Adrian Nastase vrea o conducere colectiva in PSD care sa fie formata din acei lideri influenti ai partidului, marginalizati de actuala conducere. Propunerea a fost avansata ieri, intr-un interviu acordat Rompres, iar scopul ei este aducerea PSD pe
Adrian Nastase vrea o conducere colectiva in PSD care sa fie formata din acei lideri influenti ai partidului, marginalizati de actuala conducere. Propunerea a fost avansata ieri, intr-un interviu acordat Rompres, iar scopul ei este aducerea PSD pe un traseu "pozitiv" si sa ajute la "revenirea PSD".
In fapt, prin propunerea sa, Nastase nu urmareste altceva decat revenirea in fruntea PSD si eliminarea lui Mircea Geoana de la sefia partidului. Pentru a fi sigur de reusita, fostul lider social-democrat vrea sa-si uneasca fortele cu toate aripile influente din PSD, de la Miron Mitrea, la Grupul de la Cluj si chiar Ion Iliescu. De altfel, presa a vorbit in ultimele zile despre un triumvirat Adrian Nastase, Cristian Diaconescu si Victor Ponta. Exact in momentul in care reactivarea greilor PSD este avansata ca o solutie, DNA iese la lumina si cere inceperea urmarii penale pentru Miron Mitrea. Cu doar o zi in urma, acelasi Departament a cerut acelasi lucru in cazul lui Adrian Nastase. Mai multi vicepresedinti ai PSD au respins la unison solutia Nastase invocand ca, in acest moment, PSD are o conducere colectiva aleasa.
"In PSD nu functioneaza o vointa unica"
"Ne putem gandi - de ce nu - inclusiv la o conducere cu adevarat colectiva, care sa nu fie prezidata de o singura persoana, ci de un grup de lideri reprezentativi pentru partid. In acest moment, este clar ca in PSD nu functioneaza o vointa unica. Evolutia din ultimii ani a permis desfacerea acestei vointe unice in mai multe vointe de grup. Toate sunt legitime. Si toate merita sa fie reprezentate la varf, cel putin pana la momentul cand ele se vor reuni intr-o directie comuna. De asemenea, aceasta propunere ar fi doar o solutie temporara, menita sa ii aduca inapoi pe toti cei care reprezinta un curent important din partid si care sa ajute, cumva, la revenirea noastra", a spus Nastase, intr-un interviu acordat Rompres. Fostul presedinte PSD a tinut sa loveasca si in Mircea Geoana, amintindu-i ca "un partid puternic nu este un om, un singur om". "Un partid nu poate fi puternic decat daca in fruntea lui se afla un grup de oameni puternici, de oameni care si-au exersat capacitatile si il pot ridica prin eforturi complementare. Acesti oameni inca exista in PSD, printr-un miracol nu i-am pierdut", a continuat liderul PSD.
"Aducerea tuturor liderilor inapoi"
Nastase a aratat si scopul unei astfel de mutari: redeschiderea unei dezbateri despre viitorul PSD, la care sa participe toti oamenii care reprezinta ceva in PSD. "Acum, un numar mare de lideri, care inseamna ceva pentru istoria, dar si pentru viitorul partidului, sunt in afara sau undeva pe margine. Ar fi incorect acum sa acuzam doar conducerea pentru lipsa noastra de directie si pentru pierderea legaturii cu electoratul. O parte din vina apartine tuturor. De aceea, eu cred ca o solutie eficienta este aducerea tuturor inapoi. Si formarea unei echipe care sa poata repune partidul pe un traseu pozitiv", a spus Nastase. Intrebat unde se afla el, dar si Mircea Geoana in aceasta schema de conducere, Nastase a evitat un raspuns transant. "Adrian Nastase: In interiorul sau in afara echipei de conducere. Nu pot sa va raspund, fiindca nu eu aleg conducerea partidului, ci o structura de reprezentanti nationali ai PSD. Ei vor decide si rolul lui Mircea Geoana, si al lui Adrian Nastase si al tuturor celorlalte nume".
