In noaptea de 22 spre 23 septembrie, Bucurestiul isi va sarbatori ziua de atestare documentara prin evenimentul "Noaptea alba", intrand astfel in Clubul Noptilor Albe din Europa alaturi de Paris, Bruxelles, Roma, Madrid si Riga. In intervalul orar
In noaptea de 22 spre 23 septembrie, Bucurestiul isi va sarbatori ziua de atestare documentara prin evenimentul "Noaptea alba", intrand astfel in Clubul Noptilor Albe din Europa alaturi de Paris, Bruxelles, Roma, Madrid si Riga. In intervalul orar, 18.00-03.30, sunt programate "220 de minute de muzica, 360 de minute de teatru de strada, 375 minute de acorbatii si sute de artificii", potrivit organizatorilor (Primaria Municiului si ArCuB). Toate reprezentatiile vor fi premiere pentru Bucuresti si se vor desfasura in diverse puncte din Capitala, teatre, muzee, pe strazi in Centrul istoric, Piata Constitutiei. "Vrem sa serbam orasul altfel decat cu bere si mici si incepem cu plantarea de copaci si terminam cu accesul in institutiile de cultura", preciza ieri, la intalnirea cu presa, primarul general Adriean Videanu.
Un spectacol "Le Arti per Via", un amestec de teatru stradal si grup folk, va avea loc in Piata Constitutiei-Piata Unirii iar trupa franceza de teatru stradal Malabar va deplasa la Bucuresti un car alegoric. Vor fi sustinute spectacole de papusi, carnaval si acrobatii, dar si concerte in aer liber, cu trupe ca Proconsul si Zdob si Zdub.
Atmosfera speciala pentru Noaptea Alba va fi completata de un impresionant show multimedia si laser proiectat pe un ecran imens de apa, pe raul Dambovita, iar Palatul Parlamentului va servi drept suport pentru proiectii vizuale, spectaculoase, realizate in manifestarea "Urban Art".
Teatrele, galeriile si muzeele bucurestene vor fi deschise, accesul fiind gratuit pe toata durata noptii.
Centru istoric pe doua strazi
Azi, de la orele 11.00, municipalitatea va planta in Parcul Tineretului 150 de copaci, actiune la care "i-am invitat pe toti parlamentarii de Bucuresti, artisti si jurnalisti", mentiona Videanu. Arh. Catalin Cazacu, coordonatorul Proiectului Pilot de refacere a infrastructurii Centrului istoric, a adaugat ca "Noaptea alba" va fi extinsta si pe primele strazi amenajate in Centrul istoric, in cadrul proiectului-pilot - Lipscani si Smardan -, unde peste 50 de artisti torinezi isi vor prezenta mestesugurile traditionale. "Este un eveniment care a fost prezent in toate orasele mari ale lumii, de la New York la Melbourne", a completat Cazacu.
Tot azi si tot de la orele 11.00, subscris aceluiasi eveniment, la sediul central al Bibliotecii Metropolitane (BMP) va avea loc simpozionul cu tema "Bucuresti. Marturii de Memorie Comunitara", la care vor lua cuvantul dr. Florin Rotaru, directorul general al BMP, prof. univ. dr. Panait I. Panait si prof. univ. dr. Radu Vergatti.
Teatru la liber
"O noapte furtunoasa" de Caragiale este oferta Teatrului Excelsior (inca in constructie), pe care o va gazdui sambata de la orele 18.00 Teatrul Nottara, in Sala "George Constantin". In regia prof. Victor Radovici, va evolua Robert Robert Emanuel (Jupan Dumitrache), Ciprian Cojenel (Nae Ipingescu), Marian Radulescu (Chiriac), Cosmina Dobrota (Spiridon), Mihaela Coveseanu (Zita), Lacramioara Brecea (Veta) si Alin Gheorghisan (Rica Venturiano). Stagiunea 2007-2008 va debuta pe 3 octombrie, cu spectacolul "Mica sirena", adaptare dupa H.C. Anderson, urmand ca in decursul lunii sa aiba loc premiera spectacolului "Maria-Sa... Magarul!" de Ion Lucian.
