Disputa referitoare la radiatiile emise de antenele GSM reinvie. Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) a facut publice concluziile unei campanii incepute in urma cu 17 luni.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a cerut unui numar de 80 de primarii sa realizeze o hotarare de consiliu prin care sa reglementeze amplasarea antenelor GSM la distanta de 200 de metri de locuinte, spitale si 500 de metri de scoli. Din cele 80, doar doua au realizat acest lucru (Aiud si Orastie).

ONG. Pentru a nu crea confuzii, APC este o organizatie nonguvernamentala (ONG), diferita de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC).

APC spune ca autorizatiile in baza carora se amplaseaza antenele GSM sunt emise de primarii si de consiliile judetene fara aviz sanitar, acord de mediu sau acordul vecinilor. Ministerul Sanatatii este acuzat ca nu masoara campurile electromagnetice generate de antenele GSM. Romania are "cea mai proasta legislatie din lume" in privinta radiatiilor, acuza APC. E vorba despre Ordinul ministrului Sanatatii numarul 1193/29.09.2006. In tara noastra ar fi 4,5 W/m2 - 9 W/m2, fata de Rusia, unde marimea maxima admisa pentru acest parametru este de 0,05 W/m2, de Australia, cu 0,5 W/m2, si de Italia, cu 1 W/m2.

Brosura Ministerului Comunicatiilor (format pdf)
Pozitia CosmoteVa trimitem mai jos cateva comentarii generale referitoare la functionarea statiilor de baza ale operatorilor de telefonie mobila, urmand sa revenim la inceputul saptamanii viitoare cu mai multe informatii, dupa ce analizam raportul APC.

In primul rand dorim sa-i asiguram pe cititorii dumneavoastra ca sanatatea si siguranta publicului si a clientilor, angajatilor si contractorilor COSMOTE Romania si a celorlalti operatori mobili de pe piata sunt de o importanta vitala pentru toate companiile de telefonie mobila.

Fiecare operator de telefonie mobila se asigura ca telefoanele mobile si statiile de baza ale retelei sale sunt proiectate si operate in conditii de siguranta maxima, oriunde ar fi amplasate acestea, astfel incat oamenii care utilizeaza serviciile de telefonie mobila, sau se afla in apropierea antenelor mobile, sa nu fie expusi nici unui risc asupra sanatatii.

Standardele de siguranta sunt garantate si de producatorii de echipamente si terminale, in conformitate cu normele de expunere la campurile de radiofrecventa stabilite de organismele nationale si internationale, dintre care mentionam Comisia Internationala de Protectie fata de Radiatiile Non-Ionizante (ICNIRP).

Nivelul masurat al campului electromagnetic generat de antenele de telefonie mobila este de 50-100 de ori mai mic decat nivelul maxim stabilit de Ordinul Ministrului Sanatatii Publice nr. 1193 din 29.09.2006, respectiv de ICNIRP.

Statiile de emisie-receptie ale retelelor mobile si telefoanele mobile functioneaza la valori ale campului electromagnetic mult mai mici decat antenele de emisie ale statiilor de radio si televiziune, statiile de emisie-receptie utilizate de politie, pompieri, salvare si taxiuri etc.

Va asiguram ca operatorii de telefonie mobila respecta atat legislatia romaneasca in vigoare in domeniu, cat si normele europene si standardele internationale impuse de organisme abilitate.


Pozitia VodafoneDorim sa va precizam, in primul rand, ca APC (Asociatia Protectiei Consumatorului) este o organizatie non-guvernamentala (ONG), diferita de ANPC ­ Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, care are rolul de a coordona si realiza strategia si politica Guvernului in domeniul protectiei consumatorilor.

Intelegem activitatile desfasurate de diverse ONG-uri cu privire la problemele consumatorilor si rolul lor de a informa cetatenii in baza unor date furnizate de anumite institutii de specialitate din domeniu. Referitor la ultimul comunicat de presa al APC, suntem in masura sa va informam ca acesta contine afirmatii incorecte, care sunt de natura sa provoace confuzie si o ingrijorare nejustificata in randul populatiei. Informatiile facute public in acest document nu au o baza stiintifica riguroasa si credem ca speculatiile facute pe marginea acestui subiect de persoane care nu au expertiza necesara sunt daunatoare si in detrimentul populatiei.

In ceea ce priveste amplasarea antenelor GSM, precizam ca nu exista norme europene care sa limiteze distanta minima a acestora fata de locuinte, spitale sau unitati de invatamant. In toate tarile, legislatia specifica numai valorile maxime admise ale campurilor electromagnetice. Vodafone Romania amplaseaza antenele sale numai pe baza autorizatiei de constructie, a acordului sanitar si a celui de mediu eliberate de autoritati, respectand intocmai legislatia in vigoare in acest domeniu.

Referitor la legislatia in vigoare din Romania, ordinul Ministerului Sanatatii Publice nr. 1193 din 2006 a preluat in totalitate recomandarile Consiliului Uniunii Europene 1999/519/EC in ceea ce priveste valorile maxime admise ale densitatii de putere a campului electromagnetic generat de antenele GSM. Valorile respective sunt, in consecinta, identice cu cele din majoritatea tarilor europene.

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor a publicat anul acesta o brosura in care puteti gasi mai multe detalii despre acest subiect, despre legislatia in vigoare in Romania, standardele europene si internationale si amplasarea antenelor. Brosura poate fi accesata la adresa: http://www.mcti.ro/fileadmin/uploads/comunicatii/brosura_EMF.pdf.

Nu in ultimul rand, va asiguram ca Vodafone Romania este o companie responsabila fata de mediu si fata de comunitatea in care isi desfasoara activitatea si respecta cu strictete legislatia in vigoare, in toate aspectele legate de amplasarea si functionarea retelei sale.
Marian Velicu, Senior Director, Regulatory, Legal and Public Affairs, Vodafone Romania.