Funeraliile celor patru copii romani de etnie roma decedati intr-un incendiu izbucnit la Livorno au avut loc ieri, la acestea participand si reprezentanti ai Guvernului italian si ai celui de la Bucuresti.
"Grupul armat pentru curatenie
Funeraliile celor patru copii romani de etnie roma decedati intr-un incendiu izbucnit la Livorno au avut loc ieri, la acestea participand si reprezentanti ai Guvernului italian si ai celui de la Bucuresti.
"Grupul armat pentru curatenie etnica" a revendicat incendiul in care cei patru copii si-au pierdut viata, si a amenintat cu noi atentate daca romii nu vor parasi Italia. "Le acordam un termen de 20 de zile, incepand cu 25 august, sa paraseasca teritoriul italian si sa evacueze taberele de nomazi de pe tot teritoriul tarii. In caz contrar, in fiecare luna va avea loc un atentat intr-o alta tabara, cu consecinte chiar mai grave decat la Livorno", a avertizat gruparea, intr-o scrisoare trimisa catre doua publicatii italiene. Ancheta nu a dezvaluit inca informatii care sa ajute la intelegerea conditiilor in care s-a produs tragedia, iar primarul din Livorno, Alessandro Cosimi, a subliniat importanta stabilirii cu certitudine a faptelor. "Dupa o luna de la tragedie, investigatiile referitoare la cauze sunt inca in desfasurare. De aceea, cred ca nu trebuie sa formulez nici o ipoteza. Cert este ca daca (ipoteza) atentatului se dovedeste adevarata, este vorba de un caz foarte grav", a afirmat el.
Guvernul italian reprezentat la inmormantare
Cele patru sicrie cu trupurile neinsufletite ale micutilor Eva, Danciu, Lenuca si Dengi, decedati in incendiul izbucnit in noaptea de 10 spre 11 august, in adapostul improvizat in care traiau alaturi de parintii lor, sub o bretea a unei autostrazi de la periferia orasului Livorno, au fost purtate pe brate de voluntari din cadrul serviciilor de asistenta publica din localitate. Pe fiecare dintre sicrie fusese asezata o singura floare alba. Cortegiul funerar a fost insotit de sunetele clopotelor bisericilor si de aplauzele sutelor de participanti la inmormantare. Funeraliile s-au desfasurat in catedrala din Livorno, unde a fost oficiata o slujba in rit ortodox. La ele au participat, pe langa numerosi locuitori ai orasului, circa 50 de rude ale victimelor, sosite din Franta, Germania si de la Venetia, si alte cateva sute de etnici romi de pe intregul teritoriu al Italiei. Parintii victimelor au fost si ei prezenti, escortati de politia penitenciara. Guvernul italian a fost reprezentat de ministrul Familiei, Rosy Bindi, iar cel roman de subsecretarul de stat Gruia Ioan Bumbu, presedintele Agentiei Nationale pentru Romi si de viceconsulul roman la Roma, Cosmin Dumitrescu. Acestora li s-au alaturat reprezentanti ai autoritatilor municipale si provinciale.
Masuri speciale
Autoritatile din Livorno au decretat, vineri, zi de doliu in oras, in memoria victimelor incendiului de la 10 august. Potrivit Mediafax, primaria a prevazut masuri speciale pentru gazduirea celor circa 60 de rude ale victimelor. Intr-o zona situata in apropierea centrului orasului au fost instalate corturi, au fost asigurate serviciile igienice necesare si a fost deschisa o cantina. Autoritatile au pus la dispozitia familiilor de romi autobuze care faceau naveta intre gara si tabara amenajata pentru ei, conducandu-i apoi pana la catedrala unde s-au desfasurat funeraliile. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.