Numarul deceselor cauzate de stilul haotic de viata se va dubla pana in 2015, arata o statistica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Pentru promovarea unui regim de viata sanatos trebuie facute eforturi la nivel mondial.

Bolile stilului de viata dezechilibrat - boli cardiovasculare, boli respiratorii cronice, cancer, obezitate - , care predomina astazi in majoritatea tarilor lumii, ucid prematur 17 milioane de oameni in fiecare an. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) apreciaza ca toate aceste boli cronice ar putea fi prevenite simplu: printr-o alimentatie echilibrata, miscare, renuntarea la fumat si la consumul excesiv de alcool. Insa, pentru ca populatia sa constientizeze riscurile pe care si le asuma consumand alimente periculoase si ducand o viata sedentara, este nevoie de campanii de promovare a unui regim de viata sanatos finantate de guvernele tarilor cu cele mai mari riscuri. "Daca nu se iau masuri la nivel national, dar si mondial pentru a reduce prevalenta bolilor cronice, pana in anul 2015 vor muri aproximativ 36 de milioane de oameni, jumatate din acestia inainte sa implineasca 70 de ani", avertizeaza Shigeru Omi, directorul OMS pentru zona Pacificului de Vest.


PRESEDINTE. Initiativele pentru modificarea stilului de viata al populatiei trebuie sa vina din partea tuturor sectoarelor de activitate: guvern, intreprinderi private, societatea civila, sugereaza Omi. Nici presedintii tarilor cu riscuri crescute de obezitate, boli cardiovasculare si diabet nu fac exceptie. OMS sustine ca presedintele trebuie sa constituie un model in ceea ce priveste regimul de viata si sa incurajeze populatia sa faca miscare si sa se hraneasca sanatos.