Summit-ul Francofoniei de anul trecut se va dovedi un bun antrenament pentru bucuresteni in vederea reuniunii liderilor din statele membre NATO, care va avea loc in aprilie 2008. Memorandumul pentru organizarea evenimentului a fost semnat ieri.
Summit-ul Francofoniei de anul trecut se va dovedi un bun antrenament pentru bucuresteni in vederea reuniunii liderilor din statele membre NATO, care va avea loc in aprilie 2008. Memorandumul pentru organizarea evenimentului a fost semnat ieri.

Summit-ul Aliantei Tratatului Nord-Atlantic, programat la Bucuresti in aprilie 2008, va insemna o desfasurare de forte fara precedent. Peste 6.500 de membri ai delegatiilor oficiale si jurnalisti, zeci de studiouri si boxe radio-tv, 3 sectii de catering, 13 sali pentru conferintele de presa, mii de agenti de securitate. Acestea sunt doar cateva "coordonate" date publicitatii cu ocazia semnarii Memorandumului pentru organizarea summit-ului care va avea loc la Palatul Parlamentului.


MAI SCUMP. Documentul sta la baza bugetarii evenimentului, a explicat subsecretarul de stat in MAE, Catalin Micula, sef al departamentului care se va ocupa de organizare. Deocamdata nu exista estimari cu privire la costul summit-ului, dar acesta se anunta mai scump decat cel de la Praga, din noiembrie 2002, care a costat 26,5 milioane de euro, si decat reuniunea din iunie 2004 de la Istanbul (33 de milioane de euro). La acoperirea cheltuielilor vor participa autoritatile romane si Alianta. Inainte de a-si pune semnatura pe Memorandum, directorul NATO ministerial Task Force, Berndt A. Goetze, a petrecut o saptamana in Bucuresti pentru a vedea locatiile propuse pentru organizarea evenimentului si s-a declarat impresionat de cladirea Parlamentului. Goetze a mentionat ca traficul in Bucuresti in acea perioada va fi restrictionat in anumite zone. "Ne cerem scuze participantilor la trafic, dar am inteles ca deja ati supravietuit summit-ului francofoniei de anul trecut", a spus reprezentantul NATO. De securitatea participantilor la eveniment se vor ocupa 5.000 de persoane de la MApN, 1.500 de la SPP si "cateva mii" de la MIRA, existand mai multe zone si cordoane de securitate in jurul Palatului Parlamentului, in jurul locatiilor unde delegatiile vor fi cazate, a spus Micula. Cat despre agenda summit-ului, partea romana a mentionat Balcanii de Vest, zona extinsa a Marii Negre si problema securitatii energetice. La discutii va lua parte si delegatia Rusiei, condusa de presedintele Vladimir Putin.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.