Astazi incep cele patru luni in care angajatii de pana in 35 de ani trebuie sa adere la un fond de pensii privat obligatoriu. Este sansa tinerilor de a nu se mai zbate in saracia in care se afla acum parintii lor, "pensionari de stat".

Ref
Astazi incep cele patru luni in care angajatii de pana in 35 de ani trebuie sa adere la un fond de pensii privat obligatoriu. Este sansa tinerilor de a nu se mai zbate in saracia in care se afla acum parintii lor, "pensionari de stat".

Reforma pensiilor incepe dupa zece ani de la primele intentii ale autoritatilor de a schimba sistemul de pensii de stat, un sistem dezastruos, care inca face ca milioane de romani sa traiasca in saracie. In urma cu un deceniu, guvernul Ciorbea a facut primii pasi pentru a introduce pensiile private, dar lipsa de curaj si de vointa a guvernantilor a amanat adoptarea unui cadru legislativ pana in 2004, cand a fost in sfarsit publicata Legea 411 privind fondurile de pensii administrate privat. Principala diferenta fata de sistemul de stat este ca de o parte din banii care li se opresc actualilor angajati din salariul lunar drept "contributie la sistemul public de pensii" vor beneficia chiar platitorii la varsta pensionarii. In prezent, acesti bani sunt folositi la plata pensiilor actualilor pensionari.


CAMPANIE. In cele patru luni ale perioadei de aderare, circa 150.000 de agenti de marketing se vor stradui sa convinga circa 2.500.000 de viitori contribuabili sa-si puna semnatura pe contractul de aderare al administratorului de fond de pensie pe care il reprezinta. Desi nu sunt obligate, si persoanele cu varsta intre 35 si 45 de ani pot contribui la un fond privat de pensii. Potrivit legii, un angajat nu poate participa decat la un singur fond de pensii administrat privat, iar procedura este simpla. Contributia la acest fond este parte din contributia individuala de asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii. Aceasta inseamna ca angajatii nu vor plati nimic in plus si ca o parte din banii retinuti de stat va fi de acum inainte administrata de firme private. Pentru inceput se vor duce catre fondurile private 2% din ceea ce deja se platea, iar, pe o perioada de opt ani, cota de contributie se majoreaza pana la 6%. Se estimeaza ca, pana in 2011, numarul participantilor va ajunge la 3.500.000, iar, in 2008, totalul contributiilor va fi de circa 700 de milioane de lei.


RISCURI. Toate fondurile au-torizate pentru pensiile private obligatorii au graduri de risc asemanatoare, restrictiile privind investitiile ce pot fi facute cu banii colectati fiind impuse de lege. Diferentele care pot determina alegerea facuta de angajati constau in gradul de rentabilitate a acestora, in forta financiara a companiei care administreaza fondul si in nivelul comisioanelor percepute pentru administrarea banilor. Atentie la alegerea pe care o faceti! Daca semnati pentru doua sau mai multe fonduri, contractele vor fi anulate si veti fi repartizat aleatoriu unui alt fond de pensii. Daca vreti sa va mutati de la un fond la altul, trebuie sa stiti ca veti plati o penalizare daca faceti schimbarea mai devreme de doi ani.


Femeile vor avea pensii mai miciIntroducerea sistemului de pensii private obligatorii a fost criticata pentru imperfectiunile legislative, pentru lipsa de informare a publicului, pentru lipsa unui sistem informatic de evidenta si pentru ca le-ar dezavantaja pe femei, care vor avea pensii mai mici din cauza sperantei de viata mai ridicata si a salariilor, care, statistic, sunt sub cele ale barbatilor. Pana la 1 iulie 2009 trebuie sa intre in vigoare o lege speciala pentru organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor. Temerea sindicatelor este ca legea ar putea contine, la cererea administratorilor, tabele biometrice diferite pentru femei si barbati, care sa scada cuantumul pensiilor lunare pentru femei. O alta ingrijorare a fost formulata de un administrator care estima ca in cele patru luni s-ar putea ca pana la jumatate din viitorii participanti sa semneze mai mult de un contract de aderare si, astfel, alegerea acesteia sa fie anulata.

Desi Romania este printre ultimele tari din Europa care isi reformeaza sistemul de pensii, amanarea inceperii perioadei de aderare a fost ceruta de unele sindicate chiar saptamana trecuta. Solicitarea s-a lovit mai ales de refuzul adiministratorilor, care ar fi putut inregistra pierderi uriase din cauza planurilor de afaceri deja puse in miscare.

Pana in prezent sunt autorizati 17 administratori de fonduri. Pentru a nu fi desfiintat, un fond de pensii trebuie sa stranga in termen de trei ani de la data constituirii minimum 50.000 de participanti. Un fond de pensii nu poate avea decat un singur administrator, nu poate fi declarat in stare de faliment, iar autoritatea de control este Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Potrivit legii, o data pe an, administratorul este obligat sa-l informeze pe participant despre activul personal, precum si despre situatia sa financiara, alte informatii suplimentare putandu-se obtine contra cost. Estimarile specialistilor arata ca, dupa cativa ani, pe piata vor ramane circa zece administratori. In cazul in care un fond de pensii este desfiintat, activele acestuia sunt transferate altui fond de pensii, fara nici o pierdere din partea participantilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.