Adrian Nastase a acordat recent Rompres un amplu interviu despre situatia din partid. Simplu membru PSD, Adrian Nastase nu e un oarecare.

A fost nu doar liderul PSD, dar si cel care a facut din hardughia lui Nicolae Vacaroiu un partid mode
Adrian Nastase a acordat recent Rompres un amplu interviu despre situatia din partid. Simplu membru PSD, Adrian Nastase nu e un oarecare.

A fost nu doar liderul PSD, dar si cel care a facut din hardughia lui Nicolae Vacaroiu un partid modern, primit in Internationala Socialista.

Gratie guvernarii sale, PSD a castigat alegerile din 2004.

Coborat la 17% in sondaje, cu perspectiva de a se prabusi sub partidul lui
Gigi Becali, PSD traieste azi din zestrea electorala lasata de Adrian Nastase.

Ar trebui sa mai adaugam ca toti stabii PSD de azi, de la Mircea Geoana pana la Cristian Diaconescu, sunt creatia lui Adrian Nastase.

N-o facem.

In Romania, pitifelnicii se definesc si prin extraordinara capacitate de a uita cine i-a facut oameni.

Protapiti in scaune, ei nutresc iluzia ca au ajuns acolo exclusiv prin talentul si inteligenta lor.

Ar fi fost de asteptat ca liderii PSD sa citeasca atenti interviul lui Adrian Nastase si sa cada nitel pe ganduri.

Nu stim ce calcule ascunde acest interviu. Poate ca Adrian Nastase nu mai are rabdare si vrea sa-si ia revansa in partid. Poate ca interventia e un semnal pentru o grupare ce-l vrea pe Mircea Geoana rasturnat.


Daca Adrian Nastase nu mai are rabdare, face o greseala enorma. Actuala conducere nu poate fi rasturnata decat dupa un rezultat catastrofal al PSD in alegeri. Dupa cum merg treburile in PSD, acest moment se apropie cu pasi repezi.

Supusa ciugulitului, presa a extras din interviu doar propunerea privind o revolta in  PSD menita a-l rasturna pe Mircea Geoana.


Lasand la o parte faptul ca fostul lider al partidului n-a propus asa ceva - concluzia asta a fost trasa fie din neghiobie, fie din rautate anti - PSD s abordarea interviului trebuia sa aiba drept punct de plecare o realitate de necontestat: Adrian Nastase n-a dat un raspuns de cateva randuri unei intrebari puse in fuga despre situatia din partid, ci a realizat, prin intermediul unui interviu bine gandit, o radiografie a actualei situatii din PSD.

Avand in vedere problemele grave cu care se confrunta PSD la ora actuala, orice analiza a starilor de lucruri din partid trebuie luata in seama de liderii de la Bucuresti. Cu atat mai mult se impunea o asemenea atitudine cu cat - repetam - Adrian Nastase nu e un membru PSD oarecare. Fie si succesele inregistrate de PSD si de guvernarea 2000-2004 sub conducerea sa ar fi obligat la o abordare atenta din partea mai tinerilor politicieni din fruntea PSD.

Ceea ce s-a intamplat dupa aparitia interviului intrece orice inchipuire chiar si in Romania tuturor inchipuirilor, si chiar si in PSD, formatiune plina de surprize la capitolul bun-simt.

Liderii actuali ai PSD s-au apucat fie sa-l insulte pe Adrian Nastase (Liviu Dragnea, un PD-ist naparlit PSD), fie sa faca bancuri ieftine (Nicolae Vacaroiu), fie s-o scalde (Cristian Diaconescu, Titus Corlateanu).

Tabloul acestor reactii poate fi privit din mai multe unghiuri.

Din cel al politicii, el tradeaza prostie. O imensa prostie. Sa zicem ca analiza lui Adrian Nastase e aiuritoare. Ea trebuia insa luata in serios fie si pentru ca fostul premier reprezinta o grupare destul de puternica in partid si, in plus, in ciuda stradaniilor lui Traian Basescu de a-l ajuta pe Mircea Geoana ingropandu-l pe Adrian Nastase sub un munte de dosare penale, fostul lider PSD mai are ceva de spus in politica romaneasca.

Din punctul de vedere al bunului-simt, reactiile mi se par o abjectie.

Vicepresedintele PSD, Liviu Dragnea, a caracterizat interviul drept  o mare tampenie".

Cine e Liviu Dragnea?


Un PD-ist care a sarit in barca PSD la vremea cand partidul sau avea probleme, iar PSD era cel mai puternic partid de pe scena noastra politica. La ora actuala a ajuns steaua PSD. Conducerea partidului, intr-o evidenta criza de inteligenta, i-a dat misiunea de a se ocupa de campania pentru europarlamentare. Ascensiunea traseistului Liviu Dragnea are o explicatie simpla. Domnia sa s-a remarcat prin sarguinta cu care duce oala de noapte a lui Mircea Geoana.

Sa duci oala de noapte a lui Ion Iliescu parca ar mai fi ceva.

Dar sa duci oala de noapte a lui Mircea Geoana?!


Asa s-a ajuns la paradoxul ca Adrian Nastase, cel care a modernizat PSD, dar care mai ales a lasat partidului zestrea parlamentara din care, halind, se desfata multi gusteri ai PSD, a ajuns sa fie insultat de Liviu Dragnea, venit in partid tocmai pentru ca Adrian Nastase parea de viitor. PSD traverseaza nu numai o criza politica majora. Traverseaza o criza de bun-simt. Tot majora!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.