"Avem un plan in conformitate cu care, in eventualitatea unui gest inconstient al acestui regim (israelian), bombardierele iraniene ar putea desfasura un atac impotriva teritoriului israelian", a declarat generalul Mohammad Alavi, comandant-adjunct a
"Avem un plan in conformitate cu care, in eventualitatea unui gest inconstient al acestui regim (israelian), bombardierele iraniene ar putea desfasura un atac impotriva teritoriului israelian", a declarat generalul Mohammad Alavi, comandant-adjunct al fortelor aeriene. Tot ieri, conflictul dintre Israel si Hamas s-a intensificat brusc, dupa ce guvernul israelian a decis sa lase Gaza fara lumina si fara petrol. Cabinetul guvernamental al premierului Ehud Olmert a decis ca Gaza este o "entitate dusmanoasa". Aceasta este replica israeliana nu numai la ultimul atac al extremistilor palestinieni cu rachete "Qassam", ci si la cei sase ani de continue salve de rachete care s-au abatut asupra asezarilor israeliene. Actiunea de pedepsire se va desfasura in cateva etape: intai va fi lovit sistemul de electricitate, ulterior urmand sa fie sistata si aprovizionarea cu petrol. Aspectele umanitare ale acestei decizii au fost indelung discutate de ministrii israelieni, care acuza guvernarea Hamas de catastrofa ce se abate asupra civililor din Gaza. Autoritatile israeliene vor micsora la minimum aprovizionarea cu alimente, medicamente si marfuri prin punctele de frontiera cu Gaza, si de ieri a incetat orice circulatie din si dinspre Gaza. Responsabilii Hamas au calificat aceasta decizie drept "o declaratie de razboi israeliana impotriva Gazei". Sefa diplomatiei americane, Condoleezza Rice, care ieri a inceput o vizita la Ierusalim, a dat insa asigurari ca SUA nu-i vor abandona pe palestinienii nevinovati din Gaza si vor depune toate eforturile posibile pentru a raspunde nevoilor lor umanitare. (Tesu SOLOMOVICI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.