PS Ioan Selejan, episcopul Harghitei si Covasnei si candidatul-surpriza pentru functia de Patriarh, vorbeste despre culisele alegerilor, despre viitorul Bisericii Ortodoxe Romane si despre episodul „pacii de la Cozia" dintre Radu Vasile si Miron Cozma.

Pentru dumneavoastra a fost o surpriza ca ati fost votat de 30 de membri ai Sinodului sau ati avut semnale ca aveti o asemenea sustinere?

Eu am venit la Sinod fara nici un gind. Nu aveam de gind sa candidez. N-am facut in viata mea interventii pe linga cineva. Chiar atunci cind terminasem studiile la Ierusalim, pe 30 iunie 1994, asteptam sa fiu lasat in continuare sa ramin la Ierusalim si am fost chemat. Si aici, de data aceasta, efectiv nu au fost interventii, nici politice, nici de alta natura, ci consider o lucrare a lui Dumnezeu.

Ati obtinut un vot in prima faza. A fost al dumneavoastra?

Nu. Nici astazi nu stiu cine a pus acest vot, spun unii vot de aur. Vedeti dumneavoastra cum lucreaza Dumnezeu… Eu zic ca, prin acest lucru, Covasna si Harghita au fost mutate din conul de umbra unde se afla la ora actuala. As face un indemn catre autoritatile de stat sa nu mai considere Covasna si Harghita ca un spatiu romanesc de categoria a doua.

Asa se intimpla si in Sfintul Sinod? Covasna si Harghita e considerata o episcopie de rang mai mic?

E socotita o episcopie misionara, ca nici una alta.

S-a spus ca majoritatea celor care v-au votat pe dumneavoastra in primul tur l-au votat pe IPS Daniel in al doilea. Puteti sa confirmati acest lucru?

Era de asteptat oarecum, pentru ca favoritul, ca sa spunem intr-un cuvint mai laic, al acestei curse a fost mitropolitul Moldovei. Inaltul Anania am inteles ca a pornit in acest drum la o solicitare a prietenilor sai, chiar unii cu care o vreme a impartit celulele. La mine a fost o alta situatie. Insa, intr-adevar, majoritatea celor care au votat cu mine… voturile lor s-au indreptat apoi spre Daniel.

Ce s-a intimplat la alegeri credeti ca va deschide drumul spre functia de mitropolit al Moldovei?

Mi s-au oferit mai multe posturi de cind sint in Sinod, insa de fiecare data ca apreciere a muncii mele.

Ce alte posturi?

La Craiova.

Mitropolia? In 2000?

Da. La Constanta la fel.

Cind a fost ales IPS Teodosie?

Da. Chiar Patriarhul mi-a spus: ai stat suficient aici. Acum ar fi bine sa te duci. Deci mi s-au oferit mai multe posturi in prima etapa, insa intotdeauna a fost o mare problema: pe cine punem in locul lui? Asa si de data aceasta. Daca o sa mi se ofere ceva, sa zicem, in alta parte, va spun sincer ca aproape ca voi negocia cu viitorul Patriarh numai in conditiile in care in locul meu va putea fi dus un om de jertfa. Altfel nu accept.

Ati fost asociat de unii cu miscarea ecumenista. Dumneavoastra va revendicati de la acest curent?

Nu pot sa-mi pun o insigna in piept, de ecumenist, dar in inima mea se poate citi intelegere si respect. Eu am trait primul ecumenism in Orientul Mijlociu, cind eram la Ierusalim, in Egipt si Iordania, unde am incercat sa ma inteleg si m-am inteles bine cu musulmani, cu evrei. Deci as putea spune ca acolo am respectat religia mozaica. I-am respectat si pe musulmani si ii respect pe cei din lumea occidentala, din celelalte confesiuni crestine cu atit mai mult, dar pina la frontierele ortodoxiei. Dincolo de frontiere, nu. In iubire ies din contextul ortodoxiei, dar, in ceea ce inseamna teologia, dogmatica, traditia noastra, nu voi da inapoi, nu voi trada niciodata ortodoxia.

S-a zis ca a pierdut tabara celor traditionalisti si s-a vorbit de riscul unei schisme daca va iesi IPS Daniel. Credeti ca e posibil?

Sub nici o forma. Nu exista o tabara foarte-foarte-nu-stiu-cum. In acest context, alegerile s-au terminat in pace. Nu se observa pe fata, pe gestica, pe modul de manifestare a unora sau altora ca s-a intimplat ceva, ci Sinodul a ramas unit si deja avem proiecte comune imediate.

Nu se poate repeta scenariul de la alegerile pentru Mitropolia Ardealului, cind a doua zi dupa alegeri a venit o alta tabara si a mai facut o mitropolie?

Nu. De data asta nu se va mai infiinta o biserica. Va garantez ca am vorbit si cu parintele patriarh, si cu parintele Anania si chiar va spun ca pe 12 noiembrie anul acesta vom participa majoritatea membrilor Sinodului la canonizarea unui sfint din partile Clujului.

