PSD s-a decis in sfarsit sa finalizeze textul motiunii de cenzura intitulata "1000 de zile de haos, sfarsitul guvernarii de dreapta". Marele eveniment s-a produs ieri, in sedinta Biroului Permanent National al partidului, unde Mircea Geoana a incerca
PSD s-a decis in sfarsit sa finalizeze textul motiunii de cenzura intitulata "1000 de zile de haos, sfarsitul guvernarii de dreapta". Marele eveniment s-a produs ieri, in sedinta Biroului Permanent National al partidului, unde Mircea Geoana a incercat sa-si asigure colegii ca detine controlul situatiei si ca de abia acum vor incepe negocierile dure intre PSD si ceilalti politicieni.
Doar o schita
In ciuda promisiunilor privind "transparenta negocierilor", Geoana a servit ieri doar mister total. Singurul lucru cert a fost existenta efectiva a motiunii, pesedistii primind ieri o schita a documentului. Titlul motiunii face referire clara la toata perioada de guvernare PNL -PD si nu doar la cea a Cabinetul Tariceanu, ceea ce induce aproape clar rezultatul final al demersului PSD. Sabotata serios din interiorul PSD, cu referire directa la guvernarea PD, este putin probabil ca motiunea de cenzura sa fie votata cu succes in Parlament. De altfel, in PSD nu este clara nici macar data la care va fi depus documentul, o decizie finala urmata sa fie luata astazi, in sedinta Comitetului Executiv. Tot astazi, s-ar putea decide si soarta in partid a lui Ion Iliescu si Adrian Nastase, a caror excludere este ceruta de Organizatia PSD sector1.
Probleme chiar in PSD
Motiunea PSD - prin referirea la intreaga activitatea a Guvernului - face aproape imposibila votarea ei in Parlament. In primul rand, PNL nu va pune umarul niciodata la daramarea propriului Cabinet. Democratii - considerati un sprijin de catre PSD pentru rasturnarea lui Tariceanu - ar putea, foarte probabil sa respinga un text care incrimineaza inclusiv activitatea lor pe vremea in care se aflau la Putere. In al treilea rand, PSD are o problema in propriul partid unde exista un curent potrivnic motiunii. In aceste conditii, este foarte probabil ca PSD sa fi dorit in mod intentionat sa faca referire si la guvernarea PD ca sa justifice voturile negative la motiune venite inclusiv din partea pesedistilor.
Negocieri misterioase sau cacealma
Mircea Geoana si-a informat ieri, colegii din BPN ca va purta negocieri serioase in cursul zilei de ieri cu actori importanti de pe scena politica, fara a da insa amanunte. Geoana a invocat ca pretext curiozitatea presei, care ar afla pe surse locul intalnirii. Potrivit unor surse din PSD el le-a cerut insa pesedistilor sa vina in Kisellef, la ora 22.00, pentru a-i instiinta asupra discutiilor purtate in jurul zilei. De altfel, in tot cursul zilei de ieri au existat zvonuri privind o presupusa intalnire intre Mircea Geoana si Traian Basescu sau intre liderul PSD si pedisti. In schimbul sustinerii motiunii, presedintele PSD ar urma sa puna umarul la indepartarea greilor din partid, sustin surse din PSD. Nici varianta unei sustineri parlamentare PSD pentru un Guvern PD-PLD nu era exclusa de alte surse. Cu toate acestea, nici un lider central al PSD nu a putut spune insa cu exactitate cu cine, cand sau daca au avut loc negocieri PSD-Cotroceni sau PSD-PD. De altfel, Geoana a afisat si fata de presa o atitudine misterioasa, el parasind sediul din Kiseleff fluierand si raspunzand in doi peri. "Cu cine va intalniti diseara?". "Cu familia!", a spus Geoana. Pe la Parlament insa zvonurile circulau cu viteza fulgerului: "Geoana se intalneste cu Basescu"; "Geoana are negocieri cu PD"; "Geoana nu are nimic. Joaca la cacealma" erau cele trei variante rostite cu tarie de pesedisti. De altfel, surse din PSD au declarat ca liderii social-democrati au primit semnale atat din partea PNL, cat si din partea PD, cu privire la refuzul unei colaborari cu social-democratii in vederea constituirii unei noi majoritati parlamentare. (Roxana ANDRONIC)
Nastase aparat de 17 tesedei
Un grup de 17 tineri din PSD Bucuresti i-au cerut ieri, intr-o scrisoare deschisa, lui Adrian Nastase sa se implice activ in viata politica si sa fie in prima linie a disputelor politice. Epistola vine cu doar o zi inainte de sedinta Comitetului Executiv al PSD unde s-ar putea lua in discutie excluderea parlamentarilor social-democrati care nu vor vota sau nu vor semna motiunea de cenzura a partidului. Masura, propusa saptamana trecuta de liderul PSD Sector 1 Dan Tudorache ii vizeaza in mod direct pe Ion Iliescu si Adrian Nastase, insa este putin probabil ca asupra celor doi sa se ia masuri drastice.
