Dupa dezvaluirile-soc facute in ultimele zile, ministrul Justitiei a lipsit ieri pentru prima oara de la sedinta CSM. Tudor Chiuariu a fost tras usor de urechi de magistratul Dan Chiujdea pentru ca a divulgat informatii din raportul privind activitat
Dupa dezvaluirile-soc facute in ultimele zile, ministrul Justitiei a lipsit ieri pentru prima oara de la sedinta CSM. Tudor Chiuariu a fost tras usor de urechi de magistratul Dan Chiujdea pentru ca a divulgat informatii din raportul privind activitatea DNA. Politicienii cer Consiliului sa analizeze "scandalul rusinos".

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii s-au intalnit ieri ca de obicei in cadrul sedintei saptamanale, dar ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a lipsit de la intrunire. Desi intreaga atentie publica este polarizata pe scandalul Morar - Chiuariu si, in extensor, DNA - Ministerul Justitiei, cazul nu a facut obiect de discutii in cadrul oficial al intrunirii, deoarece raportul privind activitatea DNA va fi discutat abia in sedinta din 3 octombrie.


OPINIE. Nici neoficial nu s-a inghesuit prea multa lume la declaratii, intrucat raportul DNA va fi discutat abia la sedinta din 3 octombrie. Doar vicepresedintele CSM, magistratul Dan Chiujdea, s-a incumetat sa faca o declaratie, dar aceasta priveste doar o chestiune principiala legata de modul de actiune si nicidecum legata de fondul dezvaluirilor.
A atras atentia asupra faptului ca nici un membru CSM nu are dreptul sa divulge date si informatii din rapoartele primite mai inainte ca forul magistratilor sa ia o hotarare. "Inainte de a fi discutate in cadrul institutional, pe sectie ori in plen, orice membru al Consiliului ar trebui sa se abtina in a face comentarii pe marginea rapoartelor intocmite de Inspectia Judiciara sau de celelalte directii din cadrul aparatului tehnic al CSM. Cu alte cuvinte, n-ai dreptul sa divulgi date si informatii din rapoartele primite pana cand Consiliul nu emite o hotarare", ne-a declarat ieri magistratul Dan Chiujdea.


REPLICA. Tudor Chiuariu ne-a declarat: "Faptele sunt atat de grave, incat vizeaza interesul public si trebuia aduse la cunostinta opiniei publice si sa sesizam organele abilitate. DNA a devenit noua Securitate: aceeasi lipsa de respect pentru drepturile omului, aceleasi practici cu ascultatul telefoanelor, aceleasi tehnici de dezinformare, aceeasi atmosfera de teroare. Daca cumva ii deranjezi, iti fac repede un dosar. Raportul arata un dezastru. Si lupta va continua, nu e o lupta intre mine si Morar, ci intre cei care vor o justitie independenta si eficienta si cei care vor sa foloseasca institutiile statului in interes personal sau politic fabricand sau ascunzand dosare.


SOLICITARE. Grupul parlamentar PSD din Camera Deputatilor a cerut ieri (CSM) sa analizeze de urgenta "scandalul rusinos" legat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Deputatii PSD cer CSM masuri urgente pentru deblocarea conflictului din justitie, solicitand totodata lamuriri publice in privinta raportului despre activitatea DNA. Solicitarea a fost facuta atat intr-o conferinta de presa, dar si scris. In solicitarea deputatilor PSD se arata ca de doua zile se constata "prabusirea justitiei" si "terfelirea fara precedent a activitatii si prestigiului miilor de profesionisti din instante".

"In opinia noastra, scandalul rusinos provocat de procurorul-sef al DNA, domnul Daniel Morar, este consecinta fireasca a manierei gresite in care au fost gestionate problemele justitiei de guvernele Aliantei D.A.", se arata in scrisoarea deputatilor PSD. Documentul nu ajunsese ieri la CSM, potrivit purtatorului de cuvant Cecilia Morariu.

