A treia editie a Festivalului Agrar TurdaFest a fost inaugurata in prezenta Altetei sale regale principesa Margareta.Principesa Margareta si printul Raduau deschis evenimentul Principesa a acceptat invitatia Asociatiei TurdaFest, organizatorul evenimentului, de a patrona festivalul, care are loc in perioada 28-30 septembrie. Inaugurarea a avut loc mai repede insa, din cauza programului incarcat al principesei. Simbata, in curtea fostei fabrici de bere din Turda, au fost amenajate standuri cu obiecte populare lucrate de mesteri iscusiti, dar si cu produse agricole cultivate in zona. Principesa a vizitat tirgul in miniatura, insotita de Alteta sa printul Radu de Hohenzollern-Veringen.

La editia de anul trecut, festivalul a ajuns in Cartea Recordurilor: turdenii au reusit sa impleteasca cea mai lunga legatura de ceapa din lume. Anul acesta, organizatorii au o tolba plina de surprize: un festival international de folclor, la care participa sase tari (Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Romania, Ucraina si Ungaria), demonstratii ecvestre, un balon urias care se va ridica de la punct fix, pus la dispozitia amatorilor de senzatii tari. Iar pentru cei indragostiti de bunatati cu specific local, turdenii vor coace un kürtös kalacs (colac unguresc) lung de zece metri.

TurdaFest este primul festival agrar din Romania destinat intregii familii, care prezinta, timp de trei zile, activitati specifice comunitatilor transilvanene, dar si spectacole de divertisment. Initiativa organizarii sale apartine Fundatiei Familiei Ratiu din Turda. (C.J.)