Perceptia filialelor
Intrebat cum va fi primita o asemenea propunere de conducere colectiva in filialele locale ale PSD, Nastase a apreciat "ca un posibil si util pas inainte". "In structurile locale oamenii se gandesc la ceea ce conteaza. De exemplu, la faptul ca in cateva luni vor avea loc alegeri locale si PSD nu e pregatit pentru asa ceva. Tot discutam despre motiuni si europarlamentare, dar adevaratul test pentru forta unui partid este scrutinul local, cand se vede exact cat de solida e structura, cat de buni sunt oamenii si cat sprijin mai pot genera din partea populatiei. Din pacate, noi nu ne preocupam de aceste lucruri. Iar oamenii cei mai buni de la nivel local s-ar putea vedea descurajati de stagnarea de la centru si atrasi catre alte oferte, mai concrete, mai dinamice", a precizat liderul PSD. El a explicat si de o echipa de conducere mai extinsa ar reface mai usor relatia cu filialele. "Fiecare dintre liderii care ar face parte din aceasta echipa stie sa comunice cu un numar de filiale, poate sa le mobilizeze, sa le preia ideile, sa le aduca la centru si sa le foloseasca pentru a defini si consolida linia partidului", a aratat Nastase.
Vacaroiu: "Colective stiti ca am avut, au fost CAP-urile"
Liderii centrali ai PSD au respins propunerea lui Adrian Nastase, sustinand la unison ca principiul conducerii colective se regaseste si in acest moment in PSD. Mircea Geoana nu a facut insa nici un comentariu pe marginea solutiei fostului presedinte social-democrat.
Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a declarat, citat de Mediafax, ca principiul conducerii colective este o realitate concreta in PSD, ca actuala conducere trebuie sustinuta si respectata si ca regreta caracterul public al discutiilor initiate prin afirmatiile lui Adrian Nastase. "Regret caracterul public al acestui tip de dezbatere si discutii, care ar trebui sa aiba loc in interiorul partidului, si aici este vorba de mai multe interventii publice ale mai multor colegi".
La randul sau, vicepresedintele PSD Ilie Sarbu a sustinut ca propunerea este nerealista, si nestatutara. "Nu vad ce ar putea aduce bun pentru partid o conducere colectiva sau un triumvirat, ca asta se pare ca se propune, cand se stie foarte bine ca nu a putut functiona firesc, normal, nici in scurta perioada in care Adrian Nastase a detinut functia de presedinte executiv si de aceea s-a renuntat la aceasta formula, pentru a se da mai multa putere presedintelui", a adaugat vicepresedintele PSD.
Vicepresedintele PSD Liviu Dragnea a declarat ca propunerea "daca nu e o frustrare, atunci e o mare tampenie" si l-a comparat pe fostul premier cu "un comentator la Radio Erevan".
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca romanii au avut colective, si anume CAP-urile de pe vremea comunistilor. "Colective stiti ca am avut, au fost CAP-urile", a spus Nicolae Vacaroiu, citat de Mediafax.
DNA vrea aviz sa-l urmareasca pe Mitrea
Conducerea Directiei Nationale Anticoruptie a cerut, ieri, Presedintiei avizul pentru declansarea urmaririi penale impotriva lui Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor.
