Decizia de marti a Rezervei Federale americane de a reduce dobanda sa de politica monetara de la 5,25 la 4,75%, si a ratei de refinantare pentru imprumuturile directe acordate bancilor tot cu o jumatate de punct procentual,  pana la 5,25%, a avu
Decizia de marti a Rezervei Federale americane de a reduce dobanda sa de politica monetara de la 5,25 la 4,75%, si a ratei de refinantare pentru imprumuturile directe acordate bancilor tot cu o jumatate de punct procentual, pana la 5,25%, a avut drept efect aprecierea leului, dar si apropierea euro la mai putin de un cent american de pragul de 1,40 dolari. Cursul mediu al euro a coborat ieri de la 3,3783 la 3,3720 lei pe o piata unde deschiderea s-a realizat la cotatii de 3,3690 - 3,3710 fata de 3,3805 - 3,3835 lei la inchiderea de marti seara. Ordinele mai mari de vanzare de valuta au coborat euro pana la un minim de tranzactionare de 3,3610 lei, dupa care moneda unica a revenit pe un trend ascendent, euro urcand pana la 3,3760 lei, pentru ca pe final tranzactiile sa fie realizate in culoarul 3,3680 - 3,3730 lei. "Piata a fost destul de calma, cu volume de tranzactionare medii, comparativ cu ceea ce s-a petrecut la inceputul saptamanii, cand euro a urcat pana aproape de 3,4 lei, observa un dealer bancar. Investitorii au fost probabil influentati de decizia Fed de a micsora dobanda din SUA, si celelalte monede emergente avand o evolutie asemanatoare. Nu cred ca leul va reusi sa recupereze pierderile din ultimele saptamani, avand in vedere problemele create de deficitele de cont si comercial, pe fondul cresterii foarte mari a consumului si al reducerii investitiilor straine in economie". Dobanzile interbancare si depozitele overnight s-au mentinut la un nivel scazut. Dupa scaderea de marti la 3 - 5% ele au scazut ieri la 1,5 - 3%, ca urmare a nivelului sporit de lichiditate din piata. Dobanzile la o saptamana au coborat la 3,5 - 5,5%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.