GRAND PRIX GASTRONOMIC - CFR GEVARO si bucataria romaneasca, senzatie la Budapesta
Am vazut si romani fericiti. Cei 15 membri ai echipei CFR Gevaro si-au adjudecat si anul acesta, pentru a treia oara consecutiv, Marele Premiu la cea de-a treia editie a Grand Prix-ului rezervat vagoanelor restaurant, desfasurat ieri in "Nosztalgia Park" din Budapesta.
Oamenii economistului Nicolae Lapadat si ai inginerului Dan Mihalcea formeaza de-o viata o echipa la CFR Gevaro. Pentru ei e "floare la ureche" sa arate ce stiu. Doar sunt profesionisti suta la suta in tot ceea ce fac si adora competitia. "Team-ul" Romaniei a fost format din sase bucatari, cinci ospatari, un reprezentant gastronomic, un responsabil cu asistenta tehnica si doi conducatori de delegatie.   RETRO. Ei au impresionat nu numai cu mancarea propriu-zisa, ci si cu un decor pe masura. Au adus de la Bucuresti un intreg arsenal care sa confere privitorului senzatia ca pentru cateva momente se afla pe ulita unui sat romanesc interbelic. Plugul, semanatoarea, carul cu jug, fantana, rogojinile si stuful, in mijlocul carora a fost amplasat un protap pe care s-au perpelit, rand pe rand, un porc de lapte si un berbecut, au fost doar cateva dintre ingredientele unui peisaj retro si a unei noi reusite.   Pregatirile au inceput imediat ce delegatia tarii noastre s-a intors de la Zvolen, acolo unde ceferistii de la Gevaro au fost din nou cei mai buni la o editie mai restransa a acestui tip de Grand Prix. Baietii acestia, trecuti de prima tinerete, pun suflet in tot ceea ce fac si asta se vede de la o posta. A contat prea putin ca garnitura Romaniei, formata dintr-un vagon "bar-bistro" si unul restaurant, a fost scoasa din triajul maghiar abia dupa zece ore de la sosirea in Gara Keleti. Razboiul psihologic incepuse. Tacuti si disciplinati ca niste soldati aflati in cea mai importanta misiune a vietii, ceferistii au aranjat totul vineri noapte, pana la cel mai mic detaliu. Concursul putea sa inceapa.   CEI MAI BUNI. Romania este detinatoarea trofeului si a demonstrat ca nu il poate pierde. "Echipele Ungariei, Slovaciei, Serbiei sau Irlandei sunt prea mici pentru un razboi atat de mare", spune unul dintre conationalii nostri care au facut galerie. Cei patru bucatari au pregatit pentru concurs o gama larga de produse, de la ciorba de fasole cu ciolan servita in paine, supa crema de ciuperci sau ciolan de porc afumat cu varza si pana la rata umpluta pe varza, coronita de berbec umpluta cu spanac, muschi de vitel in foietaj, rulou de somon si de salau sau pepene galben cu sunca. Jurizarea a inceput ieri dupa-amiaza, fiind notate calitatea mancarurilor, aranjamentul interior al vagoanelor, impresia artistica, servirea, decorurile si tinuta personalului. In final, echipa romaneaca si-a confirmat valoarea si a primit Marele Premiu.   Competitia locomotivelor cu abur Concursul s-a desfasurat in Parcul Tezaurului Cailor Ferate Ungare, un loc superb, unde pe o suprafata de cateva hectare bune sunt expuse in aceste zile mai toate tipurile de locomotive cu abur. In paralel cu "a III-a Conventie a Vagoanelor Restaurant", MAV Nosztalgia KFT, "cefereul" lor, a organizat "Grand Prix-ul Europei de Est la locomotive cu abur - editia a VII-a" si "Prima Conventie a trenurilor regale si guvernamentale", unde a fost prezentata garnitura lui Tito. Peste 20.000 de oameni s-au aflat ieri in acest parc, profitand si de vremea frumoasa care a fost la Budapesta.