Miercurea viitoare, in Colectia „Literatura", Cotidianul va propune un rendez-vous cu un autor-soc: Henry Miller.

Si cel de-al treilea autor din „colectia de toamna" a Cotidianului este unul despre care se poate spune ca a avut probleme de receptare. Dupa Hamsun si Malaparte, ale caror opere nu au fost judecate separat de biografii, avem un scriitor interzis, o vreme, in tara de origine, America.

Motivul nu este politic, ci tine de moravuri. Miller a fost (este) considerat un autor pornografic. Sau, cu indulgenta, cel putin licentios. Cartea de miercurea viitoare va va convinge cum stau lucrurile, pentru ca are pagini fierbinti, dure, nerusinate, desantate.

Depinde de fiecare dintre cititori ce epitet alege din cele de mai sus. Din punctul meu de vedere, „Tropicul cancerului" este o carte indrazneata. O carte care demoleaza tabuuri, ride de prejudecatile noastre referitoare la literatura, socheaza prin limbaj. O carte explicita.

Miller isi dezlantuie fantasmele si suvoiul imaginatiei sale se opreste doar la punctul final al cartii. Un erotism inflamat (chiar inflamant!) inghesuie ungherele cartii. Femeile de toate felurile, acuplarile surprinzatoare, desfriul necontenit alcatuiesc materia prima a povestii. Intr-o societate puritana, acest roman ar trebui vindut cu un avertisment: contine scene de nuditate si personaje in ipostaze erotice.

Si, totusi, ce cauta o carte atit de rau famata in Colectia Cotidianul? Poate sa spuna ea ceva dincolo de aerul de infierbintare trupeasca?! Este Miller un autor frecventabil? Da. Raspunsul e pozitiv pentru ca, daca treci de suprafata lucrurilor, daca te obisnuiesti cu limbajul socant si cauti substanta profunda a cartii, ajungi la un ultim si autentic strigat de singuratate. Un strigat contorsionat in cetatea Ninive, cum este descris Parisul. Un strigat care crede ca se poate face auzit imbracind hainele desfriului. O singuratate probind infatisarea obsesiilor erotice, cautind o salvare aproape imposibila.

Iar salvarea lui Henry Miller ca scriitor vine din talentul sau extraordinar, din nelinistea sa stilistica, din densitatea scrisului, din creditul pe care-l acorda imaginatiei.

Cititi sfatul unui scriitor despre cum sa iti pastrezi amintirile pe www.cotidianul.ro/select