Deci sinteti convins ca IPS Bartolomeu va accepta aceasta alegere?

Absolut! Nici nu s-a pus aceasta problema vreodata si vreau sa va spun ca, daca din exterior nu ar fi fost indemnat de anumite persoane, nici nu ar fi candidat, insa e foarte bine ca a candidat pentru ca, oricum, in biografia sa va sta scris ca a ajuns aproape de scaunul de patriarh, dupa ce a stat altadata in lanturi.

Sinteti cel care a determinat pacea de la Cozia din 1999 dintre premierul Radu Vasile si Miron Cozma. Care a fost rolul dvs. in acel moment?

Rolul a fost acela de facator de pace si se pare ca Dumnezeu mi-a dat acest dar si mi-am asumat intr-o noapte aceasta misiune, neluind nici o dezlegare de la Patriarh si am mers pe cont propriu, bineinteles fiind sunat de la Guvern.

De cine ati fost sunat?

De un consilier de la Guvern si il cunosteam pe Radu Vasile, pe primul-ministru, ne cunosteam si stia ca eu am fost in relatii bune cu minerii din Valea Jiului, fiind staret la Manastirea Lainici, si atunci am zis ca trebuie sa merg, pentru ca era posibil sa se traga in mineri si am spus ca datoria mea ca om al Bisericii nu e sa ma duc doar la parastase si la pomeniri, ci sa ma duc sa salvez. Insa e regretabil ca autoritatile romane nu au sesizat faptul ca Miron Cozma a inteles ca totusi e bine sa nu mai plece spre Bucuresti, s-au obtinut drepturile minerilor, si mi-a parut rau apoi ca acest om a fost dupa aceea legat in lanturi.

Cu alte cuvinte, nu au fost respectate toate conditiile pacii de la Cozia…

Deci primul-ministru si ceilalti ministri, de Finante, de la Economie, au satisfacut tot ce a fost pe linie financiar, insa l-au atacat in alte dosare anterioare.

A fost cumva o promisiune incalcata?

Pentru el, da. El si-a pus mari nadejdi ca acolo nu numai chestiunile legate de partea financiara a muncitorilor vor fi rezolvate, ci ar fi dorit sa se realizeze o pace. Chiar eu, dupa Cozia, am pregatit cu primul-ministru o vizita, avea loc peste doua saptamini in Valea Jiului, unde primul-ministru voia sa invite ambasadori din mai multe state dezvoltate sa viziteze zona si impreuna cu ei sa faca o promovare a acestei regiuni defavorizate.

Primul-ministru nu si-a respectat promisiunea?

Nu, vreau sa va spun ca primul-ministru nici nu a stiut, nici nu a fost informat in ceasul cind i s-a incheiat mandatul de arestare.

Ati mai tinut legatura cu Miron Cozma dupa ce a fost arestat?

Am vrut, dupa aceea, la o anumita vreme sa merg la el la penitenciar si mi s-a interzis.

De catre cineva din Sinod?

Nu, sub nici o forma, de catre o anumita categorie a autoritatii romane.

De ce vi s-a interzis?

Va rog sa-i intrebati pe ei. Dar eu nadajduiesc si am constatat oarecum impacat ca nu s-a tras in nimeni la Cozia.

Credeti ca el e inchis acum pe nedrept?

Eu consider ca procesul trebuia sa fie mult mai amplu si el si-ar fi dorit redeschiderea procesului si judecat in contextul miscarilor si evenimentelor de atunci. E foarte usor sa judeci pe cineva acum, cind, dupa razboi, multi viteji se afla. Deci in conditii speciale, de revolutie, ar trebui analizat foarte, foarte bine.

Fost viitor regizor Ati fost la inceput inginer. Prima optiune nu a fost asadar preotia…

Prima mea optiune a fost regia de cinema, in perioada liceului ma pregateam foarte mult pentru regia de cinema, ar fi o istorie intreaga sa va povestesc de viata mea legata de film si de teatru, cum in perioada liceului imi duceam colegii la teatru, ei n-ar fi acceptat sa mearga vreodata la film fara mine, pentru ca eu le explicam tot timpul dintr-un film unde e interventia regizorului si scena asta e realizata bine datorita regizorului, aici scenaristul, dincolo operatorul, s.a.m.d. Insa, totusi, am vrut sa dau si la Teologie, la terminarea liceului, terminasem un liceu cu profil de energie. Nu m-au primit, au spus ca trebuie sa plec in productia de stat socialista de atunci si apoi mi-am continuat studiile in cadrul unei facultati tehnice, de automatizari.

Ati lucrat ca inginer?

Mi-am facut stagiatura, asa era in acele vremuri…

Un post tv l-a dat ca Patriarh ales pe PS Ioan Selejan. Detalii pe www.cotidianul.ro/select