Secretul iubirii perfecte e tema care i-a convins pe cei de la Discovery Campus sa-i ofere regizoarei Tatjana Bozici o bursa in cel mai important training de film documentar din Europa.

Tatjana Bozici s-a nascut la Karlovac, in Croatia, in 1971 si se numara printre cei 15 bursieri ai programului de training organizat de Discovery Campus, initiativa de care au beneficiat in trecut si tinerii regizori romani Florin Iepan („Decreteii") si Alexandru Solomon („Marele Jaf Comunist"). Regizoarea vorbeste pentru Cotidianul despre sapte amanti de sapte natii si despre filmul pe care vrea sa il faca despre iubirea perfecta.

Cum ti-a venit ideea filmului?

Istoria e una foarte personala. Aveam la un moment dat un prieten care mi-a spus: „Tatjana, te iubesc, as vrea sa traim impreuna toata viata, dar nu vreau sa facem copii, sa ne casatorim, nimic care ne-ar angaja prea mult..." „Poftim?! l-am intrebat, cum iti imaginezi ca putem trai asa?" Ei, aceasta e doar una dintre despartiri, dar chestia asta mi s-a mai intimplat si cu alti tipi. Mi-am spus ca trebuie sa existe un pattern. Asa ca m-am apucat sa scriu aplicatia pentru proiect pentru Discovery Campus si am fost acceptata. Iar la primul workshop, la Belfast, mi-am gasit un nou partener, m-am indragostit si acum astept un copil.

Le-ai spus fostilor amanti de idee?

Da, o sa merg la ei sa ii filmez, sa ii iau la intrebari, in fata camerei, desigur, sa imi explice comportamentul lor fata de mine. Dar filmul cred ca are potentialul sa fie foarte amuzant, sa il fac intr-o nota mai relaxata, cinstita, nu tragica. Problema e ca in cultura din care vin eu, chiar daca nu e obligatoriu, lumea asteapta de la orice femeie ca la un moment dat sa se casatoreasca, sa isi intemeieze o familie. La fiecare patanie de genul acesta, cind ma desparteam de cite un prieten, reactia din partea celor apropiati era una de deceptie. Cred ca acest mod traditional de a privi viata unei femei e cunoscut si in Romania. Toti verisorii mei, rudele mele erau terifiate de seria de „insuccese" pe care le traisem in dragoste.

Poti face un portret al celor sapte casanova?

Primul a fost un jurnalist rus, am studiat destul de multa vreme impreuna in Rusia, la Universitatea Lomonosov din Moscova, sfirsitul anilor ’80. Am fost impreuna vreo 4-5 ani. Eu eram acolo la un program postuniversitar in jurnalism. Apoi a urmat un lituanian. Insurat... La un moment dat m-am intilnit cu sotia sa, dupa care n-am mai fost impreuna, si a venit la mine si mi-a spus: „Stiu ca esti cu sotul meu". Asa ca in noaptea aceea am baut cu ea o sticla de vodca, in Riga, si, dupa o betie pe cinste, am devenit prietene foarte bune. Dupa ani, am mai vizitat-o si faceam glume pe seama ei. Intre timp ei au divortat.

Din cauza ta?

Din cauza lui, i-a facut un copil unei alte femei. A urmat apoi un tip din Germania, seful unui studio de film documentar. M-a iubit foarte mult. Apoi un tip din Anglia. Nu ne mergea relatia, asa ca m-am mutat la Londra sa stau cu el, dar mama lui nu ma placea. Spunea ca sint „o tirfa din Europa de Est" si nu prea voia sa ma marit cu finutul ei baietel britanic... In fine, mi s-a pus pata si am plecat in Croatia. El s-a casatorit cu o alta femeie din Europa de Est, o tipa din Slovacia, dar au divortat pentru ca relatia in trei nu mergea prea bine. A fost apoi un american, extrem de dragut, care lucra in Croatia si cu care m-am inteles perfect pina cind el a aflat ca s-ar putea sa fie homosexual. Dar acum e insurat cu o femeie, nu cu un barbat. A mai fost un tip din Italia. Avea foarte multa pasiune, care s-a stins incet, incet. Dragoste in stil italian... Dupa el am intilnit, in sfirsit, un conational. O relatie lunga si foarte puternica. Acum e cel mai bun prieten de-ai mei. In fine, acum sint cu prietenul meu olandez de la care astept copilul.

Sint sapte. Alba-ca-Zapada?...

M-am gindit sa dau acest titlu, dar am renuntat pentru ca nu e vorba de atita inocenta, eu nu sint Alba-ca-Zapada... Pentru mine, fiecare dintre ei este special, dar voi incerca sa fac o comparatie intre ei, cu ce au avut mai bun sau mai rau in relatia lor cu mine. Va fi un fel de calatorie spre radacinile sufletului meu.

Cind va fi gata filmul?

Avind in vedere ca mai trebuie si sa nasc, sa semnez contracte de difuzare, cred ca pe la sfirsitul anului viitor.