Mircea Geoana are de facut o grea alegere. Daca depune motiune de cenzura impotriva Guvernului, pierde vila in care sta. Daca renunta la motiune, poate ramine cu casa.Lui Mircea Geoana i-a venit greu,
de-a lungul anilor, sa renunte la vila
din Strada Starostescu Guvernul se pregateste sa scoata la vinzare o parte din vilele de protocol ale RA-APPS. Printre ele, si vila din Strada Starostescu nr. 3 in care locuieste presedintele PSD, Mircea Geoana. Informatia ne-a fost confirmata ieri in exclusivitate de secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan: „Da, vila in care locuieste domnul Geoana e pe acea lista. Urmeaza sa se transeze situatia ei intr-o viitoare sedinta de guvern". Mircea Geoana a inchiriat aceasta vila in anul 2004, cu putin timp inainte de a parasi functia de ministru al Afacerilor Externe. Desi trebuia s-o predea inapoi imediat dupa ce a plecat din Guvern, Geoana a continuat sa locuiasca in ea, actualizind in fiecare an contractul de chirie. Ultima actualizare s-a petrecut in luna februarie 2007, atunci cind Secretariatul General al Guvernului a aprobat prelungirea contractului. Situatia este putin delicata, fiindca Geoana este liderul celui mai important partid de opozitie, el putind fi banuit ca beneficiaza astfel de favoruri din partea partidului de guvernamint.

Ilie Bolojan ne-a mai declarat ca, personal, se pronunta pentru pastrarea vilei din Strada Starostescu nr. 3 in categoria vilelor de protocol care ramin in patrimoniul RA-APPS. „Dar decizia nu este a mea, ci o va lua Guvernul. Doar Guvernul poate decide ce se vinde si ce nu se vinde", spune Bolojan. Potrivit declaratiilor sale, situatia vilelor de protocol va fi dezbatuta „in cursul acestei luni, cel tirziu luna viitoare". Tot in aceasta perioada, PSD analizeaza oportunitatea introducerii unei motiuni de cenzura care ar putea duce la caderea guvernului Tariceanu.

Premierul Calin Popescu Tariceanu declara recent ca guvernul sau intentioneaza sa scoata la vinzare toate vilele de protocol de la RA-APPS. Ministrul Bolojan spune ca o parte dintre aceste vile vor ramine, totusi, in patrimoniul Regiei. Pentru imobilele care vor fi scoase la vinzare nu s-a stabilit inca procedura de instrainare. Bolojan sustine ca Guvernul are in vedere doua modalitati: prin drept de preemptiune sau prin licitatie publica. Prima dintre ele este o lege adoptata deja de Parlament, care le ofera actualilor chiriasi dreptul de a cumpara locuinta cu prioritate, la pretul pietei. Cea de-a doua optiune ar fi - potrivit celor spuse de Bolojan - organizarea de licitatie publica pentru vinzarea caselor, Guvernul pregatind in acest sens o ordonanta de urgenta.

Mircea Geoana afirma ca ar fi interesat sa cumpere locuinta in care se sta. „Depinde. Nu stiu… Depinde de pret. Ca daca baga un pret din ala de care nu te poti apropia…" Liderul PSD spune ca asteapta ca legea sa fie promulgata de presedintele Basescu si ca ar fi anormal ca Guvernul „sa se joace" cu vinzarea acestor case inainte ca legea sa intre in vigoare. „Sa asteptam sa treaca mai intii legea", a mai declarat Geoana. Potrivit prevederilor acestei legi care a trecut de Parlament, chiriasii locuintelor de protocol au drept de preemptiune la cumpararea lor.