Multi dintre romånii plecati la munca in strainatate decid sa isi prelungeasca perioada de sedere sau chiar sa se stabileasca acolo, multumiti de calitatea superioara a vietii. In ciuda lucrurilor care se credeau påna acum, migrantii rom
Multi dintre romånii plecati la munca in strainatate decid sa isi prelungeasca perioada de sedere sau chiar sa se stabileasca acolo, multumiti de calitatea superioara a vietii. In ciuda lucrurilor care se credeau påna acum, migrantii romåni nu sunt ingrijorati pentru cei lasati acasa. Numai 2 la suta din ei spun ca relatiile cu partenerul sau cu copilul s-au inrautatit. Mai mult, aproape un sfert declara ca aceste relatii s-au imbunatatit. Cresterea calitatii vietii si implicarea asociatiilor romånilor din strainatate in elaborarea politicilor de migrare sunt masurile imediate pe care autoritatile romåne trebuie sa le adopte, daca nu vor ca Romånia sa ramåna fara locuitori.

Prezent la Conferinta Internationala pentru Populatie si Dezvoltare „Populatia Romaniei - Incotro?“, presedintele Traian Basescu a declarat ca trebuie sa luam masuri pentru cresterea natalitatii. Specialistii sustin totusi ca stoparea declinului demografic nu este de ajuns, pentru ca importanta este calitatea vietii si nu numarul de locuitori. Natalitatea este in acest moment sub pragul de inlocuire a populatiei. Ca sa pa stram numarul de locuitori ai tarii, ar trebui sa se nasca cel putin doi copii pentru fiecare femeie. „Mortalitatea este si ea crescuta, numai ca si mai importanta este mortalitatea infantila, care are in Romania nivelul cel mai ridicat din toata Uniunea Europeana, ceea ce spune multe despre calitatea vietii“, explica sociologul Dumitru Sandu. Dar cel mai important fenomen, care are nevoie de masuri urgente este migratia in strainatate.

Migratia, cheia evolutiei demografice
Un factor important in ceea ce priveste implicatiile sociale si demografice este migratia romanilor in strainatate. „Datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca migreaza aproximativ 10.000 de romani pe an, ceea ce nu este ingrijorator. Important este numarul de migranti care decid sa ramana acolo sau sa isi prelungeasca perioada de sedere“, a explicat sociologul Dumitru Sandu. Specialistul ne-a dat ca exemplu un studiu realizat anul trecut in Roma, Madrid, Focsani si Alexandria.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.