La Buzau, corul vanatorilor s-a frant din cauza unui inspector din Ministerul Agriculturii care, desi a fost prins cu falsuri, a fost doar amendat de procurori. De atunci si-a continuat ascensiunea profesionala. Cei pe care nu-i are la suflet trebuie
La Buzau, corul vanatorilor s-a frant din cauza unui inspector din Ministerul Agriculturii care, desi a fost prins cu falsuri, a fost doar amendat de procurori. De atunci si-a continuat ascensiunea profesionala. Cei pe care nu-i are la suflet trebuie sa faca fata unor judecatori care, in ziua cand au primit dosarul, au si dat sentinta.

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Focsani - ITRSV - , este o institutie din subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, care controleaza modul in care silvicultorii, vanatorii si pescarii din judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea respecta legea. Tocmai de aceea, sefii mai mari sau mai mici din aceste inspectorate au o putere foarte mare, pentru ca tot ce inseamna regim silvic si cinegetic sta in mainile lor.


INAMICUL. Articolul 40 din Constitutie arata ca: "Cetatenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate, in patronate si in alte forme de asociere". Mai multi vanatori si pescari buzoieni s-au saturat de modul in care Gheorghe Cighir, directorul AJVPS Buzau, cercetat de Politie si Parchet de cateva ori pentru diferite abateri de la Legea vanatorii, coordona activitatea institutiei. Nemultumirea a fost atat de mare, incat au trebuit sa infiinteze un sindicat ca sa se apere in fata unei asociatii in care au intrat de bunavoie. Astfel a aparut Sindicatul National al Vanatorilor si Pescarilor Cerbul din Ramnicu-Sarat, dar si asociatia de vanatoare Muflonul din Buzau. Desprinderea lor de AJVPS s-a lasat cu clenciuri in justitie. Constantin Bors, vicepresedintele Sindicatului Cerbul, spune ca inamicul principal este inspectorul Alexandru Dogaru de la ITRSV Focsani, pentru ca el munceste pentru AJVPS, desi ar trebui sa fie echidistant: "Se duce la adunari si spune ca participa din partea Ministerului Agriculturii, dar nu e adevarat... A falsificat bilete de mers cu autobuzul in 2002. La Parchet a luat doar amenda. Apoi s-a mutat la Ploiesti, de acolo la Directia Silvica Vrancea, apoi s-a mutat la ITRSV Focsani. Si-a mai insusit bani, apoi bilete de bac. A trecut in delegatie bilete de bac, dar masina nu trecuse bacul. Gainarii, dar e banul bugetului.

L-am bagat in Comisia de disciplina de trei ori, de trei ori a fost trimis la Parchet. Patru cazuri de ciupituri sigure. Sindicatul nu poate sta deoparte cand observa din astea".


LUPTELE. "A falsificat, a furat, a falsificat si e bun pentru minister", a mai adaugat si directorul de la Muflonul, Adrian Dumitrache. Pentru ca l-au tot sacait cu rapoarte pe la ITRSV, inspectorul Dogaru s-a gandit ca o solutie ar fi dizolvarea Muflonului si continuarea luptei cu Cerbul. Asa ca a initiat o actiune in instanta, in care le cerea judecatorilor luarea unor masuri legale impotriva Muflonului, care nu mai avea obiect de activitate. Banuind ca ceva este necurat la mijloc, vicepresedintele Bors a cerut fisa postului inspectorului Dogaru de la institutia unde acesta lucreaza. "Nu poate sa faca plangeri la judecatorie. A semnat si in locul inspectorului-sef Toderica si a dizolvat Muflonul cu 200 de membri. Vrea sa ramanem legati de AJVPS, pentru ca Dogaru e foarte bun prieten cu Cighir. Nici Toderica nu stia de actiunea de dizolvare, pentru ca l-am intrebat personal si nu stia. Am si adresa ca nu recunoaste actiunea. El il facea escroc pe Dogaru", a adaugat vicepresedintele Bors.  "In urma unei adrese din 14.05.2007 a ITRSV Focsani catre Judecatoria Buzau s-a dizolvat Muflonul. Adresa figureaza ca ar fi facuta de inspectorul-sef Ionel Toderica, dar in realitate stampila adresei poarta nr. 6 si a fost predata cu proces-verbal domnului inginer Alexandru Dogaru, din cadrul ITRSV Focsani. El a expediat adresa Judecatoriei si o alta in aceeasi zi si cu acelasi numar de inregistrare, directorului Daniel Dicu din Ministerul Agriculturii, in care cerea in mod expres retragerea licentei asociatiei Muflonul, iar Directia Generala de Management Fond Forestier, Funciar si Cinegetic l-a ascultat. E prieten cu multi politisti si procurori, de aceea taie si spanzura", a mentionat directorul Dumitrache.


