Adrian Nastase i-a cerut ieri capul lui Geoana. Fostul premier a afirmat ca actualul lider al social-democratilor ar trebui debarcat si inlocuit de o „conducere cu adevarat colectiva“. Reactiile din PSD au fost vehemente, liderii care s-
Adrian Nastase i-a cerut ieri capul lui Geoana. Fostul premier a afirmat ca actualul lider al social-democratilor ar trebui debarcat si inlocuit de o „conducere cu adevarat colectiva“. Reactiile din PSD au fost vehemente, liderii care s-au pronuntat ironizand propunerea lui Nastase sau declarand-o prematura. Insa pozitia lui Geoana in partid este pe zi ce trece mai fragila, astfel ca Adrian Nastase nu a facut decat sa dea glas vocilor inca mute din PSD.

Fostul presedinte al social-democratilor Adrian Nastase a sustinut, intr-un interviu acordat Rompres si postat pe blogul sau, ca PSD, care si-a pierdut directia, are nevoie de o conducere „cu adevarat colectiva“. Desi s-a pronuntat impotriva unei „executii“ a presedintelui, dorita de unii colegi din partid, pentru Nastase singurul raspuns la divizarea actuala a PSD ar fi debarcarea lui Geoana si inlocuirea lui cu o echipa reprezentativa care sa-si asume conducerea. Aceasta decizie ar reflecta situatia din partid, unde se confrunta deja o multitudine de curente, in PSD neexistand o „vointa unica“. Solutia preconizata de Nastase ar putea reinscrie partidu l pe o curba ascendenta, si aceasta atat prin reluarea legaturii cu membrii din teritoriu, de care actuala conducere s-a izolat, cat si prin revenirea unor lideri marginalizati. Potrivit fostului lider al PSD, Mircea Geoana ar putea sa nici nu faca parte din aceasta formula, daca aceasta va fi decizia reprezentantilor nationali ai PSD. Nastase a recunoscut ca ideea conducerii colective pare avangardista, dar PSD este oricum un partid atipic, iar liderii din teritoriu, mai pragmatici, ar putea agrea o astfel de varianta. De asemenea, fostul premier a mai sugerat ca instrumentarea unui alt dosar impotriva sa de catre DNA in momentul cel mai acut al conflictului din PSD nu ar fi chiar intamplatoare.

Pesedistii nu mai cred in steaua lui Nastase
Propunerea ex-premierului nu a fost insa imbratisata de colegii din partid, cei mai multi lideri ai PSD primind cu ironie sau cu reticenta maxima declaratiile lui Nastase. Vicepresedintele PSD Liviu Dragnea a declarat ca recomandarea lui Adrian Nastase, privind o eventuala conducere colectiva a PSD, ar fi sau „o mare tampenie“, sau expresia unei frustrari. Pe de alta parte, Dragnea a mai afirmat, fara sa se explice, ca la sedinta Comitetului Executiv National de saptamana viitoare „partidul isi va limpezi apele“. La randul sau, secretarul general al PSD, Titus Corlatean, sustine ca in partid exista deja o conducere colectiva, care este cea aleasa la Congresul din 2006. El a deplorat caracterul public al initiativei lui Nastase, astfel de discutii trebuind sa aiba loc in interiorul partidului, nu in presa. Corlatean a mai adaugat ca discutiile privind convocarea unui eventual Congres nu se bucura inca de o sustinere semnificativa in partid.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.