Contractul de explorare de la Rosia Montana ar putea fi facut public, in timp ce ONG-urile fac lobby pentru interzicerea cianurilor.

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a solicitat companiei Rosia Montana Gold Corporation acordul pentru desecretizarea licentei de explorare miniera de la Rosia Montana, potrivit presedintelui ANRM, Bogdan Gabudeanu. Acesta a explicat ca obtinerea acordului din partea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este singurul mod in care aceste informatii pot fi desecretizate. „Aceasta licenta poate fi considerata un acord comercial, iar incalcarea lui ar costa statul roman un proces", a mai spus Gabudeanu. Reprezentantii RMGC au spus ca ar fi de acord sa negocieze renuntarea la clauza de confidentialitate.

Desecretizarea contractului a fost, initial, ceruta de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Acesta sustine si o initiativa legislativa de interzicere a cianurilor in minerit, initiata de Gheorghe Funar si Peter Eckstein, care, daca s-ar materializa, ar bloca definitiv proiectul Rosia Montana. Mai multe ONG grupate in „Coalitia Romania fara cianuri" au facut ieri o campanie printre parlamentari pentru sustinerea proiectului. Bogdan Olteanu, Daciana Sarbu, Cristian Boureanu, Mihaela Radulescu si Gianina Corondan au lipit in Palatul Parlamentului afise cu texte impotriva cianurii si au impartit parlamentarilor insigne si fluturasi.