JUSTITIA. La 25 mai 2007, in lipsa partilor, judecatoarea Carmen Androne a admis cererea ITRSV Focsani si in aceeasi zi a hotarat dizolvarea Muflonului buzoian, procesul fiind judecat in regim de urgenta in camera de consiliu. Rapiditatea magistratului a dus inevitabil la aparitia recursului, judecatorii de la Tribunalul Buzau casand sentinta, procesul urmand sa se rejudece. Graba judecatoarei de a rezolva cererea ITRSV l-a luat prin surprindere chiar si pe initiatorul actiunii, inspectorul Dogaru: "Normal ca puteam sa pun stampila atat timp cat eram seful pe vanatoare din Inspectorat. Este o asociatie care din cauza faptului ca nu are fond de vanatoare, eu am cerut la instanta sa se ia masurile legale. Eu nu am cerut dizolvarea. Ei erau infiintati de sase luni si nu aveau fond de vanatoare. La judecatorie s-a judecat in regim de urgenta, nu stiu cum, dar nu ne-au chemat nici pe noi, nici pe ei. Stiu ca s-a facut recurs si acum o luam de la capat. Poate de data asta ne citeaza. Oricum, nu eu le-am desfiintat asociatia, ci Justitia". Ionel Toderica, fostul sef al inginerului Dogaru, a dezaprobat actiunea subalternului: "Eu cat am fost sef, orice actiune in justitie se facea prin departamentul juridic. Nu stiu ce a facut el, cred ca a profitat de ultimele zile ale mele ca inspector-sef ca sa faca acele lucruri. Stiu ca este inca anchetat de Comisia de disciplina, dar despre asta numai actuala conducere a Inspectoratului va poate da detalii".


JUSTITIA RELOADED. Constantin Bors a fost la un proces in care AJVPS Buzau cerea desfiintarea sindicatului Cerbul. Instanta de fond de la Ramnicu-Sarat le-a dat dreptate sindicalistilor, care in schimb nu au fost instiintati despre recurs. Vicepresedintele Bors a aflat de pe internet data procesului si s-a dus la recurs impreuna cu avocata sindicatului. Nu mare i-a fost mirarea cand pe coridoare, la intrarea in sala, era directorul AJVPS, Gheorghe Cighir. "In sala intra si completul, si judecatorul Visan m-a intrebat de unde stiu de termenul asta. M-a intrebat pe un aer superior, de parca nu trebuia sa fiu prezent. In dosarul asta, de doi ani si jumatate, un procuror ne-a pus sub urmarire, altul ne-a scos, a pus, AJVPS o plangere la prim-procuror care a admis-o, alt procuror a zis ca nu se confirma. Mai mult, nu se combate braconajul. Noi am prins braconieri italieni, iar ITRSV Focsani nu a prins nici un braconier in sase judete, in trei ani", a declarat vicepresedintele sindicatului Cerbul. In sindicat sunt aproximativ 500 de persoane care sunt nemultumite de cotizatii, de autorizatii de vanatoare, de cum se folosesc masinile asociatiilor judetene afiliate la Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania.


De la falsuri la avansareDin mai 2007, inginerul Alexandru Dogaru a fost avansat ca sef al compartimentului de control al vanatorii din ITRSV, dar este si membru al AJVPS, institutie pe care, de altfel, trebuie sa o controleze. In opinia celor de la Cerbul si Muflonul, situatia aduce putin a incompatibilitate, mai ales ca de-a lungul timpului s-a cerut o inspectie amanuntita asupra conducerii AJVPS si a modului de dobandire a licentei asociatiei de catre mai multi vanatori si pescari. Urmarea a fost ca mai multi vanatori si pescari au fost dati afara din asociatie. Printre ei, cei care au infiintat Cerbul, Muflonul, dar si juristul ITRSV Focsani. "Cu toate ca a recunoscut ca a facut falsuri, Dogaru nu se lasa. La 26 iunie 2007, domnul Dogaru a luat masina de serviciu BZ 53 MAP si a mers sa sarbatoreasca la Hotel Crang impreuna cu Cighir, directorul AJVPS Buzau, victoria absoluta asupra legilor statului roman. In acest rastimp, in diplomatul domniei sale zacea delegatia pentru Tulcea, nu pentru Buzau, iar inspectorul-sef ne asigura ca ceea ce vedeam nu era adevarat, motiv pentru care am si fotografiat masina, iar Nissan-ul este detinuta de domnul Cighir", a explicat Dumitrache de la Muflonul. "Eu am fost tolerant cu Muflonul, dar ei vor fond de vanatoare aici in Buzau. Le-am explicat ca eu nu am fondurile de vanatoare in buzunar. Cand a fost licitatie la minister nu s-au dus sa ia fonduri in alt judet. Sunt membru vanator, intr-adevar, dar eu nu verific AJVPS, ci subordonatii mei. Eu mai mult cu detaliile de la birou. La Hotel Crang m-am oprit pentru ca erau 50 de grade afara si m-am oprit sa beau un suc, eram in afara orelor de serviciu. Era totodata si o intalnire a vanatorilor din sud-estul tarii. Ei mi-au facut sesizare si la CNSAS, sa vada daca nu am colaborat cu Securitatea", s-a aparat inginerul  Alexandru Dogaru.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.