Sectia a II-a a Directiei Nationale Anticoruptie, condusa de procurorul Doru Florin Tulus, dar si procurorul sef al institutiei, Daniel Marius Morar, se afla intr-o flagranta incompatibilitate in a instrumenta dosarul deschis peste noapte ministrului
Sectia a II-a a Directiei Nationale Anticoruptie, condusa de procurorul Doru Florin Tulus, dar si procurorul sef al institutiei, Daniel Marius Morar, se afla intr-o flagranta incompatibilitate in a instrumenta dosarul deschis peste noapte ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu. In fapt, actele intreprinse in acest dosar demonstreaza ca ancheta este coordonata de tandemul Morar - Tulus, magistrati care se afla in vadita stare de incompatibilitate in raport cu ministrul Chiuariu.
Vrajmasie pe fata
Incompatibilitatea reiese fara putinta de tagada din starea de vrajmasie existenta intre Morar si Tulus, pe de o parte, si ministrul Chiuariu pe de cealalta parte. In orice Justitie civilizata, care apara Drepturile Omului si are pretentii ca respecta conditia unui proces echitabil, impartial si obiectiv, nu este posibila existenta unor procurori care sa instrumenteze cu mana lor dosare penale unei persoane cu care se afla in stare de dusmanie. Conventia Europeana a Drepturilor Omului impune respectarea conditiilor de impartialitate si obiectivitate in derularea unei anchete. Dar cine mai poate crede in obiectivitatea lui Tulus si Morar!? Cu atat mai mult cu cat persoana pe care cei doi au sarit nu este un om de rand, ci ministrul Justitiei, pe care nici macar nu l-au informat despre acest dosar, a carui existenta DNA a ascuns-o pana a doua zi dupa ce ministrul Chiuariu a formulat plangeri penale impotriva conducerii DNA si cereri de excludere din Magistratura a procurorilor Doru Florin Tulus si un subaltern al acestuia.
Daca anchetatorii DNA ar fi urmat legea, ei ar fi fost obligati sa se abtina si sa decline aceasta cauza Sectiei de Urmarire Penala a Parchetului Inaltei Curti (care are prima competenta in urmarirea penala a demnitarilor), cu atat mai mult cu cat asa-zisa verificare a unui semnaturi date de ministru pe o nota de fundamentare a unei hotarari de Guvern nu reprezinta un indiciu temeinic de comitere a unei fapte de coruptie care sa intre exclusiv in competenta DNA.
Legea, moft pentru DNA
Articolul 48 din Codul de procedura penala indica drept cauze de incompatibilitate doua situatii in care se regasesc in prezent procurorii DNA, in special magistratii Tulus si Morar, care instrumenteaza dosarul lui Chiuariu: "exista imprejurari din care rezulta ca este interesat sub orice forma" si "exista o dusmanie intre el si una din parti". In raport de aceste texte de lege, tandemul Tulus - Morar ar fi avut obligatia legala sa se abtina si sa-si informeze superiorii, in cazul nostru pe procurorul general Codruta Kovesi asupra faptului ca sunt incompatibili, dupa cum se prevede in articolul 50 al aceluiasi cod. Nimic din toate acestea nu s-a intamplat, dimpotriva tandemul Tulus-Morar a dispus, coordonat si efectuat personal acte de urmarire penala in cauza privind pe ministrul Chiuariu, cu care se afla din primavara acestui an in vadita vrajmasie. Iar interesul anchetatorilor DNA se subintelege de vreme ce din luna mai a acestui an Chiuariu le-a cerut revocarea din functie, in fata presei si a plenului CSM, iar luni, 17 septembrie a.c., a formulat plangeri penale impotriva acestora, dar si cereri de excludere din Magistratura. Mai mult decat atat, dusmania din Tulus-Morar si ministrul Chiuariu a fost vazuta cu ochiul liber si la intalnirile publice dintre acestia. Tulus s-a rastit la propriu la Chiuariu la sedinta de plen a CSM din luna mai, iar intregul sau comportament de la respectiva sedinta a determinat un membru al CSM sa-l apostrofeze pe Tulus cu urmatoarele cuvinte: "Sunteti de o rea-credinta incredibila!" Pe de alta parte, Morar si Chiuariu s-au contrat public si in direct pe posturile de televiziune, acuzandu-se de minciuna. Conflictul a culminat cu plangerile penale formulate luni de ministru impotriva procurorilor DNA, pentru ca marti, a doua zi, Morar sa ceara sefului statului aviz de urmarire penala pe numele ministrului Chiuariu. Cine mai poate crede, in aceste conditii, in impartialitatea si obiectivitatea "anchetei" DNA? (Razvan SAVALIUC)
Posta a intabulat imobilul din 2002
Compania Nationala Posta Romana (CNPR) precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca este proprietara terenului din Calea Victoriei 133-135 in urma mai multor acte normative. Terenul si cladirea au intrat in administrarea fostei Regii Autonome Posta Romana in baza HG 550/17.07. 1996, modificata prin HG 1034/18.10.2001.
