Pietele financiare vor reveni la normal in cateva luni, iar investitorii vor suporta singuri consecintele propriilor decizii gresite, a declarat Erkki Liikanen, membru al consiliului Bancii Centrale Europene (BCE), citat de Reuters, a informat Mediaf
Pietele financiare vor reveni la normal in cateva luni, iar investitorii vor suporta singuri consecintele propriilor decizii gresite, a declarat Erkki Liikanen, membru al consiliului Bancii Centrale Europene (BCE), citat de Reuters, a informat Mediafax. "Cu cat transparenta pietelor se va imbunatati, cu atat sectorul financiar isi va reveni mai repede, insa este un proces care va dura luni, nu saptamani", a afirmat oficialul.Pietele financiare sunt, de la jumatatea lunii trecute, foarte volatile, de cand temerile cu privire la criza din sectorul creditelor ipotecare riscante din SUA au cuprins sectorul bancar din intreaga lume si au declansat vanzarea in masa a activelor riscante. "Investitorii vor suporta singuri consecintele propriilor decizii gresite", a adaugat Liikanen.Cresterea economica din zona euro va incetini, in 2007, dar va fi apropiata de cresterea previzionata, iar presiunile inflationiste se vor mentine. Nesiguranta cu privire la cresterea economica si la problemele pietelor financiare a crescut insa in ultimele saptamani, a comentat Guy Quaden, membru al consiliului BCE pentru ziarul L'Echo, declarand: "Nu se poate sa stii sigur daca BCE va relua politica de majorare a ratei dobanzii, avand in vedere incertitudinea actuala".BCE a finantat, miercuri, bancile cu suma record de 75 de miliarde de dolari, sub forma imprumuturilor cu scadenta la trei luni. Liikanen a spus ca banca a intervenit pentru asigurarea lichiditatii pietei, dar a refuzat sa comenteze daca masuri similare vor fi luate in viitor. Quaden a comentat ca in urma acestei crize ar trebui sa fie luate masuri care sa conduca la o transparenta mare a pietelor si la o cooperare mai buna intre bancile centrale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.