Seful DNA, Daniel Morar (foto), a solicitat presedintelui Traian Basescu sa-si dea avizul, pentru a se putea declansa urmarirea penala a lui Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, in legatura cu acelasi dosar in care mai este cercetat si fostul premier Adrian Nastase. "In conformitate cu prevederile art. 12, art. 16 alin. 2 si art. 19 din Legea 115/1999 privind raspunderea ministeriala, republicata, si avand in vedere Decizia Curtii Constitutionale nr. 665 din 5 iulie 2007, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie l-a sesizat pe presedintele Romaniei pentru ca acesta sa ceara urmarirea penala fata de Miron Tudor Mitrea (ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei in perioada decembrie 2000 - iunie 2003, respectiv al Transporturilor, Constructiilor si Turismului in perioada iunie 2003 - decembrie 2004) pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, instigare la fals in inscrisuri oficiale si uz de fals, ultimele doua in legatura directa cu infractiuni de coruptie, instrumentate in dosarul numarul 49/P/2006", informeaza, joi, Biroul de presa al DNA. O solicitare similara a fost trimisa Presedintei la inceputul saptamanii, in legatura cu fostul premier Adrian Nastase. Basescu a decis intrunirea Comisiei prezidentiale cu privire la inceperea urmaririi penale fata de Adrian Nastase, prima reuniune urmand sa aiba loc luni.
Iliescu decripteaza mesajul
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi, pentru Mediafax, ca PSD are deja o conducere colectiva, propunerea fostului premier Adrian Nastase fiind "un punct de vedere de luat in considerare" intrucat se refera la modul de utilizare a potentialului uman si intelectual al partidului. "O conducere colectiva exista. Actuala conducere este o conducere colectiva", a subliniat Iliescu. "Dar nu despre asta este vorba. Ceea ce sugereaza Adrian Nastase este atragerea la activitatea, la conducerea partidului a diverselor persoane, personalitati care sunt in partid, care au diverse misiuni in Parlament sau in alta parte si care sa constituie un fel de Senat al seniorilor partidului, probabil. Adica e un punct de vedere, e o propunere care poate constitui obiectul unor dezbateri in legatura cu modul in care sa se foloseasca mai bine potentialul uman din partid", a spus Iliescu. "Eu asta vad: ideea sa se refera la respectarea structurilor alese, la solidaritate, la utilizarea potentialului uman, intelectual al partidului si mi se pare ca e un punct de vedere de luat in considerare", a adaugat presedintele de onoare al PSD.
Dosarele, menite sa distraga atentia
Fostul premier, Adrian Nastase, a spus ca dosarele pe numele sau "sunt facute ca sa atraga privirile tuturor intr-o directie, macar pentru cateva zile". "As prefera sa nu comentez prea mult cazul meu, dar as vrea sa imi fie iertata predispozitia spre conspiratii daca voi constata o oarecare coincidenta intre aceste noi acuzatii si dezbaterea politica interna din PSD", a afirmat deputatul PSD. Adrian Nastase si-a exprimat regretul pentru faptul ca, daca in trecut tema coruptiei a fost o arma politica utilizata foarte eficient impotriva PSD, in prezent s-a ajuns ca aceasta sa fie folosita inclusiv din interiorul partidului. "Culmea este ca, inainte, tema era folosita din exterior, iar acum este folosita si din interior. In loc sa vorbim despre viitorul partidului, despre proiectele noastre, despre legatura cu electoratul de stanga, acceptam sa discutam despre coruptie", a subliniat fostul lider al social-democratilor.
Excluderile, dupa modelul Basescu
Adrian Nastase a atacat, in interviul dat Rompres, si dorinta PSD Sector 1 ca parlamentarii care sunt potrivnici motiunii sa fie exclusi din partid. "Toate aceste amenintari nici nu pot fi puse in aplicare. Exista doua articole importante in Constitutie, care ne spun, pe de o parte, ca "mandatul imperativ este nul" (art 69, alin 2) si, pe de alta parte, ca "Deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului" (art 72, alin 1). Aceasta inseamna, de fapt, ca aceste amenintari nu pot sa duca si la efecte concrete", a comentat liderul PSD. El a acuzat faptul ca PSD a adoptat in ultimii ani "recuzita lui Traian Basescu: excluderi, razbunari, rafuieli". El a atacat conducerea PSD pentru faptul ca nu mai vine cu actiuni care sa fie raspunsuri la nevoile si dorintele unor categorii sociale importante. In opinia sa, momentele delicate, importante pentru partid sunt exact perioadele cand se face diferenta intre oportunisti si membri loiali.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.