SOSIRE VICTORIOASA. Echipa de la CFR Gevaro s-a intors ieri dupa-amiaza invingatoare de la Budapesta, acolo unde a castigat Marele Premiu in cadrul Grand-Prix-ul destinat vagoanelor restaurant. Este a treia victorie consecutiva, astfel ca trofeul ramane in vitrina ceferistilor de la Gevaro


12:18 - ACCIDENT
ZALAU. Locatarii blocului afectat de explozia de vineri au intrat din nou in apartamente, incercand sa isi recupereze o parte din bunuri.
VALCEA. O persoana a murit, iar alte trei au fost ranite in urma unui accident produs pe DN 67, din cauza unei depasiri neregulamentare.


12:23 - ONLINE
PITESTI. Mai multe gradinite cu program prelungit au fost sanctionate de Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Arges. Problemele sesizate de inspectori sunt legate de depozitarea produselor alimentare, amenajarea si dotarea toaletelor sau lipsa unor cabinete medicale.
NOU BLOGGER. Fostul secretar de stat in Ministerul Economiei, Ionel Mantog, lider al PD Gorj, si-a facut un blog pe care doreste sa publice documente prin care sustine ca isi poate demonstra nevinovatia in dosarele sale de coruptie. Jurnalul online poate fi gasit pe www.pd-gorj.ro. (G. Mladin)


LIMITE - Bonuri de masa doar pentru unii bugetari
Bugetarii din structuri finantate cu venituri proprii, care primesc in prezent bonuri de masa, vor beneficia si anul viitor de acest drept, insa ceilalti angajati din institutiile publice nu vor avea acesta facilitate. O hotarare privind problema tichetelor de masa a fost adoptata ieri de Guvern. Premierul Tariceanu a motivat restrictia prin cresterea substantiala a numarului de angajati din sectorul public si a nivelului de salarizare. "Nu exista posibilitati bugetare, dar angajatii care primesc in prezent astfel de tichete vor beneficia in continuare. Nici unul dintre cei care primesc astazi nu vor fi privati", a spus Tariceanu. (C. P.)


COVASNA - Panouri noi cu "Tinutul Secuiesc"
Conducerea Consiliului Judetean (CJ) Covasna a anuntat ieri ca intentioneaza sa amplaseze la granitele judetului cinci panouri publicitare cu inscriptia "Tinutul Secuiesc". Presedintele CJ, Demeter Janos, a declarat ca procedurile de obtinere a noi avize pentru reamplasarea controversatului panou din zona localitatii Chichis sunt in curs de desfasurare. Potrivit lui Demeter, unul dintre panouri, de dimensiuni mai mari, va fi pus pe raza localitatii Haghig, pe marginea DN 13E.


APEL UMANITAR - Salvati viata Blankai! La 4 ani, Blanka sufera de mai multe boli necrutatoare, printre care epilepsie si tetrapareza. Speranta pentru familia Orban din Livezeni, Mures, a venit de la o clinica din Beijing, unde un transplant de celule gliale ar putea face minuni pentru copila. Cei care vor sa doneze pentru viata Blankai o pot face in conturile deschise la BRD Targu-Mures: RON: RO 26 BRDE 270 SV 2380 8522 700, EURO: RO 38 BRDE 270 SV 2402 8472 700, USD: RO 70 BRDE 270 SV 2402 8802 700. Familia poate fi contactata la urmatoarele numere de telefon: 0265-25.60.70 sau 0744-87.34.83. (Ionela Gavriliu)

PREMIERA - Gradinita bilingva: romana si rromani
Prima gradinita cu predare bilingva, in limbile romana si rromani, a fost inaugurata ieri in localitatea Lunca Cetatuii, din judetul Iasi. Pentru inceput, 18 copii de etnie roma vor invata aici sub indrumarea unei educatoare de aceeasi etnie. Unitatea este finantata printr-un parteneriat intre primaria din localitate si un ONG. "Gradinita ii va ajuta pe copii sa se adapteze mai bine la un mediu lingvistic complex, avand in vedere ca ei acasa vorbesc limba rromani, iar la scoala si pe mai departe vor trebui sa stapaneasca romana", a declarat seful Inspectoratului Scolar Iasi, Camelia Gavrila. (C. Popa)


BOLINTIN - Deces suspect la sanatoriu Un barbat care suferea de schizofrenie paranoida si era internat la Centrul Neuropshiatric din Bolintin, judetul Giurgiu, a murit in conditii suspecte, informeaza Mediafax. Omul fusese izolat "la gratii" vineri impreuna cu alti trei pacienti si a fost gasit mort abia a doua zi dimineata. Din declaratiile martorilor reiese ca barbatul a fost sugrumat de un coleg de la "izolare". Legea prevede ca pacientii nu pot fi tinuti "la gratii" mai mult de patru ore pe zi. Incidentul s-a petrecut la scurt timp dupa o inspectie a Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap.


AUTOSTRADA 1 / Incendiu pe Bucuresti - Pitesti
Doua persoane au murit carbonizate ieri dupa-amiaza pe autostrada A1, in urma unui accident rutier petrecut la kilometrul 43. O cisterna care mergea spre Bucuresti a intrat pe contrasens si a izbit un microbuz de transport marfa. Ambele vehicule au luat foc. Pompierii au ajuns la fata locului dupa circa 30 de minute si nu i-au mai putut salva pe cei doi oameni din duba. Soferul autotrenului a scapat fara rani grave. Din primele informatii, cauza accidentului ar fi explozia unei anvelope a cisternei. Traficul spre Pitesti a fost blocat mai bine de o ora. (Lucian Florea)


Fond de pensii - Opteaza pentru BANCPOST Luni, 17 septembrie, la Hotelul Marriott din Capitala, in cadrul Conferintei "Startul pensiilor private obligatorii in Romania", a avut loc lansarea oficiala a societatii BANCPOST Fond de Pensii SA. Tot atunci s-au semnat si primele acte de aderare la diferite fonduri de pensii; pentru Bancpost a semnat Virgil Iantu, cunoscuta vedeta de televiziune. In perioada 17 septembrie 2007-17 ianuarie, toti salariatii cu varsta de pana la 35 de ani vor fi obligati sa adere la un fond de pensii private. Optional, salariatii cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani pot adera si ei la un fond de pensii private.


BISTRITA - Inca un bloc ANL cu probleme
Dupa ce pentru locatarii unui bloc ANL din Targu-Jiu a devenit obisnuinta sa li se desprinda bucati din tavan, mai multe familii din Bistrita reclama probleme similare. Inca din august au inceput sa cada portiuni din tencuiala, desi imobilul are doar un an vechime.