PULSUL MEDICINEI
Glaucomul este o boala serioasa si cu atat mai periculoasa cu cat nu da simptome. Cel mai des intalnit este glaucomul primitiv, cel care se instaleaza pe un ochi care nu a avut alta boala.

Profesorul doctor Monica Pop, directorul general al Spitalului de Urgente Oftalmologice, explica glaucomul. Tensiunea normala in ochi este intre 16 si 22 de milimetri coloana. In glaucom este o hipertensiune intraoculara, deci o tensiune in ochi mai mare decat acest interval.

Totusi, daca omul are o tensiune intraoculara la limita superioara a intervalului normal, este cazul sa inceapa tratamentul, caci se anunta boala de glaucom. Aceasta hipertensiune intraoculara apasa pe nervul optic, il atrofiaza, si omul ajunge la orbire.

Cel mai des este glaucomul primitiv, care se deosebeste de glaucomul congenital, cel din nastere. Stiinta mondiala inca nu a descoperit de ce apare glaucomul la unii oameni. Poate fi vorba despre o boala a vaselor ce strabat ochiul, in acest fel ajungandu-se la cresterea exagerata a tensiunii intraoculare.