SCRISOAREA, PE LARG. Deputatii PSD, George Baesu si Eugen Nicolicea, au precizat intr-o conferinta de presa ca grupul PSD a trimis o scrisoare catre CSM, in care DNA si Daniel Morar sunt criticati, pe motiv ca au incalcat Constitutia si au savarsit grave abuzuri.
In documentul trimis CSM, deputatii PSD acuza practicile structurii anticoruptie. "Prin metodele sale de lucru, sub pretextul unei asa-zise lupte impotriva coruptiei, care pana acum nu a reusit sa probeze decat neprofesionalismul si reaua-credinta a echipei Morar, actualul DNA a devenit un instrument periculos pentru societate, in general". Potrivit scrisorii, Morar ar fi plasat institutia pe care o conduce in razboi cu toti cetatenii care "au indraznit sa aiba alte opinii decat Monica Macovei si presedintele Traian Basescu", dar si cu mediile de afaceri care "refuza sa-si faca strategiile pe baza indicatiilor de la Cotroceni". Deputatii PSD au mai scris CSM pentru a arata ca, "in criza sa de sfarsit de mandate", Morar ataca CSM doar pentru "a acoperi gravele abuzuri savarsite sub comanda sa si la comanda sa in cadrul DNA". "Seful DNA se inspira din practica infractorilor de care pretinde ca s-a ocupat candva si ii acuza pe cei care vor sa faca publice abuzurile si grosolaniile din interiorul unei sectii a DNA conduse de prietenul domniei sale", se mai precizeaza in scrisoarea PSD. Grupul parlamentar al PSD din Camera Deputatilor considera ca, in consecinta, se impune organizarea unei sedinte de urgenta a plenului CSM, in care sa fie analizate efectele situatiei create de atacul DNA impotriva sa, sa propuna masuri pentru deblocarea actualei stari de fapt si sa discute neintarziat raportul Inspectiei Judiciare a CSM "pentru a nu lasa discutiile publice si partizane sa transforme subiectul in camp al bataliilor politicianiste si electorale".


DECLARATII. Deputatul PSD George Baesu a declarat ca beneficiarii scandalului dintre DNA, CSM si ministrul Justitiei sunt procurorii din DNA vizati de raportul CSM, precum si Daniel Morar, fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, dar si presedintele Traian Basescu. Baesu a explicat ca procurorul-sef Daniel Morar este criticat in raportul CSM si urmareste diminuarea acuzatiilor care i se aduc, Monica Macovei este cea care l-a propus pe Daniel Morar in aceasta functie dupa proceduri create de ea, iar presedintele Traian Basescu este cunoscut ca protectorul Monicai Macovei si sfatuitorul de taina al lui Daniel Morar. Deputatul PSD a mai spus ca Daniel Morar aplica tactica cunoscuta, "hotul striga hotii", si foloseste un ton de intimidare urmarind sa produca o solutie mai favorabila a raportului CSM. "Probabil ca doreste ca la publicarea oficiala a raportului CSM sa aflam ca s-a gresit, dar nu atat de grav cum a aparut in presa", a adaugat Baesu.


IN ACEEASI CONFERINTA. Colegul de conferinta, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a anuntat in cadrul aceleiasi  intalniri cu presa, o intentie legislativa a partidului din care face parte, in sensul ca PSD ar dori mandate si salarii mai mari pentru membrii CSM. Concret, politicianul a anuntat intentia de modificare a legislatiei si a Constitutiei, astfel incat sa fie intarite rolul si autoritatea Consiliului. Modificarea ar viza marirea mandatelor membrilor CSM de la sase ani, cum este in prezent, la noua ani, iar mandatul presedintelui CSM sa nu fie ca acum de un an, ci de trei ani.

Nicolicea a explicat ca CSM va prezenta Parlamentului, la 15 februarie, raportul de activitate pe anul trecut si nu este normal ca acest raport sa fie sustinut de noul presedinte al CSM. Deputatul PSD a mai spus ca va propune si modificarea legislatiei in sensul intaririi rolului de judecata al sectiilor CSM, astfel incat verificarile si anchetele sa se realizeze mai rapid. Astfel, PSD doreste cresterea salariilor membrilor acestor sectii, pentru a nu mai fi supusi tentatiilor si presiunilor. O alta modificare a legii propusa de PSD consta in stipularea faptului ca CSM, in momentul in care constata ca exista fapte de natura penala in anchete si dosare, trebuie sa sesizeze organele in drept, a mai adaugat Nicolicea. Chestiunea delicata a numirii si revocarii procurorului general nu a fost abordata.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.