Omul de afaceri Vadim Benyatov Don a fost ieri trimis in judecata de procurorii DIICOT, pentru spionaj, initierea si constituirea unui grup infractional organizat cu caracter transnational in "dosarul privatizarilor".


Spionaj si trad
Omul de afaceri Vadim Benyatov Don a fost ieri trimis in judecata de procurorii DIICOT, pentru spionaj, initierea si constituirea unui grup infractional organizat cu caracter transnational in "dosarul privatizarilor".


Spionaj si tradare, pe bucati la instanta. Dupa trimiterea in judecata a primului "lot al tradarii", procurorii DIICOT au finalizat ieri inca o "felie" a dosarului supranumit "de spionaj si tradare". Ei l-au deferit justitiei pe cetateanul american Vadim Benyatov Don, stabilind ca acesta ar fi facut parte din grupul infractional cu caracter transnational si spionaj economic, alaturi de Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea si Mihai Radu Donciu.


DIN DOSAR. Potrivit DIICOT, Benyatov ar fi valorificat informatiile obtinute de la ceilalti membri ai grupului infractional organizat, utilizandu-le atat cu prilejul intalnirilor oficiale in procesele de negociere, cat si in cadru extraoficial cu Dorinel Mucea, Radu Donciu, precum si cu fostii ministri Zsolt Nagy si Codrut Seres (ultimii doi cercetati si ei
intr-un dosar separat).

Procurorii sustin ca Vadim Benyatov ar fi initiat si constituit un grup infractional organizat extern (organizatie), format din Stamen Stanchev si invinuitii Susak Michal, Flore M.C. si Mustafa Oral. Grupul - concentrat pe obtinerea de date si informatii secrete referitoare la privatizarea unor societati strategice romanesti din domeniu energetic si de comunicatii, ce intra in sfera de preocupari ale CSFB (Europe) Ltd. London - ar fi fost sprijinit de Mucea si de Donciu.

Unul dintre responsabilii acestei institutii, Benyatov, impreuna cu un alt responsabil, Susak Michal, ar fi initiat actiuni de "racolare a persoanelor responsabile din ministerele de resort din Romania (...) care, prin natura functiilor si atributiilor detinute, puteau deveni surse de informare adecvate", se arata in comunicat.

Astfel, Benyatov este acuzat ca ar fi luat masuri in vederea obtinerii de informatii secrete din economia nationala a Romaniei, care ar fi fost de natura sa pericliteze securitatea statului. El ar fi obtinut direct si indirect astfel de informatii care "dobandesc valoare comerciala prin faptul ca nu sunt destinate publicitatii, ceea ce constituie o manifestare contrara uzantelor comerciale si a fost de natura sa afecteze pozitia comerciantilor concurenti, competitori la respectivele procese de privatizare", se arata in comunicat. Primul termen al procesului a fost stabilit pentru 26 septembrie, la Curtea de Apel Bucuresti. a€¢ Rechizitoriul intocmit de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (integral -doc)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.