Odata cu transformarea Regiei Autonome in Companie Nationala, prin HG 371/3.07.1998, toate bunurile administrate pana atunci de regie au trecut in proprietatea nou-infiintatei companii. "In aceeasi Hotarare de Guvern se mentioneaza explicit, la articolul 3, aliniatul 1, faptul ca CNPR "nu are in administrare bunuri din domeniul public al statului", se arata in comunicatul Postei. Titlul de proprietate asupra terenului din Calea Victoriei 133-135 il reprezinta certificatul emis de Ministerul Comunicatiilor, la data de 1 martie 2002, in baza prevederilor HG 371/03.07.1998, iar intabularea terenului a fost facuta, de Posta Romana, in luna aprilie 2002. In ceea ce priveste asocierea CNPR in vederea valorificarii potentialului de care dispunea terenul din Calea Victoriei 133-135, Posta a organizat o licitatie publica in doua etape: etapa 1 - in 19 aprilie 2005, si etapa a 2-a - in 23 iunie 2005. Comisia de licitatie a hotarat in 28 iunie 2005 ca oferta inaintata de SC PROCEMA SA in consortiu cu SC COMNORD SA a fost cea mai avantajoasa pentru CNPR. In prezent, Posta Romana detine 40,312189% in SC IMOPOST DEVELOPMENTS SA, se precizeaza in comunicat. (G.M.)
Gusa: Tariceanu e legat de cazul Chiuariu-Nagy
Presedintele PIN Cozmin Gusa a sustinut ieri ca premierul Tariceanu minte si este legat "in mod clar" de scandalul in care ministrii Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy sunt invinuiti de DNA in dosarul privind avantajarea unui grup de oameni de afaceri.
Gusa a spus, intr-o conferinta de presa, ca Tariceanu a declarat ca nu face afaceri cu grupul de oameni de afaceri "Popoviciu de la firma Baneasa Investment si Creteanu de la Comnord", ca nu face afaceri in aceasta perioada cat este premier, ca ATS (firma care este dealer-ul autorizat al Citroen, unde Tariceanu este actionar - (n.red.) nu are nici o legatura cu firmele Baneasa Invest si Comnord. Liderul PIN a aratat ca firma ATS a recunoscut, saptamana trecuta, ca firma Baneasa Investment i-ar fi concesionat terenul pe care firma Comnord i-ar fi construit apoi showroom-ul, ceea ce demonstreaza ca Tariceanu a mintit cand a spus ca nu are legatura cu cei doi oameni de afaceri. El a adaugat ca acest grup beneficiaza de facilitati si de la Primaria Capitalei, prin primarul general Adriean Videanu. Potrivit lui Gusa, Tariceanu este in mod clar legat in scandalul in care Chiuariu si Zsolt Nagy sunt invinuiti la Parchet, prin legaturile de afaceri pe care le are cu firmele care au fost avantajate prin Hotararea de Guvern 377, data pentru atribuirea unui teren din Calea Victoriei firmelor grupului de oameni de afaceri Popoviciu-Creteanu, in asociere cu Posta Romana. Gusa a spus ca si Tudor Chiuariu a mintit atunci cand a spus ca nu a facut un lucru ilegal, avizand Hotararea de Guvern respectiva, precum si prin faptul ca prezinta acest dosar ca fiind un meci personal intre el si DNA. (R.G.)
