Ministrul Finantelor vrea sa elimine la 1 ianuarie plafonul de contributii la pensii pentru angajatii cu salarii mari. Acesta a fost scos insa din august.

Contributiile sociale platite de angajatii cu venituri mari nu vor mai fi limitate, incepind cu 1 ianuarie 2008, cind va fi eliminat si pragul privind pensia cuvenita acestora, potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal, a declarat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, dupa un seminar organizat de „Ziarul Financiar" cu ocazia lansarii pensiilor private.

„Vom extinde bazele de impozitare la CAS pentru cistigurile salariale mai mari, prin eliminarea plafonului la plata. Este o masura corecta pentru a nu limita nici plata la bugetul de asigurari, nici pensiile", a spus ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, citat de NewsIn.

Ce n-a aflat ministrul Finantelor este ca plafonul de contributii pentru remuneratiile care depasesc cinci salarii medii brute pe economie (aproximativ 6.400 de lei) a fost eliminat inca de luna trecuta. Modificarea a fost produsa de Legea nr. 250 din 19 iulie 2007, aceea care devenise la un moment dat subiect de disputa intre presedintele Traian Basescu si PNL. „Plafonul de cinci salarii medii brute folosit la calculul contributiei de asigurari sociale a fost eliminat din luna august, cind Legea pensiilor a fost modificata de Legea nr. 250 din 2007. E deja norma in programul de calcul al contributiei folosit de toata lumea", a declarat Mariana Cimpeanu, presedintele Casei Nationale de Pensii.

Reprezentantii Finantelor spun ca ministrul s-a referit la plafonul pentru pensii. „Prin modificarile planificate de Minister la Codul Fiscal, referitor la impozitul pe venit, se prevede cresterea plafonului lunar privind venitul neimpozabil din pensii de la 900 la 1.000 de lei. Ministrul s-a referit la cresterea acestui plafon, masura impusa de majorarea pensiilor"ne-a declarat Dana Daraban, consilier al ministrului Vosganian.

Ce ramine important din declaratiile lui Vosganian este eliminarea plafonului la pensii, pe parte de incasare. In prezent, pensia maxima din Romania nu poate depasi nivelul de cinci salarii medii pe economie. Vosganian a mai confirmat ieri ca prima reducere a contributiei la asigurari sociale (CAS) va fi aplicata la 1 ianuarie 2008, iar pina la sfirsitul anului viitor scaderea va fi de sase puncte, cotele urmind sa fie stabilite in urmatoarele doua saptamini. Contributiile sociale sint de 45,5% in prezent, cumulat pentru angajat si angajator. Autoritatile au redus nivelul cu doua puncte procentuale, la inceputul acestui an, din cota platita de companii.