Legea pescuitului se modifica din nou, la mai putin de doi ani de la precedenta promulgare. Si asta dupa ce varianta din 2005 o modifica pe cea din 2003. Noul proiect se afla postat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Haosul din pescuit continua. Dupa ce banii europeni mult-promisi de autoritati nu au venit, guvernantii fac praf si legislatia din domeniu, schimband-o cat pot ei de des.


NIMENI NU MAI INTELEGE NIMIC. Asa se face ca ceea ce astazi este perfect legal poate sa devina ilegal peste nici doi ani, o data cu aparitia noii legi. Cei care fac afaceri in domeniu reclama acest lucru, acuzand ca sunt impiedicati sa-si desfasoare activitatea in toata aceasta nebunie.

In Delta Dunarii nimeni nu mai intelege nimic. Daca in 2005, Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura (ANPA) a decis sa rezilieze unilateral contractele de concesiune si i-a indemnat pe pescari sa se asocieze in organizatii de pescari, acum situatia s-a schimbat cu 180 de grade. Nu mai e bine sa existe multe organizatii, ci numai doua. Asta insemna, bineinteles, alte acte, alte drumuri, alta nebunie. Toate in contextul in care premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat in vara ca ia in calcul interzicerea pescuitului industrial in Rezervatia Biosferei.


TRANSFER. ANPA va prelua in totalitate resursa piscicola din Delta Dunarii, al carei gestionar este in prezent Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Proiectul prevede si desfiintarea Companiei Nationale a Fondului Piscicol, urmand ca resursa sa fie gestionata in totalitate de ANPA. Proiectul mai prevede infiintarea unui Fond pentru dezvoltarea sectorului pescaresc. Institutia ar urma sa elibereze licente, autorizatii si permise de pescuit, in scopul programelor de dezvoltare a sectorului piscicol. Sefii ANPA, ganditorii acestui proiect au si o explicatie: fostii gestionari ai resursei piscicole trebuie sa dispara, iar administratorul trebuie sa faca ordine.


ADMINISTRATOR PESTE CEVA INEXISTENT. Conducerea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura spune ca Fondul pentru pescuit a fost gandit pentru a putea intoarce catre sectorul piscicol o parte din banii stransi din licente, autorizatii si permise de pescuit. Procentul urmeaza sa fie stabilit de Guvern, dar sefii ANPA isi doresc aproximativ 20-30%. Demagogie curata!

Prin noua lege, ANPA va administra porturi si burse pescaresti. In momentul de fata, acestea din urma lipsesc cu desavarsire. Bursa de peste de la Tulcea este in proiect de mai bine de doi ani, dar nimic nu s-a miscat pentru realizarea ei. Potrivit ANPA, in acest moment se lucreaza la o hotarare de Guvern prin care Executivul urmeaza sa aloce aproximativ un milion de euro pentru demararea lucrarilor.

Noua lege a pescuitului se afla acum spre avizare la Ministerul Finantelor, urmand sa fie aprobata de catre Guvern in urmatoarele saptamani.