DNA cere aviz penal pentru Babiuc
Directia Nationala Anticoruptie a cerut, ieri, Comisiei speciale de la Cotroceni aviz pentru declansarea urmaririi penale impotriva lui Victor Babiuc, fost ministru al Apararii, cercetat alaturi de Gigi Becali, in legatura cu schimbul a doua terenuri. "DNA a sesizat presedintele Romaniei pentru ca acesta sa ceara urmarirea penala fata de Victor Babiuc, fost ministru al Apararii Nationale, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave in dosarul numarul 194/P/2007", a anuntat DNA. In acest caz, in mai 2006, colonelul magistrat Silvestru Boeru, de la Sectia Parchetelor Militare, a decis scoaterea de sub urmarire penala a lui Gigi Becali. Solutia a fost insa infirmata de generalul Dan Voinea. Atunci, Voinea a decis redeschiderea dosarului si trimiterea acestuia la DNA, pe motiv ca valoarea prejudiciului produs este mai mare de un milion de euro. Astfel, dosarul a ajuns la DNA. Potrivit documentelor din dosar, in 2 iunie 1999, Gigi Becali si reprezentantii Ministerului Apararii au semnat un proces-verbal prin care schimbau doua suprafete de teren. Potrivit Mediafax, Becali ar fi primit de la MApN un teren de 20,9 hectare in zona Baneasa-Pipera, in schimbul unuia de 21,5 hectare in satul Stefanestii de Jos, judetul Ilfov. Desi relativ egale ca suprafata, cele doua terenuri ar avea valori disproportionate, date de pretul de piata, se sustine in raportul oficial al MApN. (O.R.)
Becali: "Propaganda anticoruptie"
Gigi Becali sustine nu s-a intalnit cu Victor Babiuc niciodata si ca nu exista nici un act de coruptie in acest dosar. "Eu v-am spus de o suta de ori, va spun si acum. Eu cu Victor Babiuc am dat o singura data in viata mea mana pe holuri la clubul Steaua. Care e coruptia cu Victor Babiuc nu stiu? Ca a aprobat un schimb care a fost aprobat de CSAT. Trebuie sa stie DNA-ul ca o hotarare CSAT tine loc de hotarare de guvern. Deci e o hotarare de guvern cum ar veni. O sa ceara in instanta, daca il trimite in judecata, desecretizarea hotararii CSAT si la revedere, sa fiti sanatosi. Asta e numai un fel de propaganda anticoruptie. Dar coruptia nu stiu unde e. Daca ar fi luat ceva Victor Babiuc... ", ne-a spus Gigi Becali. Presedintele PNG nu crede ca el este de fapt vizat in acest dosar si sustine ca tinta este Victor Babiuc. "Nu cred ca sunt eu tinta. Tinta este Victor Babiuc care are niste dusmani pe care nu i-a propulsat el, nu le-a dat grade. Pe Dan Voinea, pe nu stiu cine...Vad ca pe mine m-au cam scos acum. Era si penibil ca sa-l bagi pe Becali pentru ca a facut o tranzactie. Anticoruptie inseamna sa demonstrezi ca a fost coruptie la mijloc. Eu am facut o tranzactie. Nu exista coruptie sau mita sau cutare. Eu va repet: eu cu omul asta am dat mana o singura data in viata mea. Nici nu stiu daca ma cunoaste. Daca nu apaream pe la televizor nici nu stia cine sunt.
Dovada lui Chiuariu
Ministrul Justitiei a prezentat, ieri, intr-o conferinta de presa, dovada ca DNA se razbuna pentru cererea de excludere din magistratura a procurorului Tulus. Tudor Chiuariu a aratat o solicitare a procurorilor anticoruptie prin care acestia cereau detalii despre hotararea de Guvern in legatura cu care este cercetat, care a ajuns la Minister in 18 septembrie, ziua in care anchetatorii au cerut aviz pentru urmarirea sa.
"Am afirmat ca solicitarea DNA pentru cercetarea mea este o razbunare prosteasca si o reactie la cererea de excludere din magistratura pe care am formulat-o in privinta procurorului Tulus, in baza constatarilor Raportului de inspectie. Pot sa va prezint acum o dovada concreta in acest sens. Aceasta este o adresa a DNA prin care se solicita de la Ministerul Justitiei documentatia ce ne-a fost inaintata de la Ministerul Comunicatiilor in scopul avizarii proiectului de Hotarare de Guvern numarul 377. Cererea DNA a ajuns la Minister in 18 septembrie, ziua in care procurorii au cerut avizul Presedintiei pentru inceperea urmaririi penale in cazul meu. Este evident ca DNA a cerut cercetarea mea nu ca urmare a unei investigatii temeinice sau macar finalizate, pentru ca, altfel, de ce ar mai fi cerut documente?", s-a intrebat ministrul Chiuariu. Documentul prezentat de ministrul Justitiei este emis de la cabinetul procurorului-sef al DNA, Daniel Morar, fiind semnat personal de acesta si este datata "14 septembrie 2007". Cererea este adresata Ministerului Justitiei si are urmatorul continut: "In scopul solutionarii dosarului penal cu numarul 218/P/2006 (...) va solicitam sa ne transmiteti in copie intreaga documentatie ce v-a fost pusa la dispozitie de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor in scopul avizarii proiectului ce a stat la baza Hotararii de Guvern numarul 377 din 25.04.2007". Alaturi de documentul DNA, Chiuariu a prezentat si un borderou al Secretariatului Ministerului Justitiei care atesta faptul ca cererea procurorilor anticoruptie a fost inregistrata in ziua de 18 septembrie 2007. Mai mult, potrivit Departamentului de Comunicare al MJ, citat de Mediafax, cererea DNA a ajuns la Minister in jurul orei 16.00, "la cateva ore de la emiterea comunicatului DNA".
