Comisia Europeana (CE) a adoptat ieri un proiect de masuri care prevede divizarea marilor grupuri energetice, precum E.ON si Electricite de France, pentru separarea operatiunilor de productie de cele de distributie, cu scopul cresterii concurentei, i
Comisia Europeana (CE) a adoptat ieri un proiect de masuri care prevede divizarea marilor grupuri energetice, precum E.ON si Electricite de France, pentru separarea operatiunilor de productie de cele de distributie, cu scopul cresterii concurentei, informeaza Mediafax. "Proiectul a fost adoptat", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei. Companiile de utilitati vor fi obligate sa vanda retelele de distributie a energiei sau sa transfere controlul asupra acestora unor operatori independenti. Masurile vor contribui la cresterea investitiilor in infrastructura, precum si la accesul mai usor al unor noi firme in sectorul energetic, potrivit reprezentantilor CE.
Protejarea UE
Executivul comunitar cere in acelasi timp statelor membre sa-i acorde dreptul sa respinga prin veto incercarile unor companii din afara Uniunii de a prelua participatii mari sau chiar controlul asupra retelelor de gaze si electricitate din Europa. Comisia a propus adoptarea unei clauze de salvgardare pentru ca astfel de achizitii sa fie conditionate de respectarea reglementarilor comunitare in domeniu.
Printre companiile care ar putea fi vizate de propunerea CE se afla grupul rus Gazprom si compania algeriana Sonatrach.
"Proiectul CE contine clauze de salvgardare care impun ca grupurile din afara Uniunii care doresc sa preia participatii semnificative sau controlul asupra unei retele energetice din UE sa demonstreze fara echivoc ca respecta reglementarile comunitare in aceeasi masura ca si firmele europene", se arata in comunicatul Comisiei. Potrivit propunerilor, Comisia poate interveni in cazul in care un cumparator nu poate demonstra ca activitatile sale de productie sunt separate de cele de distributie.
Gazprom vrea sa ia decizii in UE
Grupul rus Gazprom a subliniat, intr-un comunicat emis inainte de publicarea propunerilor Comisiei, ca este un furnizor stabil de gaze pentru Uniunea Europeana si doreste sa aiba un cuvant de spus in stabilirea noilor reglementari. "Gazprom poate avea o contributie importanta la dezbaterile privind reglementarile europene in sectroul energetic si suntem convinsi ca punctul nostru de vedere va fi ascultat", a declarat purtatorul de cuvant al companiei, Serghei Kuprianov.
Membrii comisiei au avut discutii aprinse asupra detaliilor proiectului pana in ultimul moment, ceea ce indica sensibilitatea politica a subiectului. Comisarul pentru Transporturi, francezul Jacques Barrot, doreste ca grupurile de utilitati sa aiba o influenta mai mare asupra retelelor de distributie, chiar daca acestea vor fi conduse de operatori independenti, au declarat surse europene.
Comisarul pentru Energie, Andris Piebalgs, precum si presedintele CE, Jose Manuel Barroso, au respins acest punct de vedere. Comisia Europeana insista de multa vreme pentru obligarea companiilor sa vanda retelele de distributie a energiei. Cateva state, printre care Franta si Germania, se opun propunerii, astfel incat Comisia a oferit alternativa unui operator independent care sa administreze retelele. Fiecare stat membru va avea libertatea sa aleaga una dintre optiuni. Barroso a declarat ca este increzator ca majoritatea guvernelor comunitare vor sustine proiectul, cu toate ca "discutiile vor fi foarte, foarte dificile".
Joachim Wuermeling, secretar de stat in Ministerul german al Economiei, a declarat publicatiei Financial Times Deutschland ca propunerile se apropie foarte mult de o expropriere, iar proiectul merge prea departe. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.