Prezent la deschidere, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca isi doreste ca tot mai multe firme romanesti sa investeasca in Bulgaria. "Imi doresc ca, din ce in ce mai multe firme romanesti sa ia exemplul Mobexpert si Rompetrol, care au veni
Prezent la deschidere, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca isi doreste ca tot mai multe firme romanesti sa investeasca in Bulgaria. "Imi doresc ca, din ce in ce mai multe firme romanesti sa ia exemplul Mobexpert si Rompetrol, care au venit in Bulgaria, si sa investeasca, deoarece aderarea noastra la un spatiu liberalizat, fara bariere vamale, este o premisa pentru a asigura expansiunea afacerilor lor", a spus Tariceanu.
Premierul a aratat ca firmele romanesti incep sa aiba un rol important nu numai in propria tara, dar si in regiune si a invitat companiile bulgare sa investeasca in Romania, apreciind ca dezvoltarea relatiilor comerciale dintre cele doua tari vor stimula si legaturile oficiale, "de multe ori ramase in urma celor economice".
Grupul Mobexpert vizeaza deschiderea, pana in 2012, a inca 20 de magazine noi, dintre care doua in Bulgaria si doua in alte state din regiune, printre tarile analizate fiind Serbia.
Finantarea investitiei de la Sofia a fost asigurata in proportie de 80% din credite contractate la Alpha Bank. Hipermagazinul va ajunge la 120 de angajati, cand va functiona la capacitate maxima.
Mobexpert si-a propus o cota de piata de 15-18% in Bulgaria, in urmatorii patru ani, si realizarea unor vanzari de 30 de milioane de euro. "Cele 20 de magazine pe care le vom deschide in urmatorii cinci ani ne vor costa intre 40 si 50 de milioane de euro, deoarece cladirile nu ne vor mai apartine si, astfel, ne vom putea misca si mai repede", a spus presedintele grupului Mobexpert, Dan Sucu.
Intrebat de ce a ales sa investeasca in Bulgaria, Sucu a declarat ca nivelul economic este identic cu cel din Romania si exista "acelasi nivel de cumparare, aceleasi gusturi si nivel de educatie". "Nu inteleg de ce nu sunt mai multe firme romanesti in Bulgaria. Suntem in Europa, nu mai exista granite, iar marfa ajunge de la Bucuresti mai repede la Sofia decat la Cluj-Napoca", a afirmat Sucu. El a precizat ca autoritatile ar trebui sa explice de ce exista un singur pod peste Dunare, la o granita de 1000 de kilometri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.