Circa o mie de imigranti romani si bulgari, plecat la culesul viilor intr-un sat din provincia spaniola La Mancha (centru), sunt tratati cu indiferenta de autoritati si sunt exploatati de localnicii care profita de pe urma situatiei lor dificile, re
Circa o mie de imigranti romani si bulgari, plecat la culesul viilor intr-un sat din provincia spaniola La Mancha (centru), sunt tratati cu indiferenta de autoritati si sunt exploatati de localnicii care profita de pe urma situatiei lor dificile, relaateaza cotidianul El Pais. Publicatia citata prezinta, intr-un reportaj, situatia celor aproximativ o mie de romani si bulgari (inclusiv femei si copii), majoritatea de etnie roma, care au sosit in satul Moral de Caltrava, din La Mancha, pentru a lucra la culesul viilor. Cei mai multi dintre ei au venit direct din tara de origine, dupa o calatorie de patru zile cu autocarul, fara opriri. Ceilalti s-au adunat aici din alte provincii spaniole, in speranta ca vor gasi de lucru in aceasta perioada, in care este nevoie de forta de munca sezoniera, in zonele viticole. Ei traiesc insa in incertitudine de o luna, nestiind daca vor fi angajati sau nu. Desi Romania si Bulgaria au devenit state membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, moratoriul prin care Guvernul spaniol a restrictionat piata muncii timp de doi ani cetatenilor proveniti din aceste tari ii limiteaza la statutul de imigranti. In plus, foarte putini angajatori au depus actele necesare pentru a obtine permisele de munca pentru ei. Un agricultor local, Roque Gutierrez, afirma ca problema nu este lipsa locurilor de munca, deoarece sunt aproximativ 7.000 de hectare de vie care asteapta sa fie culeasa, ceea ce ar necesita munca a circa o mie de imigranti, practic exact numarul celor sositi pentru a li se da de lucru. Adevarata dificultate este legata de aplicarea moratoriului privind forta de munca din Romania si Bulgaria, subliniaza el. Primarul din Moral de Caltrava, Jose Maria Molina, el insusi agricultor, justifica situatia prin faptul ca proprietarii de vii nu puteau intocmi actele necesare pentru angajarea romanilor si bulgarilor inainte de sosirea acestora in La Mancha, deoarece nu stiau de cate persoane vor avea nevoie la culesul viilor. Agricultorii spanioli spera ca guvernul regional sa rezolve la timp problema, permitandu-le sa angajeze imigrantii. Intre timp, unii localnici au gasit o metoda de a profita de pe urma situatiei dificile a cetatenilor romani si bulgari. Conform primarului Molina, unii proprietari isi inchiriaza casele, dintre care unele sunt lipsite de utilitati, imigrantilor care au nevoie de o locuinta, la preturi exorbitante. Mai mult decat atat, pentru a se asigura ca imigrantii nu vor pleca fara sa plateasca, unii proprietari le retin pasapoartele, ca o garantie.

Parteneriat romano-italian pentru solutionarea problemelor cauzate de imigranti romani, la Genova

Autoritatile din Genova au convenit intr-o reuniune desfasurata la sediul Prefecturii, si la care a participat si un reprezentant al Guvernului roman, asupra infiintarii unui grup de lucru pentru solutionarea problemelor cauzate de imigrantii romani, relateaza Il Giornale. “Am ajuns la o intelegere pentru infiintarea unui grup de lucru care sa se ocupe de diversele probleme cauzate de imigrantii romani, cum ar fi prostitutia, abandonul, cersetoria”, a explicat marti prefectul de Genova, Giuseppe Romano, precizand ca saptamana viitoare va avea loc o reuniune cu consilierul pe probleme de afaceri sociale al premierului roman, care va conduce o delegatie pentru ratificarea intelegerii. “Printre masurile prevazute se numara prezenta la Genova a unor agenti de politie romani, care sa colaboreze cu colegii lor italieni”, a precizat prefectul.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.