"Romania are nevoie de un PSD puternic! Romania are nevoie de un PSD care sa lucreze pentru cetateni! Romania are nevoie ca Adrian Nastase sa se implice activ in viata politica romaneasca! Domnule Adrian Nastase, avem nevoie de dumneavoastra in prima linie a disputelor politice, alaturi de personalitatile marcante ale PSD!", se arata in scrisoarea publica a celor 17 tineri. Seful TSD - Nicolae Banicioiu si presedintele PSD Bucuresti Marian Vanghelie au spus la unison ca scrisoarea tinerilor nu este un punct de vedere oficial al organizatiei de tineret. Intre timp, Dan Tudorache ne-a spus ca va sustine in continuare mandatul dat de Organizatia Sector 1. "Ce credeti, ca eu ma intorc? Asa m-au mandatat colegii din Organizatia PSD Sector 1, asa voi cere. Daca colegii vor considera ca masura este prea drastica, atunci vom vedea", ne-a declarat Tudorache. Propunerea liderului PSD Sector 1 a fost sprijinita tacit de presedintele PSD Mircea Geoana. Ion Iliescu si Adrian Nastase au inca o sustinere puternica in partid iar o eventuala sanctionare a celor doi lideri ar putea duce chiar la scindarea formatiunii social-democrate. (R.A.)
Restructurarea Guvernului a cazut la Senat
Ordonantele de urgenta 24/2007 si 25/2007 care aveau ca obiect reorganizarea Executivului dupa iesirea PD de la guvernare au fost respinse, ieri, de Senat, prin votul parlamentarilor PSD, PD, PLD si PRM.
Initial, pe ordinea de zi a plenului era trecuta doar OUG 25, care se refera la esalonul doi al Guvernului, secretarii si subsecretarii de stat. La propunerea senatorului Dan Carlan (PD), plenului i-a fost trimisa si Ordonanta 24, care viza ministrii si reorganizarea ministerelor efectuata odata cu instalarea Guvernului Tariceanu II. Propunerea a trecut in Biroul Permanent cu sapte voturi la sase, voturile favorabile venind din partea partidelor care isi anuntasera intentia de a vota pentru respingerea ordonantelor: PSD, PD si PRM. Daca invalidarea configuratiei guvernamentale era aproape certa, Cabinetul neputand beneficia decat de voturile senatorilor PNL, UDMR si PC, consecintele acestui demers sunt mai greu de apreciat. C.V. Tudor (PRM) si chestorul Ioan Chelaru (PSD) au sustinut ca Guvernul ramane in continuare in functie, dar au dat raspunsuri evazive in ceea ce priveste reorganizarea Executivului. Astfel, comasarea ministerelor Economiei si Finantelor ar fi invalidata, fapt care lasa in incertitudine postul lui Varujan Vosganian. De asemenea, cei care au pus la cale sicanarea Executivului nu au oferit nici o explicatie privind validitatea documentelor semnate de ministrii si secretarii de stat in ultimele cinci luni. Chelaru sustine ca s-ar reveni automat la organizarea Executivului din 2004. De altfel, pesedistii spera ca tot Executivul sa rezolve problema prin emiterea unei noi ordonante de reorganizare a Guvernului. Cum legile de respingere a Ordonantelor 24 si 25 vor intra in vigoare doar dupa promulgare si publicare in Monitorul Oficial, la Guvern se pregateste deja noua ordonanta care ar intra in vigoare imediat. Tariceanu ar contracara votul din plen, astfel ca demersul PSD nu ar fi altceva decat o sicana la adresa PNL in vederea unor negocieri ulterioare. (A. ILIE)
Cabinetul Tariceanu, incompetent si lipsit de sustinere
Proiectul de motiune al PSD ataca Guvernul pe toate fronturile si cere demiterea Cabinetului Tariceanu pe motiv de incompetenta si lipsa de sustinere politica.
