Invitatie - Expozitie deschisa pana la 30 septembrie
  Expozitia "Spatii vizuale romanesti 1924-1944" aduce la Muzeul Satului 172 de imagini - ferestre spre o Romanie din alte vremuri.   Un barbat cu par alb si fig
Invitatie - Expozitie deschisa pana la 30 septembrie
  Expozitia "Spatii vizuale romanesti 1924-1944" aduce la Muzeul Satului 172 de imagini - ferestre spre o Romanie din alte vremuri.   Un barbat cu par alb si figura isteata, asezat pe ziare cu titluri nemtesti, privind prin obiectivul aparatului foto spre stele: asa ni-l arata o fotografie pe Willy Pragher. Willy n-a pozat insa stele, ci si-a indreptat mai degraba privirea spre orasele si satele Romaniei dintre 1924 si 1944. Datorita lui putem vedea cum arata in 1942 actuala Piata a Revolutiei, atunci cand statuia lui Carol I, realizata de Mestrovici nu fusese smulsa din fata Ateneului. Fotograful a fost prezent si la Parada Victoriei din fata Mitropoliei din Chisinau, in 1942; pe arcul de triumf din fata catedralei se pot observa imaginile maresalului Antonescu, a Regelui Mihai si a Reginei mama. A imortalizat baietii care vindeau Dimineata si Universul, vanzatorii din piata de vechituri din Transnistria anului 1943, un bragagiu, o pingelire la minut, vanzatoare cu bidinele, dar si o "plimbare la rondel" in Cismigiul lui 1937. Fotografiile surprind paralelismul dintre traditie si modernitate, dintre vechea natiune culturala si tara in curs de industrializare a anilor a€™30 din veacul trecut. Expozitia este realizata de Institutul pentru Istoria si Geografia Regionala a Svabilor Dunareni - Tübingen si de Arhiva Landului Baden-Würtenberg.    BIOGRAFIE. Willy Pragher s-a nascut la Berlin in 1908. Tatal fusese inginer chimist la Bucuresti si emigrase in Germania. A studiat arta fotografica la Scoala de Arte si Meserii Reimann din Berlin. Intre anii 1932-1945 a facut fotografie de presa si-a infiintat propria agentie foto si a intreprins mai multe calatorii de studiu in Germania si alte tari europene. A fost fotograf in domeniul reclamei la o firma petroliera din Romania. In 1944 este arestat in revolta populara de la Bucuresti si deportat in Siberia, de unde se intoarce in 1949. Isi stabileste domiciliul la Freiburg, unde se stinge din viata in 1992.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.