calitatile. "Vasile Blaga este un tip valoros, care a facut o figura destul de frumoasa ca ministru de Interne.

Comparativ cu altii din PD, este un om capabil", a declarat Vacaroiu vineri, la Pitesti. Presedintele Senatului a spus ca Blaga ar fi "o solutie buna", dar ca nu crede in sansele acestuia de a fi numit vreodata prim-ministru de presedintele Traian Basescu, pentru ca "are o personalitate puternica".

"Nu cred ca l-ar numi presedintele Basescu intr-o astfel de functie, pentru ca Blaga nu accepta sa faca ceva decat dupa ce judeca cu capul lui", a adaugat Vacaroiu.
 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.