Guvernul Tariceanu II s-ar putea intoarce la structura din timpul Cabinetului Tariceanu I, cind PD era la guvernare, daca Senatul nu va aproba doua ordonante de urgenta.

Inainte de motiunea de cenzura a PSD, Cabinetul Tariceanu II va trebui sa-si apere actuala forma de organizare in plenul Senatului. Este vorba despre noua structura guvernamentala pe care Tariceanu a propus-o dupa scoaterea PD de la guvernare, o data cu numirea actualului Cabinet. Pe ordinea de zi a senatorilor urmeaza votul pe marginea a doua ordonante de urgenta care ar trebui sa consfinteasca ceea ce a hotarit Parlamentul la investirea actualei formule guvernamentale. Una dintre ele, Ordonanta nr. 25/2007, a modificat structura Secretariatului General al Guvernului, a Cancelariei premierului si a unor agentii si departamente guvernamentale. Cea de-a doua, Ordonanta nr. 24/2007, a consfintit reorganizarea sau comasarea unor ministere.

Prima ordonanta urmeaza sa intre in dezbaterea senatorilor in sedinta de astazi, iar cea de-a doua va fi discutata intr-o sedinta viitoare. Situatia lor este incerta deoarece PD si PSD intentioneaza sa le respinga, iar PRM inca nu si-a definitivat punctul de vedere. Daca cele doua ordonante vor fi respinse, se va reveni la forma initiala a institutiilor a caror structura a fost modificata. ĄDaca ordonantele sint respinse, nu se intimpla absolut nimic. Pur si simplu se revine la vechea structura a agentiilor aflate in subordinea Exectivului si a Secretariatului General. Exista mai multe mijloace pe care le avem la dispozitie pentru a repara acest accident", sustine Mihai Voicu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul. Cel mai probabil, Cabinetul Tariceanu II va emite o noua ordonanta de urgenta, in sedinta de miercuri, pentru a asigura continuitatea actualei structuri guvernamentale.

Situatia este insa una ciudata, deoarece structura actuala a Guvernului a fost votata in aprilie o data cu investirea actualei formule guvernamentale PNL-UDMR. Hotarirea Parlamentului de atunci are valoare de lege si a fost votata de peste 300 de senatori si deputati in majoritate de la PSD. Cele doua ordonante nu fac decit sa puna in aplicare intr-un mod mai amanuntit ceea ce a stabilit Parlamentul prin hotarirea de investire a actualului Guvern. Reamintim ca PNL si UDMR detin in Senat in jur de 25% dintre voturi.