La Universitatea de stat din Pitesti, tensiunile dintre Sindicat si Rectorat au atins cote explozive. De mai bine de doi ani, Sindicatul Liber al Universitatii din Pitesti solicita rectoratului un contract colectiv de munca, insa, pana in prezent, c
La Universitatea de stat din Pitesti, tensiunile dintre Sindicat si Rectorat au atins cote explozive. De mai bine de doi ani, Sindicatul Liber al Universitatii din Pitesti solicita rectoratului un contract colectiv de munca, insa, pana in prezent, cele doua tabere nu au ajuns la nicio intelegere. Sindicalistii spun ca rectorul Gheorghe Secara nu doreste incheierea unui astfel de contract de munca, care prevede, printre altele, majorarea salariilor cu aproximativ 50%, iar un preparator universitar sa obtina un salariu de 880 lei. Astfel, profesorii se afla la un pas de a declansa greva.  NEMULTUMIRI. Sindicatul Liber al Universitatii din Pitesti, infiintat din 2005, nu a reusit pana la acest moment sa incheie pentru cei aproximativ 300 de cadre didactice si nedidactice un contract colectiv de munca. Liderul sindicatului, Valeriana Chiran, spune ca numeroasele intalniri avute cu rectorul Gheorghe Secara, s-au finalizat doar prin niste amanari. Mai mult decat atat, intalnirea care trebuia sa aiba loc pe 17 septembrie, s-a amanat, deoarece, Secara le-a spus sindicalistilor ca trebuie sa participe la un inceput de an scolar. a€žRectorul Secara nu doreste sa incheie un contract colectiv de munca, tergiverseaza lucrurile, poate poate vom renunta la idee", a precizat Valeriana Chiran. Precizam ca un lector doctor cu 10 ani vechime primeste un salariu de 1.000 - 1.100 lei, iar un conferentiar sau profesor poate primi pana la 12.000 lei. PROTEST. Deoarece nemultumirile cadrelor universitare sunt destul de pregnante si nu exclud posibilitatea unui protest. In acest sens, s-au facut adrese catre Inspectoratul Teritorial de Munca, Directia Muncii si chiar catre Ministerul Educatiei. a€žNu ne dorim sa ajungem la greva, si speram sa ajungem la o intelegere si sa incheiem acest contract colectiv de munca, pentru care facem demersuri de doi ani", a declarat viceliderul Sindicatului Liber al Universitatii din Pitesti, Mircea Barbuceanu. a€žO NEINTELEGERE". Contactat telefonic, rectorul Gheorghe Secara precizeaza ca sindicatul s-a suparat din cauza unei neintelegeri. a€žTrebuia ca pe 17 septembrie sa particip la o deschidere de an scolar, impreuna cu alti colegi. Le-am spus sa mai astepte doua ore insa nu au dorit. Nu am nimic impotriva incheierii unui contract colectiv de munca, insa trebuie discutate cu atentie aspectele acestui contract", a declarat Secara, referindu-se si la majorarile salariale cerute de sindicalisti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.