Ii mai uneste ceva pe cei doi: modalitatea de a-l ataca pe actulul lider al PSD. Nici Nastase, nici Ion Iliescu nu spun direct ce vor, desi dorinta lor e cit se poate de limpede chiar si pentru un copil de gradinita.

Unul, Ion Iliescu, e un fel de "mos", desi a facut imprundenta sa spuna cindva ca se simte ca la 45 de ani. Nu folosesc ideea de "batrin" intr-un sens fiziologic; Ion Ratiu, de pilda, desi avea o virsta inaintata era un "tinar" plin de speranta si de verva in chestiuni care tineau sa fragila noastra democratie si numai in privinta asta. Ion Iliescu e "batrin" pentru ca e expirat. Are aceleasi reflexe politice si vintura aceleasi idei arhicunoscute, putine si fixe.

Al doilea e la fel de "mos", chiar daca etatea sa e mai mica decit cea a lui Ion Iliescu. Si Adrian Nastase mesteca acelasi idei "mari", pe care le-am fumat demult: echipa, solidaritate, bla-bla-bla. Diferenta dintre el si Ion Iliescu tine doar de forma: Nastase tine la cingatoare o ironie mai ascutita si are blog. Iliescu n-are blog (deocamdata?) si duce dupa sine ca pe o pedeapsa aceeasi limba de lemn. Nastase scrie editoriale la "Jurnalul"; Ion Iliescu isi dramuieste bine energia retorica pentru sedintele de partid in care lanseaza sageti otravite catre Mircea Geoana.

Pe linga "batrinetea" ideilor, cei doi au in ultima vreme si alte elemente in comun. Ion Iliescu nu numai ca nu il mai suporta, dar il si face in toate felurile pe Mircea Geoana, cel care i-a "furat" presedintia PSD in urma cu doi ani si ceva. Nastase, si el, da in aceeasi directie, de pe blog cel mai adesea o proba de mare curaj!. Da cu pumnul invelit in manusa. Apoi, fostul premier vrea, pe filiera comunista, o "conducere colectiva" a social-democratilor. Nu e singurul, de altfel. Nici lui Ion Iliescu nu ii displace aceasta idee; daca se va ajunge la concretizarea ei, exista macar teoretic posibilitatea ca fostul presedinte al Romaniei sa fie "primul intre alesi".

Ii mai uneste ceva pe cei doi: modalitatea de a-l ataca pe actulul lider al PSD. Nici Nastase, nici Ion Iliescu nu spun direct ce vor, desi dorinta lor e limpede chiar si pentru un copil de gradinita. De fapt, vointa de putere e, si ea, comuna celor doi. Si fostul premier si fostul presedinte ataca "vulpeste". In spatele usilor inchise, in culise, de la distanta, prin interpusi. Executa operatiuni de asalt care seamana destul de mult cu tehnicile de gherila. Construiesc ambuscade in care, pentru ca e, nu-i asa, "prostanac", Mircea Geoana cade cu voluptate. Se deghizeaza in "parteneri", dar pindesc momentele cind Geoana e intors cu spatele (inclusiv cu spatele la logica si la bun simt) ca sa il "trozneasca". In fine, ii baga temeinic si cu rabdare idei in cap sefului PSD pe care, mai apoi, i le scot pe ochi.

Din pacate insa pentru Iliescu si pentru Nastase, mai e ceva care ii uneste. Aici Geoana are un oarecare avantaj pe care si-l exploateaza, in chip logic as zice, in ultima vreme. Si Iliescu si Nstase au "dosare". Pentru ca au dosare, au si "frica de dosare". De aceea, si unul si altul isi etaleaza parsiv si foarte calculate lacomia de a reveni la cirma PSD-ului. Fara "dosare", cele doua cu adevarat "animale politice" ar sfisia fara mila. Pe de alta parte, fara dosare, Iliescu si Nastase nu ar mai fi ceea ce au fost si ceea ce au ramas astazi.