Valoarea activelor care pot fi supuse executarii silite se va diminua.

Fiscul are voie sa puna sub sechestru active care valoreaza maximum 150% din valoarea datoriei unei firme catre stat, potrivit modificarilor Codului de procedura fiscala.

„Este o masura bine venita. Pina acum, daca aveai o datorie de 10 de lei la stat, organul fiscal iti putea pune sub sechestru un bloc de apartamente daca, sa zicem, acesta era singurul activ al firmei", a declarat ieri Cristian Pirvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Inainte de aparitia acestei noi forme a Codului de procedura fiscala nu se stabilise o limita pina la care putea fi facuta executarea In prezent este fixat un coeficient de 150% din valoarea creantelor fiscale, inclusiv a cheltuielilor de executare.

In plus, ridicarea sechestrului sau a popririi conturilor se va face la doua zile dupa suspendarea sau intreruperea executarii silite, fata de cinci zile, cit e termenul in prezent. Pe de alta parte, noul Cod de procedura permite Fiscului sa dezvaluie numele companiilor gasite cu probleme dupa inspectiile fiscale. Pina acum, daca ANAF descoperea nereguli la o firma, nu avea voie sa-i divulge numele pentru ca risca sa plateasca despagubiri in instanta pentru incalcarea secretului fiscal.