Utilizez cuvintul „varza" cu sensul derivat, de „confuz". Sinonim, prin urmare, si cu „neclar", „nelamurit", „incurcat", „nebulos". Sint sigur ca intelegeti la ce ma refer.

Este de salutat faptul ca televiziunile romanesti il invita la talk-show-uri pe fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu. Inainte de orice, acest fapt reprezinta o excelenta terapie pentru un personaj politic in portofoliul caruia se afla un bagaj impresionant de frustrari. Apoi, desi de regula televiziunea are pacatul ca nu arata prea multe idei, are uneori si meritul de a arata lipsa de idei. In acest sens, exemplul pe care il ofera, cu generozitate trebuie sa recunosc, Emil Constantinescu este elocvent. Pelerinajul sau realmente impresionant din aceste zile pe la mai multe televiziuni ni l-a aratat in toata splendoarea sa, acumulata pe banca de rezerve a politicii si rafinata mai ales in ultimele luni cind fostul presedinte a fost momit cu ideea „reintrarii in iarba" mai mult decit oricind in ultimii 5 ani.

Emil si prietenii nu au proiecte. Au avut cindva proiecte in care nu au crezut suficient si pe care s-au ferit, cu citeva exceptii, sa le puna in practica. Unele dintre ele au ajuns la T. Basescu, cel care, desi acum citiva ani nu facuse dovada ca ar fi atras de ele, le-a pus in practica intr-un mod mai mult decit satisfacator. „Emil si prietenii" macina insa citeva idei; e drept, nu multe, dar fixe si tocite. Cind obsesiile domniilor lor devin publice, e usor de inteles ca nu stau foarte bine cu imaginatia. Doar un exemplu, desi ele sint mai multe: tema „dictatorului" de inspiratie ruseasca (un Putin balcanic) sau belorusa (un Lukasenko fara mustata) cu care Emil Constantinescu a iesit in interviul sau de la MEDIAFAX e cam fumata.

75% dintre cei care au mers la vot la referendum in luna mai ii pot da fostului presedinte detalii suplimentare in acest sens.

Emil Constantinescu a mai spus citeva in aceste zile. Ca acela care nu accepta esecul e condamnat sa fie ridicol si ca, mai departe, ridicolul ucide. Ca intelectualii care au ratat si care, de fapt, nu au nici opera, ar trebui sa taca si sa se retraga. Ca T. Basescu e o parodie de Putin. Concluzia e pe bune, nu pe ocolite: inteleptul inchipuit care este Emil Constantinescu ar trebui sa isi aduca aminte ca 1) se da intelectual, ca 2) a ratat ca politician care a fost cindva la cel mai inalt nivel si ca 3) ridicolul ucide. Ca exercitiu mental, pot sa cad de acord: Traian Basescu e o „caricatura" de Putin. Dar, intr-o asemenea situatie, Emil Constantinescu ce este?