Instrument de lupta politica
Ministrul Justitiei a sustinut din nou ieri, ca DNA a devenit un instrument in lupta politica, aceasta situatie fiind de o gravitate deosebita. Chiuariu a explicat ca aceasta implicare in lupta politica are loc in doua moduri: pe de o parte prin faptul ca DNA deschide dosare penale in privinta unor oameni politici fara sa existe elementele unei fapte penale - dupa care nu mai face nici un fel de acte in acele dosare, perioade lungi de timp, pentru a se putea spune despre acei politicieni ca "au dosar" si poate pentru ca acele cauze sa fie folosite in scop de santaj, pe de alta parte, prin faptul ca inchide anumite dosare in care exista elementele unei fapte penale - pentru a proteja anumiti oameni politici sau cercuri de afaceri din jurul acestora. In acest sens, ministrul a dat cateva exemple. (Andrei GHICIUSCA)
Premierul nu va cere demisia ministrului Justitiei
Actiunea Directiei Nationale Anticoruptie impotriva ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, seamana mai degraba cu o "problema de ordin politic", a declarat ieri premierul Tariceanu, precizand ca nu intentioneaza sa ceara demisia ministrului.
"Ceea ce se intampla insa astazi seamana mai degraba cu o problema de ordin politic in care e implicata, din pacate, o institutie care ar trebui sa stea in afara jocurilor politice, si ma refer aici clar la Parchet. Nu am nici cea mai mica intentie sa ii cer ministrului Justitiei sa demisioneze, insa vreau sa trag un semnal de alarma deoarece nu e prima data cand un ministru e pus sub acuzare, pentru ca apoi sa se dovedeasca faptul ca e complet nevinovat", a spus premierul, citat de Mediafax. Premierul i-a mentionat in acest caz pe Teodor Atanasiu, ca fost ministru al Apararii, pe Codrut Seres, fostul ministru al Economiei, si pe Zsolt Nagy, fostul ministru al Comunicatiilor. "Cred ca ar trebui sa fim mai precauti in a lansa acuzatii nefondate la adresa unor membri ai Cabinetului care, apoi, datorita prevederilor legislative, ar trebui sa demisioneze, iar ulterior sa constatam ca nu sunt vinovati", a declarat seful Guvernului. (R.G.)
Sesizare despre Blaga, trecuta la anonime
Un alt caz dat ca exemplu este cel referitor la Vasile Blaga si grupul NIRO, sesizat de catre Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice.
"Se solicita DNA sa se autosesizeze in cazul afacerii centrului rezidential Park si impotriva fostului ministru de Interne Blaga Vasile, presedintelui executiv al PSD Bucuresti si primar al Sectorului 2 Bucuresti, Neculai Ontanu, consilierului local PSD la Primaria Sectorului 2, Clitemnestra Gadea, reprezentanta grupului NIRO, care si-ar fi aprobat un cartier de blocuri in curtea politiei", a precizat Tudor Chiuariu.
Desi e-mailul transmis DNA continea datele de identificare ale creatorului de mesaj, sesizarea a fost trecuta la categoria "anonime", a explicat ministrul. "Ca sa nu lase prea multe urme, nu a fost incheiat nici proces-verbal de sesizare din oficiu, asa cum prevede legea. Ulterior, la 7 mai 2007, ofiterul de politie judiciara propune trecerea lucrarii la cauze penale in vederea efectuarii de cercetari numai fata de Gadea", a afirmat ministrul, adaugand ca propunerea a fost insusita de procurorul sef sectie Doru Tulus. "Sa ne spuna domnul Tulus de ce nu s-au facut cercetari si fata de celelalte persoane la care se referea sesizarea. Dosarul, intr-un mod previzibil, a fost solutionat prin neinceperea urmaririi penale fata de faptuitoarea Clitemnestra Gadea", a subliniat ministrul Justitiei. (A.G.)
