Europarlamentarii au dezbatut marti un proiect de raport privind compozitia legislativului de la Bruxelles, dupa alegerile din 2009. Documentul a fost intocmit si prezentat de romanul Adrian Severin, in colaborare cu deputatul francez Alain Lamassoure. Potrivit actului, Spania va avea cu patru europarlamentari mai mult decit pina acum. Franta, Suedia si Austria vor primi cite doua mandate in plus, iar Bulgaria, Polonia, Portugalia, Marea Britanie si Olanda, cite unul.

Cei doi autori spun ca propunerea lor este una echilibrata si ar trebui sa satisfaca aproape toate partile. „Nu exista cistigatori si perdanti in urma acestui raport", a spus Adrian Severin la inceputul dezbaterii. Afirmatiile sale sint insa respinse de multi europarlamentari, nemultumiti de propunerile din raport. Astfel, socialistul italian Mauro Zani e revoltat de faptul ca tara sa nu va mai avea acelasi numar de reprezentanti ca si celelalte state considerate mari (precum Franta si Marea Britanie).

Alain Lamassoure a argumentat insa ca Italia ar putea pierde din numarul de reprezentanti deoarece populatia sa nu a crescut in acelasi ritm cu populatiile din Regatul Unit sau Franta. La rindul sau, Irlanda a criticat raportul pentru ca „va crea o adevarata prapastie intre statele mari si cele mici din UE".

Exista si tari complet satisfacute de propunerea Severin-Lamassoure, cum ar fi Spania, care va obtine astfel o suplimentare importanta a numarului de reprezentanti in Parlamentul European.