Grupul Lukoil va investi 51 de milioane de dolari in modernizarea rafinariei Petrotel, din Ploiesti, in vederea respectarii normelor UE privind calitatea produselor petroliere si de protectie a mediului. Suma este de aproximativ 17 ori mai mica decat
Grupul Lukoil va investi 51 de milioane de dolari in modernizarea rafinariei Petrotel, din Ploiesti, in vederea respectarii normelor UE privind calitatea produselor petroliere si de protectie a mediului. Suma este de aproximativ 17 ori mai mica decat nivelul prognozat de grupul rusesc pentru investitii similare la rafinaria Neftochim Bourgas AD, din Bulgaria, de asemenea controlata de Lukoil, se arata intr-un raport privind rezultate semestriale ale companiei. Grupul mentioneaza ca reglementarile UE cu privire la standardele de calitate ale produselor petroliere si protectie a mediului sunt mai stricte decat legislatia din cele doua tari. Lukoil este prezent pe piata romaneasca prin rafinaria Petrotel, la care a achizitionat pachetul majoritar de actiuni in 1998, precum si o retea de 300 de benzinarii. Filiala din Romania a grupului rus a anuntat, la inceputul lunii aprilie, ca va investi in acest an 40 de milioane de dolari in rafinaria Petrotel, pentru modernizarea tehnologiilor de prelucrare si protectie a mediului. Totodata, firma va aloca suma de 15 milioane de dolari pentru constructia unei unitati de productie de biocombustibil la rafinarie, cu o capacitate de cel putin 50.000 tone anual. Lukoil Romania a bugetat pentru acest an investitii de 20 de milioane de dolari in amplasarea unor statii de distributie de carburanti pe coridoarele de transport paneuropene, cat si in modernizarea si rentabilizarea unor benzinarii deja existente.Grupul petrolier a raportat, pentru primul semestru, un profit net de 3,816 miliarde de dolari, in scadere cu 4,8% fata de perioada similara a anului trecut, rezultat influentat de cresterea costurilor. Rezultatul final al companiei a fost afectat de avansul costurilor de transport, de majorarea preturilor la titei si produse petroliere rafinate si a cheltuielilor operationale.Vanzarile Lukoil au cumulat 35,781 miliarde de dolari, in crestere 7,7% fata de 33,210 miliarde de dolari in perioada similara a anului trecut. Grupul opereaza, pe langa rafinariile din Rusia, unitati de prelucrare a produselor petroliere in Bulgaria, Ucraina si Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.