Exemplu: Voiculescu
Primul exemplu al lui Chiuariu s-a referit la liderul PC, Dan Voiculescu, in cazul acestuia, in 7 martie 2007, la DNA fiind inregistrata o plangere anonima care facea trimitere la un articol publicat in presa, in editia din 27 februarie, sub titlul "moralistul Voiculescu-tun de 40 de milioane de euro in afacerea institutului de cercetari alimentare".
Chiuariu a aratat ca lucrarea s-a inregistrat la cauze penale in baza referatului din 26 aprilie 2007, intocmit de ofiterul de politie judiciara din cadrul serviciului de investigatii. "Ceea ce nu au vrut sa verifice cei de la DNA este informatia din articolul de presa care facea referire la ingroparea dosarului la Parchet", a sustinut ministrul. El a aratat ca daca DNA ar fi verificat, ar fi aflat ca un dosar cu acelasi obiect se solutionase deja de catre Sectia de Urmarire Penala si criminalistica din cadrul Parchetului instantei supreme. Potrivit lui Chiuariu, in 10 iunie 2005 Parchetul General a dispus neinceperea urmaririi penale in dosarul referitor la sesizarea Ministerului Agriculturii in legatura cu privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare. In motivarea solutiei adoptate de procuror se arata ca faptele constatate in raportul de control al Ministerului Agriculturii nu erau prevazute de legea penala. Impotriva solutiei de neincepere a urmaririi penale, Ministerul Public nu a exercitat calea de atac. "Sa ne explice DNA de ce mai cerceteaza o cauza in care un procuror s-a pronuntat deja, in sensul ca faptele sesizate nu sunt prevazute de legea penala", a afirmat Chiuariu.
Geoana: o vendeta intre PD si PNL
Solicitarea DNA privind inceperea urmaririi penale impotriva ministrului Justitiei, constituie un episod unic in lume, in care un ministru este atacat de propriii procurori, sustine liderul PSD Mircea Geoana. Presedintele PSD a apreciat ieri ca solicitarea DNA privind inceperea urmaririi penale impotriva ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, este "de o gravitate fara precedent". "Este un episod unic in lume, in care un ministru este atacat de propriii procurori, si nu este decat o vendeta in care cele doua partide, intre PNL si PD, intre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, continua lupta de anihilare a adversarului cu orice pret si in orice situatie", a spus Geoana. (R.A.)
Dosarul Marko Bela la pastrare
Un alt caz la care s-a referit ministrul este cel referitor la liderul UDMR, Marko Bela. Concret, Chiuariu a spus ca in 9 din cele 25 de dosare aflate spre instrumentare la procurorul-sef Doru Tulus din DNA, inspectorii CSM au constatat intarzieri in efectuarea cercetarilor, unul dintre cazuri privind conduita liderului UDMR, care in anul 2005 ar fi incasat drepturi de autor in valoare de 90 de mii de lei si 16 mii de forinti fara sa publice creatiile literare promise. "Cauza referitoare la Marko Bela a fost inregistrata in registrul penal la 28 noiembrie 2006 si singurele activitati desfasurate intr-un interval de sase luni au constat in emiterea a doua adrese, una catre comisarul general al Garzii Financiare, in 19 ianuarie, si o alta catre Primaria Miercurea-Ciuc, in 18 iunie", a aratat Chiuariu. "Sa ne explice domnul Tulus, daca a avut motive intemeiate sa deschida acest dosar, de ce nu face cercetari", a sustinut ministrul Justitiei.
NUP pentru Euroconstruct
"Intr-un alt dosar s-au efectuat acte premergatoare in urma unor aspecte semnalate in presa, referitoare la avantajarea societatilor comerciale apartinand membrilor familiei senatorului CC si firmei Euroconstruct Trading SRL in acordarea unor contracte de catre administratia strazilor Bucuresti", a spus ministrul. Prin rezolutia din 19 iunie 2007, DNA a dispus NUP privind actele de coruptie semnalate. "Cercetarea in acest caz a fost o pura formalitate. In rezolutia de neincepere a umaririi penale nu se mentioneaza nici macar persoanele vizate si nici sanctiunile pentru care au fost cercetate", a incheiat Chiuariu, spunand totodata ca va reveni si cu alte precizari in zilele ce urmeaza. Dupa conferinta de presa, la adresa ministrului Justitiei ar fi existat mai multe reactii si acuzatii, pentru ca a divulgat date din dosare ale DNA, dintre care unele solutionate cu NUP. (A.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.