Demiterea Executivului ar deschide calea "spre o noua formula de guvernare, cu un nou program care sa raspunda nevoilor Romaniei, sustinut de o majoritate parlamentara transparenta". Un vot negativ, sustine PSD, nu ar face decat sa incurajeze, "iresponsabil si cu grave consecinte asupra dezvoltarii Romaniei, mersul catre un model de societate ne-european, catre o societate profund divizata si polarizata". Proiectul motiunii sustine ca Parlamentul se afla in fata "unei optiuni de constiinta: "Dorim sa aducem stabilitate in tara si sa punem capat celor trei ani de conflicte politice succesive, care au generat ineficienta guvernamentala si neliniste sociala SAU dorim sa pastram un Guvern de amatori, incapabil sa gaseasca solutii pentru principalele probleme ale romanilor".
Documentul denunta criza politica, criza din agricultura si economie. Motiunea atrage atentia ca "majoritatea artificiala, impusa impotriva vointei electoratului in 2004 de catre presedintele Basescu, s-a destramat, Alianta PNL-PD a murit, iar Guvernul ultraminoritar PNL-UDMR a ramas sa stinga lumina". "Acum, daca ne uitam in Parlamentul Romaniei ne dam seama ca acest Guvern si-a pierdut sustinerea. Prin urmare, nu mai reprezinta vointa majoritatii alegatorilor. Guvernul actual si-a pierdut increderea majoritatii populatiei", sustin social-democratii. (R.A.)
Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului
Motiunea va fi depusa maine
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat, ieri, la plecarea de la Biroul Permanent al PSD, ca o decizie asupra motiunii de cenzura va fi luata de partid astazi, urmand ca aceasta sa fie depusa in Parlament, probabil, maine. Vacaroiu a explicat ca liderii centrali ai PSD au luat in discutie, ieri, forma finala a textului motiunii de cenzura. El a evitat sa spuna care este titlul acesteia. Vacaroiu a precizat ca motiunea se refera la ultimii trei ani de guvernare de dreapta si cuprinde aspecte din mai multe domenii. (R.A.)
Ioan Rus, vicepresedinte PSD
"100% oportuna"
Vicepresedintele PSD, Ioan Rus, a declarat, ieri, la finalul Biroului Permanent National al PSD, ca depunerea unei motiuni de cenzura in acest moment este "100% oportuna". Rus a afirmat ca spera ca, la Comitetul Executiv al PSD de astazi, liderii partidului sa aprobe depunerea motiunii de cenzura, astfel incat in zilele urmatoare sa poata fi stranse semnaturile necesare pentru ca aceasta sa fie inaintata Parlamentului. Vicepresedintele social-democrat a evitat sa comenteze eventuala implicatie a unui vot negativ al PSD la dezbaterile din Senat asupra Ordonantei de Urgenta privind reorganizarea Guvernului. "Nu comparam mere cu pere, sunt doua lucruri complet distincte", a spus el. (R.A.)
Cristian Diaconescu, vicepresedinte PSD
Bugetul e blocat
Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, ieri, dupa Biroul Permanent National al partidului, ca orice negociere asupra bugetului pe 2008 este inutila si prematura pana la momentul dezbaterii motiunii de cenzura. Diaconescu a afirmat, referindu-se la invitatia lansata de ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, cu privire la negocieri pe tema bugetului de stat pe 2008, ca PSD va accepta sa participe la o asemenea discutie abia dupa depunerea si dezbaterea motiunii de cenzura in Parlament. "Este inutil si prematur sa ne lansam intr-o discutie pe marginea bugetului pe 2008 fara a avea o perspectiva asupra a cum va arata viitoarea majoritate parlamentara", a adaugat el. (R.A.)
Calin Popescu Tariceanu, premier
PSD e inconsecvent
Premierul Tariceanu acuza PSD de inconsecventa in chestiunea legislatiei privind restructurarea Guvernului, apreciind ca pozitia social-democratilor tradeaza "disperarea de a se evidentia cu ceva". Tariceanu a mentionat ieri, dupa sedinta de Guvern, ca o eventuala decizie a Senatului de a respinge Ordonanta de restructurare a Guvernului ar reprezenta o grava incoerenta legislativa, deoarece actul normativ completeaza doar, din punct de vedere tehnic, Hotararea 19/2007 prin care Parlamentul a modificat structura si componenta Executivului. "PSD vrea sa se evidentieze, dar se evidentiaza, din pacate, cu lucruri care nu fac decat sa-l discrediteze fata de opinia publica", a adaugat Tariceanu. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.