Specialistii au stabilit, in urma unei anchete preliminare, cauza producerii exploziei la blocul din orasul Zalau, de la sfarsitul saptamanii trecute, incident soldat cu doi morti si noua persoane ranite. Procurorul Rodica Vaida Pece de la Parchetul
Specialistii au stabilit, in urma unei anchete preliminare, cauza producerii exploziei la blocul din orasul Zalau, de la sfarsitul saptamanii trecute, incident soldat cu doi morti si noua persoane ranite. Procurorul Rodica Vaida Pece de la Parchetul Tribunalului Salaj a precizat ca in urma cercetarilor s-a descoperit o fisura in conducta de alimentare cu gaz a blocului. "Aceste infiltratii din subsolul imobilului au fost cauza exploziei", a spus procurorul sef, citat de Mediafax. "Suntem la sfarsitul cercetarilor la fata locului, iar conducta se va ridica si se va duce la sediu pentru cercetari ulterioare si pentru a se stabili exact dimensiunile gaurii. Dosarul penal a fost deschis si inregistrat inca de vineri si s-au audiat locatarii. Am ridicat si alte probe de la fata locului, dar nu pot sa ma pronunt si sa spun cine sunt invinuitii. Nu pot sa dau informatii despre toate probele adunate, pentru a nu afecta desfasurarea cercetarii penale. Infractiunile care sunt in acest caz sunt distrugere din culpa, ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa. Pedeapsa in toate aceste cazuri este de inchisoare intre 2 si 7 ani", a sustinut procurorul sef. Acesta le-a promis locatarilor din blocul avariat de explozie ca anchetatorii si specialistii in domeniu vor face totul pentru stabilirea vinovatilor si ca acestia vor plati.
E.ON Gaz si-ar putea pierde licenta
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ar putea retrage licenta de distributie a gazelor naturale companiei E.ON Gaz, in functie de gradul de vinovatie pe care ancheta l-ar putea atribui societatii, intrucat explozia din Zalau a fost soldata cu pierderi umane. "ANRE precizeaza ca nu are atributii in desfasurarea anchetelor in astfel de cazuri si, din acest motiv, Autoritatea va astepta concluziile organelor abilitate, pentru a putea lua masurile ce se impun. In cazul in care ancheta va stabili ca incidentul a fost cauzat de o neglijenta a titularului de licenta, ANRE va lua masurile prevazute de lege, aflate in competenta Autoritatii", se arata intr-un comunicat al ANRE, citat de NewsIn. Reprezentantii ANRE au explicat ca masurile care ar putea fi luate depind de gradul de vinovatie pe care ancheta l-ar putea stabili pentru compania de gaze si vor fi, cel mai probabil, de ordin administrativ, respectiv sanctiuni. De asemenea, reprezentantii ANRE au mai precizat ca s-ar putea merge pana la retragerea licentei, intrucat incidentul a fost soldat cu pierderi umane. Cu toate ca locatarii blocului afectat de explozie au inceput sa semnaleze scurgerile de gaze inca de acum doi ani, nu a fost luata nici o masura pentru a remedia situatia, punctul maxim fiind atins prin deflagratia de vineri.
O parte din locatarii blocului afectat de explozie si-au recuperat unele dintre bunuri, ieri, cand au intrat in apartamente prin geamuri, cu ajutorul platformei unei masini a pompierilor. Oamenii au fost lasati sa intre in imobil, pe propria raspundere, sa-si ia banii, actele si bunurile valoroase, fiind supravegheati in permanenta de pompieri si specialisti. Potrivit primarului Zalaului, Radu Capalnasiu, locatarii au fost instruiti inainte de inceperea actiunii in asa fel incat sa evite pericolul. In Zalau a ajuns un expert de la Cluj, care va stabili modul in care se va demola imobilul afectat de explozie. Sprijinul financiar promis de autoritatile locale si centrale nu va ajunge in Zalau decat in urmatoarele zile. Cele 19 familii ramase fara acoperis au primit locuinte de urgenta din partea Primariei Zalau, insa doar doua dintre ele au acceptat aceasta solutie de cazare. Restul sinistratilor au ales sa locuiasca la rude si prieteni pana cand constructia blocului ANL pe care il vor primi de la autoritatile locale va fi finalizat. Potrivit contractului incheiat intre Primaria Zalau si firma constructoare, imobilul trebuie terminat in ianuarie 2008, dar executantul lucrarilor s-a angajat sa finalizeze investitia in noiembrie 2007, pentru ca sinistratii sa poata primi locuinte in cel mai scurt timp posibil. De asemenea, locatarii blocului afectat de explozie si-au angajat o firma de avocatura care sa le reprezinte interesele intr-un eventual proces cu E.ON Gaz.
Probleme cu gazele
Locatarii unui bloc de pe strada Calusarilor din cartierul Vitan, din Sectorul 3 al Capitalei, au fost evacuati la sfarsitul saptamanii trecute, de autoritati, din cauza unor scapari de gaze la subsolul imobilului. Oamenii au sesizat vineri seara ca pe scara blocului este un puternic miros de gaze. Speriati ca s-ar putea produce o explozie, locatarii imobilului au sunat la serviciul de urgenta 112. Imediat, la fata locului s-au deplasat doua masini ale pompierilor, o ambulanta si doua echipaje ale politiei care au inchis perimetrul, dar si jandarmi si lucratori de la Distrigaz Sud. Locatarii blocului au stat in strada aproximativ trei ore, pana dupa miezul noptii, timp in care lucratorii au cercetat intreaga zona - subsolul imobilului, canalizarile - nici o persoana neavand voie sa intre in bloc sau sa treaca prin fata scarii acestuia. Lucratorii de la Distrigaz au masurat in acest timp concentratia de gaz din zona, care s-a dovedit a fi in limitele normalului, cu exceptia subsolului blocului. In schimb, lucratorii de la Electrica nu au intrerupt curentul in bloc si nici la blocurile alaturate. Potrivit Rompres, lucratorii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si cei de la Distrigaz au dat voie populatiei sa intre in apartamente la putin timp dupa miezul noptii. De asemenea, probleme cu gazele au avut si locuitorii unei strazi din cartierul Colentina. Mai precis, ei au ramas de joi fara gaze, pentru ca drumarii care lucreaza in zona au spart tevile. Cei de la Distrigaz au oprit alimentarea si atat. Abia sambata au trimis si echipele de interventie. In tot acest timp, oamenii au stat cu frica in san, de teama sa nu se produca un accident asemanator celui de la Zalau.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.