Compania E.ON Gaz, care asigura alimentarea cu gaz a Zalaului, risca sa ramana fara licenta daca va fi gasita vinovata de deflagratia care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute. Cel putin asa a precizat Autoritatea Nationala de Reglementare in
Compania E.ON Gaz, care asigura alimentarea cu gaz a Zalaului, risca sa ramana fara licenta daca va fi gasita vinovata de deflagratia care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute. Cel putin asa a precizat Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energetic, cu toate ca societatea detine monopolul in zona de Vest, iar din consiliul de administratie fac parte membri importanti ai PNL. Mai mult, statul roman detine la E.ON Gaz Romania, prin AVAS si Fondul Proprietatea, 49% din actiunile societatii.

Ancheta preliminara privind cauzele producerii deflagratiei de vineri, de la Zalau, judetul Salaj, confirma faptul ca explozia a avut drept cauza o fisura a unei conducte de gaze din fata blocului. Procurorii si politistii au stabilit ca s-au scurs mari cantitati de gaz prin canalul de termoficare in subsolul imobilului. Cu toate acestea, ancheta este departe de a fi finalizata, surse judiciare dand ca termen chiar si cateva luni de verificari si expertize. Pentru inceput, anchetatorii au ridicat conducta fisurata, aceasta urmand a fi supusa unor expertize de laborator. Reprezentanti i E.ON Gaz, prezenti si ei la locul unde s-a produs vineri deflagratia, nu au dorit sa comenteze pe marginea primelor concluzii trase de anchetatori.

„Gardianul“ a prezentat, la sfarsitul saptamanii trecute, explicatia-soc a reprezentantilor E.ON Gaz, care au refuzat sa raspunda sesizarilor facute de locatarii blocului in care s-a produs explozia. Locatarii supravietuitori au declarat ca, in ultimii ani, au adresat mai multe plangeri companiei, ultima avand loc chiar in seara tragediei, cu doar cateva ore inainte de explozie. Insa raspunsul a fost ca „E.ON Gaz nu vine sa curete rahatul din beciul blocului“.

Sanctiunile ANRE pot fi aspre, pe hartie
Tragedia de la Zalau a atras, teoretic, atentia institutiior statului abilitate pe piata romaneasca a energiei. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energetic (ANRE) a precizat, printr-un comunicat de presa, ca ar putea retrage licenta de distributie a gazelor naturale companiei E.ON Gaz, in functie de gradul de vinovatie pe care ancheta l-ar putea atribui societatii, intrucat explozia din Zalau a fost soldata cu pierderi umane. In cazul in care ancheta va stabili ca incidentul a fost cauzat de o neglijenta a titularului de licenta, ANRE va lua masurile prevazute de lege, aflate in competenta Autoritatii. Aceste masuri, potrivit ANRE, vor fi, cel mai probabil, de ordin administrativ, respectiv sanctiuni care pot merge pana la retragerea licentei, intrucat incidentul a fost deosebit de grav.

Retragerea licentei E.ON Gaz este insa improbabila, avand in vedere cel putin doua aspecte, unul de ordin tehnic, iar al doilea de ordin politic. Factorul tehnic se refera la componenta actionariatului si a monopolului pe care patronii germani il detin pe piata gazelor naturale si a energiei electrice, in zona de Vest a Romaniei. Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, E.ON Gaz Romania SA, firma care a preluat de la AVAS pachetul majoritar de actiuni la Distrigaz Nord, are trei actionari persoane juridice, dupa cum urmeaza: E.ON Ruhrgas International AG, cu 51% din actiuni, AVAS, cu 37% din actiuni, si SC Fondul Proprietatea SA, cu 12% din actiuni. Avand in vedere atat monopolul pe piata, dar mai ales faptul ca statul detine inca 49% din actiunile societatii, retragerea licentei E.ON Gaz pare a fi doar o poveste de adormit copiii.

Economicul si politicul impiedica retragerea licentei
Daca factorul tehnico-administrativ al imposibilitatii retragerii licentei nu pare a fi suficient de puternic, la el se adauga factorul politic. Potrivit aceluiasi ONRC, din structura Consiliului de Administratie al companiei fac parte nume apropiate sau chiar membri ai Partidului National Liberal. Astfel, unul dintre membri CA este Marius Virgil Metea, fost director al Distrigaz Nord SA inainte de privatizare, mentinut o perioada in functie si de partea germana. Metea este considerat un apropiat al mai multor persoane cu functii importante din PNL. Alaturi de el, din CA al E.ON, mai face parte Ionela Claudia Ciotlaus, presedintele femeilor liberale din Targu Mures si secretar coordonator al PNL pe judetul Mures. Ea a fost propusa de liberalii mureseni ca si candidat la Parlamentul European. Cea mai interesanta prezenta in acelasi Consiliu de administratie este cea a Silviei Nicoleta Romcea. Aceasta detine si „importanta“ functie de sef de cabinet parlamentar al deputatului PNL de Alba, Nicolae Popa. Competenta sa in materie de afaceri cu gaze a fost descoperita in iulie 2007, la scurt timp dupa ce, impreuna cu seful sau, deputatul Popa, a migrat de la Partidul Conservator la PNL (in mai 2007).

Noiembrie:Locuinte noi pentru sinistrati
Starea de sanatate a celor noua persoane ranite in explozia produsa la Zalau s-a ameliorat. Potrivit primarului Radu Capalnasiu (foto), care a vizitat victimele la spital, fetita de 12 ani, internata in stare de coma profunda, si-a revenit si poate vorbi. Edilul-sef al Zalaului a spus ca fetita, a carei sora de 14 ani a decedat in urma exploziei, a fost diagnosticata cu fractura de splina si ficat, si multiple traumatisme, fiind supusa unor interventii chirurgicale. Conform edilului, din primele cercetari reiese ca tragedia de la Blocul E 24 din cartierul Dumbrava a fost provocata de o fisura la conducta de gaz din fata imobilului. El a spus ca gazul s-a infiltrat in subsolul blocului, unde au avut loc acumulari. Municipalitatea a luat, ieri, masuri ca familiile de la etajele trei si patru sa-si poata recupera o parte din bunuri, respectiv bani, actele si bunurile valoroase. Primarul a mai spus ca a luat legatura cu societatea care construieste un bloc de locuinte in regim ANL la Zalau pentru ca aceasta sa grabeasca finalizarea lucrarilor pana in luna noiembrie, iar cele 16 familii afectate de explozie sa poata fi mutate aici. (George Nicula)

Colentina, la un pas de un nou dezastru, din cauza indolentei Distrigaz
O teava de alimentare cu gaz a fost sparta de lucratorii de la drumuri pe o strada din cartierul Colentina, iar locuitorii din zona spun ca, timp de mai multe ore, pana cand Distrigaz a oprit alimentarea, din teava sparta s-au scurs cantitati mari de gaz. Alimentarea a fost sistata joi, dar o echipa de interventie a Distrigaz s-a deplasat la fata locului abia sambata. Locuitorii din zona spun ca, aproximativ trei ore dupa ce teava a fost sparta pe strada mirosul devenise insuportabil din cauza scurgerilor de gaze. Calmi, muncitorii de la Distrigaz au precizat ca oricum nu era niciun pericol, pentru ca gazul se imprastie in aer.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.