Lumea uita si lumea romaneasca uita foarte repede. Ca sa putem anticipa soarta guvernului Tariceanu II, trebuie sa ne amintim contextul in care a aparut.

Intr-un context de frenezie pro si anti Basescu, pe 1 aprilie, PD este eliminat de la guvernare pentru ca a refuzat sa consimta la aminarea europarlamentarelor, stabilite deja pentru 13 mai. Doua zile mai tirziu, noul guvern al dlui Tariceanu era votat de Parlament. Sa ne mai amintim si motivele aminarii euroalegerilor. Dnii Tariceanu si Geoana mureau de grija acuratetii campaniei electorale pentru euroalegeri. Adica, spuneau cei doi „euro"-lideri, dezbaterea nu se va concentra pe probleme europene, ci pe meschine chestiuni interne, ceea ce e inacceptabil. Alegerile pentru PE au fost aminate din mai, pentru a fi organizate, intr-un mediu mai curat si mai uscat, in toamna. Cu puterea sa uimitoare de analiza si predictie, dl Geoana ne asigura ca, la toamna, zbaterea politica din Romania va fi luat sfirsit (ideea era ca dl Basescu va fi demis si cu asta totul se linistea), asa ca noi toti vom fi gata pentru euro-dezbateri. Acum trei saptamini, data alegerilor a fost din nou stabilita: 25 noiembrie. O data cu fixarea acestei date, dl Geoana decide sa schimbe Guvernul. Argumentul Romaniei linistite politiceste ca preconditie pentru euroalegeri era valabil in aprilie, dar nu mai e valabil in septembrie (cu iulie si august la mijloc, in care nici pasarea nu zboara, nici iarba nu creste). Pentru dl Geoana, Guvernul insusi era de sustinut in aprilie si e de trintit in septembrie.

Nu va mirati! Nu se intimpla nimic neobisnuit cu acest om. Asa e el. Mai mult, aceste inconsecvente sinucigase i se par subtile manevre politice. Sa-l lasam sa le creada asa...

Revenim la inceput de aprilie: sprijinul decisiv pentru inlaturarea PD de la guvernare si aducerea unei formule minoritare la putere au venit de la PSD. Noul guvern a fost imediat primit cu suspiciune de multi comentatori. Nu avea un program al sau, ci guverna dupa programul Aliantei D.A. (un nou program ar fi dus intregul proces pe masa presedintelui Basescu), si audierile multor ministri (interne, agricultura, externe, invatamint etc.) au fost adevarate parodii, amintind de elevii care se salveaza „cu pile" de la corigenta. Si totusi, PSD, adus de dl Geoana intr-un delir antiprezidential caruia i se spunea, probabil, actiune politica, a votat guvernul. Asa s-a nascut guvernul Tariceanu II si asa a rezistat el pina acum. Sursa si sustinerea sa este gindirea dlui Geoana. Cit de lunga si cit de solida e aceasta sustinere? Exact cit de lunga si de consistenta e gindirea dlui Geoana.

Semanind cu gindirea liderului, PSD a devenit o bilba politica. La Bran si imediat dupa, dl Geoana flexa muschii politici pe care isi imagineaza ca ii are: PSD nu va negocia nimic cu nimeni pina cind motiunea nu trece. Acum, cind, dupa unele surse, motiunea nici macar nu a fost scrisa, dl Geoana face salt tsukahara cu surub si triplu tulup (figura imposibila, cred) prin Bucuresti de la un partid la altul, de la un grup la altul, de la un lider la altul, doar-doar o gasi ceva sustinere. Indiferenta publica a dlui Basescu (singura sa reactie la toata tarasenia motiunii pesediste fiind „raspunsul" hahait la intrebarea daca il va numi pe dl Geoana prim-ministru) contribuie, de asemenea, la cresterea tensiunii psihologice in PSD, unde unii cred ca presedintele va impinge situatia spre alegeri anticipate, iar altii cred ca vor putea sa-l convinga sa accepte o majoritate guvernamentala in jurul PSD.

Oricum, guvernul Tariceanu II pare a fi ajuns la limitele sustinerii sale. Nu a tinut mult...