Teatrele care vor oferi reprezentatii cu intrare libera (in limita locurilor disponibile) in cadrul Noptii Albe a Bucurestiului sunt: * Bulandra - "O poveste evreiasca" (ora 20.00) * Nottara - "Cui am onoarea sa ma adresez?" (ora 21.00) * Odeon - "Ultima femeie a seniorului Juan" (ora 19.00); "Milonga publica" (ora 22.00), prezentat pe o scena montata in fata teatrului * Teatrul Mic - "MadyBaby.edu" (ora 21.00, la Teatrul Foarte Mic) * Comedie - "Poiana Boilor" (ora 19.30) * Tandarica - "Pacala" (ora 18.00) * Creanga - "Pinocchio" (ora 18.30) * Evreiesc - "Trubadurii" (ora 20.30) * Tanase - "Dai un ban, dar face!" (ora 18.00) * Metropolis - "Jocul de-a adevarul" (ora 18.30) * Masca - "Doi gemeni venetieni" (ora 21.00) * Opera Comica pentru Copii - "Intalnire cu vedetele Operei Comice" (ora 23.00).
Muzeele si galeriile vor fi deschise publicului "insomniac" amator de arta si vor asigura publicului accesul liber la colectiile si expozitiile pe care le gazduiesc - Muzeul Municipiului Bucuresti (Curtea Veche-Palatul Voievodal, Muzeul Memorial "C.I. si C.C. Nottara", Colectia de Arta Plastica "Fr. Storck si Cecilia Cutescu Storck", Muzeul Memorial "Dr. Victor Babes", Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu"), Muzeul National al Literaturii Romane (Casa Memoriala Tudor Arghezi, Casa Memoriala George si Agatha Bacovia, Casa Memoriala Ion Minulescu - Claudia Millian, Casa Memoriala Liviu Rebreanu si Fanny Rebreanu), Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului (Mogosoaia).
Viena damboviteana
In alta ordine de idei, in perioada 26-30 septembrie Primaria Orasului Viena alaturi de partenerii sai, Camera de Comert a Vienei (WKW) si Asociatia de Turism a Vienei (WTV) prezinta in Capitala o serie de manifestari sub genericul "Viena la Bucuresti 2007".
In prima jumatate a zilei de 26 septembrie va avea loc un eveniment organizat de biroului de reprezentare a Municipalitatii Vienei - Compress Romania. In aceeasi zi, la Marriott, va fi organizata o "Seara de Vinuri Vieneze", editia intai. In acest context, va avea loc si o prezentare de moda: special pentru acest eveniment designeri austrieci au realizat creatii futuriste de haute couture care pastreaza specificul costumelor populare, facand insa in acelasi timp trimitere la tema serii - vinul. Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Orchestra Balului Operei din Viena.
Un alt cap de afis il constituie "Vienna Music Film Festival 2007", care s-a desfasurat si anul trecut la Bucuresti in cadrul "Anului Mozart". Deschiderea, in Piata Enescu, pe 26 septembrie (ora 18.00); timp de cinci zile vor fi prezentate productii de succes ale lumii muzicale internationale - "Liliacul", Concertul de Anul Nou 2007 si Concertul pentru Europa 2006. Proiectiile de film vor fi precedate de recitaluri de muzica live. Numeroase standuri cu produse de patiserie, cafenele si terase vor veni in completarea ofertei culturale. Intrarea va fi libera.
Comune in uniune
Orasele Bruxelles, Madrid, Paris, Riga si Roma au decis asupra urmatoarelor caracteristici ale proiectului comun Nopti Albe in Europa. Este o manifestare culturala, deschisa tuturor si gratuita, care se organizeaza in fiecare an, spre sfarsitul verii si inceputul toamnei. Evenimentul privilegiaza actul de creatie contemporan in toate formele sale: arte plastice, proiectii cinematografice, muzica, reprezentatii teatrale etc. Este pus in scena spatiul public, iar orasele partenere au decis sa organizeze anual un proiect artistic comun avand scopul de a promova un schimb de experienta la nivel european.
Proiectul "Noaptea Alba la Bucuresti a fost sustinut financiar de la bugetul local cu 600.000 de euro, alti 200.000 de euro fiind stransi de municipalitate din sponsorizari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.