La inceputul lui decembrie 2005 avea loc in Bucuresti prima demonstratie publica a tehnologiei WiMAX. De atunci, s-au tot analizat frecventele care ar fi putut deveni "suportul" acestei tehnologii, pentru transfer de date wireless, in Romania. De ase
La inceputul lui decembrie 2005 avea loc in Bucuresti prima demonstratie publica a tehnologiei WiMAX. De atunci, s-au tot analizat frecventele care ar fi putut deveni "suportul" acestei tehnologii, pentru transfer de date wireless, in Romania. De asemenea, s-au vehiculat si diverse date la care ar fi putut avea loc licitatii pentru acordarea de licente de utilizare a frecventelor. Iata ca Ministerul Comunicatiilor spune ca va prezenta Guvernului un proiect de act normativ care vizeaza eliberarea a doua benzi de frecvente radio detinute de Radiocomunicatii, cu scopul dezvoltarii accesului la Internet in banda larga prin intermediul tehnologiei wireless             "Luand in considerare alocarea actuala a benzilor de frecvente radio, unica posibilitate de dezvoltare a sistemelor BWA (Broadband Wireless Access - acces pe suport radio in banda larga) este utilizarea benzii de 3,7 GHz (3.600-3.800 MHz). Societatea Nationala de Radiocomunicatii este detinatoarea licentei de utilizare a benzilor 3.600 - 4.200 MHz si utilizeaza aceste frecvente in scopul transmiterii programelor nationale de radio si televiziune. Prin urmare, este necesara eliberarea benzilor 3600-3659 MHz si 3701-3759 MHz", se arata in nota de fundamentare a ordonantei, postata pe site-ul MCTI.             Costurile cu eliberarea benzilor de frecvente vor fi suportate de la bugetul de stat, in baza devizului elaborat de SNR si avizat de Institutul National pentru Studii si Cercetari in Comunicatii. Suma se va constitui ca aport al statului la capitalul social al companiei.             Pe de alta parte, pentru asigurarea conditiilor optime pentru buna desfasurare a activitatii SNR si dezvoltarea retelei pe care aceasta o opereaza, a cresterii diversitatii serviciilor furnizate, implicit a extinderii portofoliului de oportunitati pentru privatizarea operatorului, Radiocomunicatii va beneficia, prin licenta de utilizare a frecventelor radio, de dreptul exclusiv de a utiliza la nivel national benzile de frecvente radio 3.658-3.686 MHz, 3.758-3.786 MHz si 3.760-4.200 MHz.             "Neadoptarea in regim de urgenta a prezentei ordonante are drept consecinta neinvestirea sumelor prevazute in bugetul SNR pe anul 2007 si amanarea procedurilor de eliberare a spectrului BWA pentru anul 2008 ar duce la intarzierea cu cel putin un an a aplicarii strategiei WIMAX in Romania si la neindeplinirea proiectelor asumate in Programul de Guvernare 2004-2008", se mai arata in nota de fundamentare.             Totodata, pana 1 ianuarie 2008, MCTI va finaliza si va supune aprobarii Executivului strategia privind implementarea sistemelor de acces pe suport radio de banda larga (BWA) la nivel national.             De asemenea, ANRCTI va stabili procedura de licitatie pentru acordarea licentelor de utilizare a frecventelor radio in benzile eliberate de SNR, precum si conditiile in care titularii acestor licente isi pot exercita dreptul de utilizare a frecventelor radio.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.